Wanit4 baik hati beri makanan pada gag4k, kerap terima hadiah ‘berharg4’ sentvh hati warganet

Kita sudah sedia maklum bahawa burung kakak tua adalah merupakan antara burung yang bijak di dunia. Namun adakah anda tahu bahawa burung gagak turut tersenarai?

Dalam satu kaj1an, gagak berupaya melakukan tugasan k0mpleks yang mel1batkan ratusan neur0n analitik. Hebat bukan?

Mereka turut boleh melakukan kerja, berkongsi pengetahuan dan bahkan merat4pi kem4tian sesama sendiri secara r1tual.

Malah nampaknya mereka turut pandai membalas budi. Seorang wanita dari San Francisco, Amerika Syarikat berkongsi kisah dirinya bersama burung gagak di balkoni rumahnya.

Beberapa tahun yang lalu, Melinda mendapati bahawa terdapat beberapa ekor gagak akan berhenti berehat di balkoni rumahnya.

Walaupun ramai cenderung untuk mengh4lau kehadiran gagak di rumah, Melinda ‘menyambut’ gagak tersebut dengan meletakkan sedikit makanan.

Tidak lama kemudian, Melinda perasan bahawa terdapat sesuatu yang ditinggalkan oleh gagak tersebut yang dianggapnya sebagai ‘hadiah’.

“Mereka meningg4lkan penutup botol ch4mp4gne. Walaupun ianya samp4h bagi manusia, namun benda berkilau seperti itu seakan berh4rga bagi gagak”.

Selain itu, gag4k tersebut turut meningg4lkan beberapa benda lain – batu kecil berwarna warni, kulit kacang dan bahkan gula-gula jeli ‘gummy bear’.

Menghargai benda yang dibawa oleh gagak berkenaan seolah-olah sudah menjadi satu kegembiraan buat Melinda.

“Walaupun saya tidak tahu apa ini, saya merasakan bahawa ia adalah hadiah istimewa dan sangat berh4rga”, ujar Melinda.

Melinda semakin selesa bersama gagak berkenaan dan menerima kehadiran mereka sepertinya sudah seperti diziarahi kawan buat Melinda.

Kata Melinda, perkara yang paling bermakna buat dirinya adalah nilai menghorm4ti setiap ciri yang dimiliki oleh pelbagai m5khluk yang hidup di muka bumi ini.

“Gagak ini akan mengajar anak-anak mereka untuk hidup secara harmoni dan aman bersama manusia”, akhirinya.

Sumber : Era Baru

Leave a Comment