Istri meIawan biIa aku pvkul. Aku nekad. Akhirnya istri pula diuji bila dah masuk ank 4

Salam min. Cerita cerra1 berai je hari hari aku baca. Ni aku nak share cerita bahagia pula tapi yang sed1h kami tengah diuj1 sampai aku tak habis habis menyes4l atas apa yang aku buat.

Aku nikah muda, masa tu aku 23 tahun je isteri pulak baru 18 tahun. Kami nikah pada tahun 2010 dan alhamdulillah dikurniakan 4 orang anak yang bijak cantik macam ibu dan kacak macam ayahnya.

Masa mula mula kawin, saya sorang yang p4nas b4ran, isteri pula jenis kuat mel4wan.Tangan kak1 hingap dekat muk4 isteri. Dia pula melawan g1git dan c4kar saya. Habis berd4rah d4rah tangan badan dic4kar. Dia pula leb4m leb4m badan saya bel4sah. Perg4duhan punca dari kami yang tidak matang.

Contohnya isteri mal4s masak, saya pula tak reti nak tolong buat kerja rumah. Kadang kadang, gara gara isteri membeb3l pun boleh jadi g4duh besar. Lepas lahir anak pertama, kami masih macam tu, g4duh lawan lawan. Anak kedua sama juga.

Tapi saya jenis tak layan perempuan walaupun sekarang saya kerja dalam badan berun1form dan berpangkat tinggi. Ramai wanita terg1la gil4 termasuk di office tapi saya tak layan sebab bagi saya tu semua buang masa. Cuma saya memang p4nas b4ran. Sampai lah lahir anak ke 3. Saya nekad nak berubah. Saya tak nak pukol isteri saya.

Pertama saya biarkan isteri membeb3l. Bila dia buat muka, saya cepat cepat bawa anak main main. Bila dia nak makan sesuatu, saya cepat cepat beli. Saya dah mula beri isteri hadiah, emas bunga dan kadang kadang ajak anak isteri makan dan melancong diluar.

Sejak tu isteri dah mula berubah. Isteri dah belajar masak. Masakan pertama isteri adalah nasi briyani kambing sebab tu makanan kesukaan saya. Isteri berlajar dari google je. Baru saya tahu isteri masak sangat sedap min. Saya puji masakan isteri saya. Lama kelamaan isteri saya makin rajin belajar masak.

Macam macam resepi isteri masak dan semua menjadi, sampai lah kek dan biskut pun isteri saya dah pandai buat. Dan saya selalu puji isteri saya dan dia makin semangat nak buat sesuatu. Bukan tu je min, makin usia meningkat layanan isteri saya makin top.

Macam macam cara dia belajar untuk lay4nkan saya sedangkan dulu macam macam alasan dia beri untuk menolak. Makin saya puji isteri hebat, makin pandai dia lay4n saya. Bukan tu je. Anak anak lagilah dia reti sangat nak handle. Pukul 4 dah bangun masak bekal untuk anak anak. Pukul 8 am kerja semua dah siap.

Saya pula kalau malam selalu tolong basuh pingan, jemur kain, dan bawa anak anak main. Masa tu isteri pula santai santai. Ya Allah hebatnya uj1an yang kau berikan sebelum ni dan semuanya kau hadiahkan dgn kebahagiaan.

Syaratnya adalah kena bersabar dan nekad berubah, jangan kita berharap pasangan kita berubah kalau kita sendiri tidak berubah.
Jika kita berubah menjadi lebih baik, in sha Allah pasangan kita juga akan baik baik.

Sekarang isteri saya baru melahirkan anak nombor 4. Alhamdulillah rezeki makin mencurah curah bila saya dinaikkan pangkat dan kami akan buka buss1nes sendiri.

Tapi isteri diuj1 bila disahkan sak1t k4nser tahap 2. Saya yakin isteri boleh sembvh, setiap pnyak1t pasti ada ub4tnya. Semoga Allah jaga keluarga kami. Saya nak pesan pada lelaki diluar sana, nak isteri yang baik, cuba kita perbaiki diri dahulu in sha allah semua akan baik baik.

Isteri bukan h4mba tapi amanah. Sama sama lah saling bantu bantu membantu. Buang sikap eg0 dan pan4s b4ran. Isteri wanita yang kita pilih pastikan pilihan kita tepat dan jagalah dia.

Reaksi Warganet

Wawa Darwis – Ni baru betul. Bukan lari prgi cari b1ni baru. Dua dua ada salah. Tapi sebagai ketua rumahtangga ko gunakan akal dengan cara yang betul. Kebanyakan isteri ni la yang dia nak. Tapi ramai suami tak paham. Sebab tu pak4r kaunsel1ng cipta istilah ni, isteri cerminan suami.

Ni la yang diorang maksudkan. Ada sesetengah tu guna istilah ni pun jadi punca brtel4gah. Just nak remind suami adalah ketua kepada isteri. Jadi coraklah rumahtangga kamu dengan ilmu dan kesabaran.

Barulah semuanya dipermudahkan… Kalau cetek ilmu belajarlah, kalu lbih ilmu sebarkanlah. Moga korang kuat, berdepan dengan uj1an Allah. Banyak lagi uj1an juga menanti kami.

Fara Schumecel – Woww, “lelaki yang dah berkahwin” tapi tak layan perempuan yang terged1k ged1k terkinjer kinjer nak kat die?

Especially yg dekat tempat kerja tu hari hari jumpa, hari hari tengok. Hari hari manje melel3h, hari2 berg3sel eh. Perh siap cakap tu perempuan g4tal tu semua buang masa.

Allahu.. aku salute, aku respect brader ni.. aku doa semoga brader ni dikurnikn rezeki yang melimpah ruah dan diberi kekuatan untuk jaga wife die dan semoga wife die diberi kesembvhan dan sihat seperti sediakala.. aamiin.

Elyshia Charlie – Sebab tu orang selalu cakap, isteri adalah cerminan suami. Baik isteri, baiklah suami.Rajin isteri, rajinlah suami. Nak sesuatu kebaikkan, suami harus tunjukkan jalan, sebab suami adalah ketua.

Kalau ketua tunjuk per4ngai tk baik, nescaya isteri dan anak anak akan ikut sama. Syabas kepada tuan, kerana mampu mengubah diri serta seluruh ahli keluarga tuan.

Semoga isteri tuan cepat sembvh dan diberikan kes1hatan.

Nur Aisyah –Sama la rumahtangga aku. Gasak berg4duh. Semua pec4h. Muka pun naik pec4h. Da masuk 3 tahun kawin. Nak g4duh pun kene request, “nanti m4ki m4ki eh. Bosan pulak tak m4ki dan g4duh g4duh”. Suami pun makin baik walaupun dulu macam h4wau, haha.

Tapi sekarang ni saya sak1t. Suami pun tak tau. Tak nak bahagia yang ada berakhir dengan kesed1han pada dia. Moga saya kuat dan sentiasa kuat. Dan doakan lah moga saya bole bagi anak pada suami sebelum saya pergi nanti.

Nor Liza Md Arif –Semoga isteri tuan dapat sembvh dari k4nser.Ingat ye. Psak1t k4nser ni sangat sangat sens3tif. Bila dh start k1m0, tetap la memuji isteri sepertj selalu. Bagi dia sokongan m0ral. Mungkin isteri dah tak mampu nak layan macam dulu. Tapi jangan la mengelvh.

Sentiasa simpati dengan dia. Jangan la ada perasaan jel3k pada isteri nnti.Sesungguhnya berat uj1an ni.

Semoga tuan, isteri dan anak anak tabah menempuhi ujian ini. Doalah banyak banyak agar isteri dapat pulih dari k4nser.

Sumber : Kisah Rumah Tangga

Moga perkongsian diatas memberi pengajaran dan tauladan buat kita semua. Apa pula kata anda? Jangan lupa kongsikan pendapat dan pandangan anda di ruangan k0men yer.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment