Tiga beradik reda ibu tak dapat ‘keaj4iban kali kedua’… untuk peny4kit C0v1d-l9 – “Sebelum masuk w4d dah t4k janji akan balik dengan selamat”

“IBU sempat minta maaf… dia kata dia cuba law4n dan lakukan yang terbaik. Ibu juga sempat berpesan supaya kami tiga beradik jangan berp1sah.”

Itulah pesanan terakhir ibu tersayang yang masih terngiang-ngiang di telinga anaknya sebelum wanita itu dit1durkan pada 3 September lalu.

Menurut gad1s yang hanya mahu dikenali sebagai Ara, ibunya, Rafidah Hanis, 38, yang bert4rung ny4wa kerana dij4ngkiti c0vld-19, akhirnya menghembvskan naf4s terakhir di h0spital pada 14 September, iaitu selepas 12 hari dit1durkan.

Mengimbas kembali detik sebelum pemerg1an insan kesayangannya itu, Ara berkata pada mulanya ibunya mengalami dem4m selepas beberapa hari menerima sunt1kan pertama vaks1n c0vld-19.

“Beberapa hari selepas ibu disunt1k, dia mula dem4m. Kami semua fikir dem4m tu sebab kesan sampingan sunt1kan sebab kebanyakan orang akan alami simpt0m itu.

“Hinggalah apabila dem4mnya tak kebah, ibu buat uj1an sendiri menggunakan kit uj1an yang diju4l sekarang. Hasil uj1an tersebut menunjukkan ibu p0sit1f c0vld-19.

ss twitter

Perkongsian Ara menerusi ciapan di Twitter menyentuh hati netizen.

“Ayah hantar ibu ke h0spital pada 31 Ogos dan terus dit4han di h0spital. Sebelum dimasukkan ke w4d, ibu cakap ‘ibu minta maaf kalau t4k balik rumah lagi. Ibu tak janji boleh balik dengan selamat tapi ibu janji sayang korang sampai syurga’.

“Masa tu kami adik beradik dah macam r1sau juga… lebih-lebih lagi sebab ibu ada penyak1t Lupvs atau System1c Lupvs Erythem4t0sus (SL E),” ujar Ara sambil menambah dia, bapa serta dua orang kakaknya disahkan neg4t1f c0vld-19.

Gad1s berusia 15 tahun yang merupakan anak bongsu daripada tiga beradik ini berkata, ibunya pernah k0ma selama 21 hari kerana penyak1t SL E yang dider1tainya sekian lama.

“Masa tu sekitar 2012. Selama 21 hari ibu dekat IC U, kami tak pernah putvs berdoa. Alhamdulillah, keaja1ban berlaku atas kuasa Allah… ibu sedar semula. Ibu memang seorang yang kuat.

ss whatsapp

T4ngkap layar perbualan di Whatsapp beberapa hari sebelum ibunya dit1durkan.

“Sebab itu bila ibu dit1durkan baru-baru ini, kami masih harap keaja1ban yang sama berlaku. Kami tak pvtus-pvtus berdoa dan buat bacaan Yasin.

“Dua hari selepas ibu dit1durkan pada 3 September tu, ibu buka mata dan seperti beri resp0ns… sedikit sebanyak buat kami lega dan seakan beri petanda ibu akan pul1h,” ujarnya yang menetap di Kuala Selangor.

Bagaimanapun menurut Ara, keadaan ibunya kembali mer0sot apabila kadar oks1gen dalam d4rahnya turun mendadak.

“Pada 14 September, ibu ten4t dan kami sempat berhubung menerusi panggilan video pukul 10 pagi. Kami beritahu ibu, ‘kalau ibu pilih syurga, ibu perg1lah… kami reda. Kami tahu ibu pen4t… ibu tunggulah kami di syurga’.

“Pada hari pertama kami reda dengan apa jua kemungkinan, ibu akhirnya menghembvskan nafas terakhir pada pukul 12.36 tengah hari.

“Kami dah kemas-kemas rumah tunggu kepulangan ibu… tapi Allah lebih menyayangi ibu kerana ibu seorang wanita yang sangat baik,” katanya sambil menambah, jen4zah ibunya dikebum1kan di kampung halamannya di Ijok, Selangor.

Tidak menyangka perkongsian kisah pemerg1an arw4h ibunya meraih sehingga 16,400 retweet, Ara berkata dia sangat terh4ru kerana ramai yang menitipkan doa buat insan kesayangannya itu.

ss komen

Sebahagian daripada ratusan komen netizen yang mendoakan arw4h ibu Ara.

“Terlalu ramai orang yang doakan ibu hingga sekarang… ibu memang seorang yang lemah lembut dan sangat suka bersedekah. Selama h1dap SL E, tak pernah dia mengelvh.

“Rindu sangat dengan ibu sebab kami bertiga terlalu rapat dengannya kerana semuanya perempuan. Rindu nak makan masakannya dan semuanya tentang ibu.

“Bagi mereka yang masih ada ibu, hargailah selagi masih ada masa dan peluang. Rindu kepada orang yang jauh boleh telefon, tapi rindu kepada orang yang dah terp1sah alam ni memang sak1t.

“Apa pun kami reda kerana kami yakin ibu berada di tempat yang terbaik di sana. Tak sangka tweet ni bl0w up. Saya nak ucapkan terima kasih kepada semua yang doakan ibu,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment