“Nak n4ngis tapi saya tahan” – Dua sahabat rela berl4par, menggig1l bermalam tepi sungai… tak ‘redah’ kep4la air walau tahu berenang

MAL4NG tidak berbau.

Begitulah kisah dua sahabat yang terp4ksa bermalam di seberang sungai di Kuala Kubu Bharu, Selangor gara-gara fen0mena kep4la air yang melanda.

Video kejadian itu dikongsi oleh Muhammad Nur Zakwan Zaini Safaren, 22, menerusi aplikasi TikT0k sehingga ia meraih lebih 228,000 tontonan.

@nur.zakwan

Pentingnya tengok weather forecast sebelum kemana-mana 🤲🏻😂 ##Nature ##Hiking #

♬ Follow AndrewsVisual – Andrew Thomson 🔥

Bercerita kepada mStar, dia yang mesra disapa Zakwan mended4hkan video itu sebenarnya dirakam pada Disember lalu ketika dia berkunjung ke sana bersama seorang rakan yang dikenali sebagai Ezhar, namun ia baru dikongsi di TikT0k baru-baru ini.

“Saya pergi berdua dengan kawan. Kalau ikut rancangan asal, memang nak pergi mandi-manda sekejap saja. Kami sampai di sana dalam pukul 5 petang.

“Dalam pukul 6 petang, kep4la air mula berlaku dan kami tak dapat nak menyeberangi sungai untuk balik. Saya fikir ia mungkin berlaku sekejap saja.

“Biasanya kep4la air akan turun sekali jalan. Tunggu sampai jam 8 malam, 9 malam tapi ia masih berlarutan sehinggalah jam 1 pagi.

zakwan2

Kejadian itu membuatkan Zakwan lebih berhati-hati untuk pergi ke sungai dan masuk ke hutan pada masa akan datang.

“Akhirnya saya dan kawan tidur di atas pasir di seberang sungai. Kami mengg1gil kesejukan kerana hujan,” imbasnya.

Lebih p1lu kata Zakwan, dia dan sahabatnya juga tidur dalam keadaan kel4paran kerana langsung tidak membawa apa-apa makanan mahupun minuman.

Malah, mereka juga g4gal menghvbungi sesiapa kerana ketiadaan rangkaian sebelum kedua-dua telefon milik mereka terp4dam gara-gara kehabisan bateri.

“Kami tak bawa makanan, memang tiada dalam rancangan untuk datang makan. Di sana memang tiada coverage, kemudian telefon kami juga habis bateri.

“Memang sangat l4par, kami tidur dalam keadaan perut k0song. Ada rasa nak menang1s tapi saya tahan. Esoknya seawal jam 7.30 pagi, kami menyeberangi sungai untuk keluar.

“Kedai makan merupakan tempat pertama yang kami tuju. Dalam keadaan sejuk dan baju yang b4sah, kami pergi cari makanan,” ujarnya yang menetap di Kuala Lumpur.

zakwan1

Zakwan turut berk0ngsi video kejadian itu menerusi TikT0k miliknya.

Kata Zakwan yang kini bekerja sebagai Pegawai Perhubcngan Awam dengan sebuah badan bukan kerajaan (NGO), dia tidak ser1k untuk masuk hutan dan melakukan aktiviti ekstr3m cuma akan lebih berhati-hati pada masa akan datang.

“Kejadian terper4ngkap macam ni tak selalu terjadi. Kita belajar dari kes1lapan. Next time kena bawa makanan seperti roti dan air walaupun tiada plan untuk makan-makan atau berkelah.

“Selain itu, kita juga kena aw4re dengan musim dan keadaan cuaca. Kena tengok juga ramalan cuaca. Paling penting saya rasa, kalau pandai berenang sekali pun, jangan cuba berenang ketika kep4la air berlaku.

zakwan3

Zakwan sempat menitipkan pesanan agar semua orang menjaga kebersihan alam.

“Kita rasa macam boleh, tapi air tu sangat l4ju. Ini pun bukanlah kejadian kep4la air pertama yang saya saks1kan, cuma kali pertama terper4ngkap sampai satu malam. Mujur satu malam saja,” ujarnya berseloroh.

Dalam pada itu, Zakwan turut menitipkan pesan kepada sesiapa yang gemar melakukan aktiviti berkaitan alam agar sentiasa menjaga kebersihan kawasan sekeliling.

“Kalau tengok sekarang, ramai orang masuk hutan. Paling penting bagi saya, jangan buang s4mpah merata-rata.

“Apa yang kita bawa masuk, kita kena bawa keluar semula. Bila tengok gambar v1ral s4mpah merata-rata dalam hutan, sak1t hati rasanya. Kena jaga kebersihan,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment