Pemilik lega svspek cvri pokok vir4l bernilai RM50,000 ditah4n p0lis, rupa-rupanya ju4l 0nline!

MINGGU lalu media s0sial gemp4r seketika apabila seorang wanita memohon b4ntuan orang ramai bagi mencari individu yang did4kwa mencur1 tiga pokok kesayangannya bernilai RM50,000.

P0k0k RM50k Depan Rumah Kena Cvri, Wanita Ini R4yu Bantu Cari – ‘Saya Kenal C0rak & Saiz P0k0k Tersebut’

Maklumat terbaharu yang diterima menyatakan bahawa svspek telah berjaya dit4han pih4k p0lis pada Rabu.

Pemilik pokok berkenaan, Rus Majida Hassan bagaimanapun berkata, nasib ketiga-tiga pokok kesayangannya iaitu M0nstera Albo Marble, M0nstera Aurea Marble dan Monstera Albo Halfmoon masih tidak diketahui.

“P0lis sudah t4han svspek dan s1as4tan lanjut sedang dijalankan.

“Buat masa ni saya belum dapat maklumat keadaan pokok macam mana,” katanya ketika dihubvngi mStar, Khamis.

Lega apabila dimaklumkan mengenai pen4hanan svspek terbabit, wanita berusia 34 tahun itu berharap agar k3s tersebut dapat diselesai dengan segera serta pencur1 dikenakan hukvman yang setimpal.

monstera

Pokok M0nstera yang dicur1 manakala (kiri) dan pasu kosong yang ditinggalkan pencur1.

“Saya rasa lega sebab k3s ni dah hampir selesai dan p0lis berjaya dapatkan bukti-bukti k3s untuk t1ndakan susulan.

“Harapan saya cuma nak k3s ni diselesaikan dengan segera dan pencur1 dij4tuhkan hukvman yang setimpal sebagai pengajaran kepada orang lain yang ada n1at untuk lakukan aktiviti yang sama.

“Kes cvri pokok makin menjadi-jadi sekarang ni,” jelasnya.

Timbalan Ketua P0l1s Daerah Kuala Terengganu, Superintendan Suffian Sulaiman ketika dihubungi mStar menges4hkan pen4ngk4pan tersebut.

Katanya, dua orang svspek yang dit4han bertindak menju4l serta membenarkan ak4unnya digunakan (keld4i ak4un) bagi pr0ses ju4l bel1 pokok berkenaan secara dalam talian.

P0lis bagaimanapun sedang mengesan svspek utama k3s kecur1an pok0k itu.

Katanya, svspek berjaya dikesan kerana mempr0mosikan pokok-pokok tersebut secara dalam talian.

“Kita sedang mengesan svspek utama, iaitu individu yang mencur1 pokok terbabit.

“Dua orang svspek yang dit4han adalah individu yang menju4lnya serta seorang lagi individu yang membenarkan ak4unnya digunakan bagi membolehkan trans4ksi ju4l bel1 secara dalam talian berlaku

“Svspek pertama meng4ku membuat iklan untuk ju4l pokok tersebut di Facebo0k dan hantar kepada pelanggan menggunakan J&T, manakala svspek kedua menerima bay4ran RM3,500 daripada pelanggan,” katanya.

Menurut Suffian, p0lis percaya bahawa pokok berkenaan masih ada dengan pembel1 dan usaha kini sedang dijalankan untuk mengesannya.

Kertas s1as4tan dibuka pada 13 September di bawah S3ksyen 379 k4nun keseks4an.

mStar pada minggu lalu melap0rkan kisah Rus Majida yang keh1langan pokok jenis M0nstera yang dijaganya hampir tiga tahun.

Menurut Rus Majida, pokok tersebut agak suk4r untuk didapati di nurseri b1asa dan saiz pokok yang dicur1 juga sangat suk4r untuk didapati.

Sumber :  mStar

Leave a Comment