Nak Kawin? Ini 3 Cara Sem4k Status Perkahwinan & Rek0d Jenay4h Pasangan

Kadang-kadang kita pernah terdengar kisah m4lang individu sebelum membuat ikatan sah perkahwinan pasangan mereka, paling kerap ia dapat tahu bahawa bakal pasangan kita itu rupanya suami/isteri orang.

Oleh sebab itu, penting untuk kita sem4k st4tus perkahwinan mereka, malah dapat juga disem4k jika si dia itu ada rekod jen4yah.

Jadi, pended4han daripada @faiqfikrey mengenai semakan st4tus perkahwinan dan jen4yah menerusi laman E-Syariah ini mungkin dapat membantu anda yang bakal melangsungkan perkahwinan nanti.

1. Pergi ke laman E-Syariah dan rujuk ke bahagian ‘Sem4k Status’

Sem4k Status Perkahwinan Jen4yah Pasangan

2. Pilih bahagian yang nak semak

Pilih samada nak ‘Mal’ atau ‘jenay4h’. Mal untuk k3s k3s kahwin, anak lu4r nikah atau sebagainya. Jenay4h, untuk k3s jenay4h.

3. Contoh

Walaubagaimanapun, ada pihak menyatakan bahawa jenay4h yang dimaksudkan itu bukanlah k3s-k3s s1vil seperti mencur1, d4d4h dan membvnuh, tetapi ia berkaitan dengan jenay4h yang melibatkan m4hkam4h Syariah iaitu, dit4ngkap berkh4lwat, berz1na, minum ar4k, t4k berpuasa dan sebagainya.

Sangat bermanfaatkan, sekurang-kurangnya kita tahu dari awal namun terpulang kepada kita untuk meneruskan perkahwinan atau sebaliknya.

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment