Ded4h Isteri Tak Pant4ng Selepas Bersalin, Dr Say Tekankan Makan Makanan Sih4t & Seimbang – ‘Saya Tak Menent4ng Sesiapa Yang Ingin Berpant4ng’

Sejak turun-temurun lagi, masyarakat Melayu memang terken4l dengan amalan berpant4ng selepas bersal1n. Sebut sahaja mengenai berp4ntang, pasti ramai terbayang mengenai rut1n dan amalan tertentu yang perlu diamalkan.

Namun, berbeza pula pandangan d0kt0r selebr1ti Dr Say bersama isteri, Dr Azura yang memilih untuk tidak berpant4ng selepas melah1rkan anak secara C zer atau pembed4han.

Isteri d0kt0r p4nt4ng tak?

Menurut Dr Say, dia dihujani dengan pertanyaan daripada segelintir pengikut di laman media s0sialnya yang berteka teki sama ada isterinya berp4ntang selepas bersali]1n pada Ogos lalu.

Menurutnya, sejak kelah1ran anak pertama lagi isterinya tidak berp4ntang namun itu bukan bermaksud dia menentang golongan ibu yang mengamalkan trad1si tersebut.

Jawapannya, sejak anak pertama dan termasuk anak kedua ini b1ni sy tidak berp4ntang. Apa? Tak p4ntang? Badan nak guna lama kot, jer1t makcik baw4ngs di Facebo0k.

Sekali lagi saya ingin tek4nkan yang kami tidak menentang sesiapa yang ingin berp4ntang. Nak p4ntang silakan, tak nak p4ntang pun silakan.

Lepas p4ntang t1bai ‘fast f0od’

Tambah Dr Say, sering kali berlaku golongan ibu hanya menjaga pemakanan dalam tempoh 44 hari namun mengaba1kan selepas itu.

Tegasnya, ketika berp4ntang apa yang paling penting adalah mengambil makanan yang sihat dan se1mbang.

Kalau cakap pasal badan nak guna lama meh saya bagi k1sah yang paling senang nak diterima ak4l. Kalau masa berp4ntang ini ibu-ibu jaga makan dengan makan ikan haruan, ikan kering dan seangkatan dengannya.

Kemudian habis p4ntang hari ke-45 ibu-ibu makan ayam g0reng Mekdi, Kepchi, Mary Perang with h0ney butter biscuits Texus Chicken on the side. L0gik ak4lnya tidakkah makanan-makanan sebegini akan mer0sakkan badan ibu yang selama ini berp4ntang?

Kunci utamanya adalah pengambilan makanan yang s1hat dan se1mbang, itu saja. Ayam, telur, ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan macam kangkung, timun, tembikai, pisang boleh ja nak makan sebab ini semua tergolong dalam makanan yang s1hat dan seimbang.

Kalau nak cakap ‘g4tal’ atau ‘b1sa’, dari segi perub4tan there is no such thing cuma kalau memang alerg1k, elakkanlah.

Bagaimanapun, di akhir hantaran tersebut Dr Say menyatakan berp4ntang atau tidak itu terpulang kepada hak dan keperc4yaan masing-masing.

Sumber: Instagram @say_shazril

Sumber : ohbulan.com

Leave a Comment