Isteri mer4cau ketika berpantang, b4yi kejap men4ngis kejap senyum rumah pula bau h4nyir… Rupa-rupanya si bapa punya angk4ra

SELEPAS dua minggu berp4ntang di kampung, Idrus mengambil keputusan membawa pulang isteri dan bay1 mereka ke rumah memandangkan dua lagi anak mereka akan mula bersekolah.

Bukan main seronok Imran dan Izzati dapat bertemu dengan adik bongsu mereka dan sejak pulang ke rumah dua beradik itu paling sibuk memb4ntu menjaga si kecil itu.

Tiga hari selepas pulang, Idrus memberitahu keadaan tiba-tiba berubah apabila dia mendapat panggilan daripada anak sulungnya yang meminta dia segera pulang ke rumah.

“Cem4s suaranya ketika dia telefon, apabila saya tanya kenapa, anak saya itu hanya minta saya segera pulang sebab ibunya sak1t dan tidak sedarkan diri. Berder4u d4rah saya dan tanpa melengah, saya bergegas pulang,” katanya.

Diganggu Ummu Sibyan

Isteri dan anak Idrus yang baharu sahaja lahir dig4nggu m4khluk halus ketika sedang dalam berp4ntang.

Isteri termenung di tepi tingkap

Sejurus tiba di rumah, Idrus melihat isterinya sedang berdiri di tepi tingkap, memelvk Imran sambil termenvng.

Imran yang baharu berusia 10 tahun kelihatan ket4kutan dan terus menang1s sejurus selepas melihat kelibat bapanya.

“Isteri hanya termenung, saya tanya langsung tidak dijawab. Bay1 kami dibiarkan menang1s dan sesekali saya lihat bibirnya seperti terkum4t-kum1t.

“Tidak terhent1 di situ, bay1 kami pula menang1s tidak berhenti. Pelbagai cara dilakukan namun tidak berjaya.

“Pel1knya, ada masa dia akan berhenti menang1s dan tersenyum,” katanya.

Mer4cau masuk waktu Maghrib

Ketika azan Maghrib berkumandang, Idrus memberitahu isterinya tiba-tiba beralih daripada tingkap dan menuju ke katil dan berbaring.

Pandangannya masih kosong. Mulutnya masih memb3bel sesuatu dan tiba-tiba mer4cau, menjer1t, menang1s sebelum tidak sedarkan diri.

Idrus mula r1sau dengan keadaan isterinya kerana tidak tahu apa yang membuatkan keadaannya jadi begitu.

“Sepanjang dua minggu berp4ntang di rumah ibu mertua, tiada pula yang pel1k tetapi apabila pulang ke rumah sendiri, lain pula jadinya,” ujar Idrus.

embracing-shadow-self-min

Tanpa menyedari kediamannya dig4nggu m4khluk halus.

Ustaz tunggu luar pagar, b4u hany1r menusuk h1dung

Tidak menunggu lama, Idrus menelefon seorang ustaz untuk melihat keadaan isterinya dan selepas solat Isyak, ustaz itu sampai namun tidak segera masuk ke dalam rumah.

Sebaliknya dia meminta Idris keluar bertemunya di luar pagar.

“Ada yang singgah atau menump4ng ni… B4u kuat, h4nyir macam bau ikan busvk,” kata ustaz itu.

Idrus keha1ranan kerana tidak pula dia menc1um bau yang dikatakan namun adik ipar dan rakannya yang terlebih dahulu tiba di rumah turut memaklumkan mereka juga mengh1du bau dikatakan itu.

Ustaz itu meminta sebotol air dan mula merenjis di bahagian pagar, halaman rumah dan di depan pintu sambil membaca ayat al-Quran. Bau busvk itu tiba-tiba hilang.

Ummu Sibyan

J1n Ummu S1by4n cukup gemar mengg4ngu wanita ham1l, berp4ntang dan bay1.

“Bau hilang tetapi tiba-tiba ada bunyi dentvman seperti ada sesuatu yang j4tuh menghemp4p atas atap bahagian serambi. Makin ustaz itu merenjis dan membaca, semakin menjadi-jadi.

“Saya lihat ustaz mengenggam pasir dan tanah, dihembvs gengg4man itu dan melemp4rkan ke atas bumbung. Ada bunyi seperti orang berlari, keadaan menjadi sunyi seketika,” katanya.

Selepas selesai di luar, ustaz itu masuk ke dalam sebelum melihat isterinya berada di ruang tamu sedang menyusvkan bay1 mereka dan kelihatan seperti dirinya kembali normal.

Kenc1ng tepi jalan punca dig4nggu

Ustaz tersebut terus meninjau ke seluruh bahagian rumah dan merenjis sambil membaca doa bagi memulihkan keadaan rumah itu.

“Selepas selesai, soalan yang tiba-tiba terpacul daripada mulut ustaz membuatkan saya tersent4k. Dia bertanya sama ada saya pernah berhenti di mana-mana dan membu4ng air kecil?

“Terus saya teringat ketika perjalanan pulang dari kampung, saya ada berhenti kenc1ng di tepi jalan sebab sudah tid4k tahan.

“Kawasan itu agak gel4p dan saya kenc1ng di belakang sebatang pokok, tetapi saya tidak perasan jenis pokok tersebut,” katanya.

Cerita ustaz itu, sejurus turun daripada keretanya, dia sudah terc1um b4u busvk dan melihat bayangan s0sok dengan wajah yang bvruk.

Tubuhnya berkud1s dan sedang berg4yut di bahagian depan rumahnya.

“Ustaz berpesan jangan kenc1ng semb4rangan, hendak pula ada bay1 dan ibu bersal1n… ia cukup disukai oleh j1n dan sya1tan Ummu S1by4n yang memang suka g4nggu wanita ham1l, baru bersal1n dan bay1,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment