Sebagai d0c pelatih, k4ndungan sendiri ter4bai bila trp4ksa brlari selamtkan b4yi 0rg lain. Hari2 trakhir, aku men4ngis sendri dlm kereta

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Aku ada terbaca satu comment, mengatakan anak d0ktor la yang ramai 4ut1sm dan speech del4y. Aku seorang d0ktor pelatih dan terus terang memang ramai kawan kawan yang anak anak nya ada salah satu, ramai anak speech del4y.

Mungkin sebab d0ktor ni, ibu bapa yang ingin mencari di4gn0sis dan tidak t4kut mndapatkan r4watan. Tapi itu tak menjadikan anak bukan d0ktor takde 4ut1sm atau speech del4y. Mungkin lebih ramai tapi tidak diberikan r4watan selayaknya.

Paling terkesan di hati aku. Aku terbaca comment itu selepas melahirkan anak pertama.
Sejujurnya aku dan suami belum mahukan zur1at, ingin menanti tiba saat aku boleh kurang kan waktu kerja dan habiskan latihan tinggal beberapa bulan.

Allah yang menentukan, walaupun merancang, tetap la hadir degupan j4ntung dalam rah1m aku. Sepanjang meng4ndung adalah pender1taan paling lama. Trimester pertama, aku cuba pergi ke temujanji kl1nik kes1hatan, namun kerap kali terlepas temujanji sampai dim4rahi jurur4wat di kl1nik. Sesama petug4s kes1hatan juga tidak memahami.

Aku bekerja 10-16 jam sehari. Itu waktu wajib,tidak termasuk kecem4san, pembed4han, dan pembelajaran. Kadang kala mencecah 20 jam berada di h0spital. D0ktor senior ada yang lebih tervk lagi, melebihi 24 jam.

D0ktor pelatih tidak boleh meningg4lkan h0spital, tiada separuh hari, dan tidak boleh mengambil time slip.

Untuk susun jadual juga kerana tidak cukup tenaga kerja, aku segan untuk meminta minta, kerana seorang d0kt0r pelatih sepatutnya tidak boleh meng4ndung.

Tidak selayaknya. Temujanji 4nten4tal aku k4cau bilau. Aku masih berdiri, melihat pesak1t. Walaupun aku, hanya makan sekali sehari disebabkan al4han. Aku takde masa untuk makan sedikit tapi kerap seperti cadangan orang tua tua.

Trimester kedua, aku berlari menjadi pengantara hidup dan m4ti bay1 bay1 orang lain, mengaba1kan si kecil dalam r4him sendiri. Dengan harapan, ada yang berlari menyel4matkan bay1ku nanti. Kerap kali makanan pertama adalah pukul 9 malam.

Setiap kali itu aku meminta maaf kepada bay1ku sendiri, meminta dia berdikari, ambil la apa yang tinggal lagi di badan ni. Ambil la semuanya.

Trimester ketiga badan mulai berat. Tak terkira berapa kali aku terj4tuh terduduk mencari salur d4rah pesak1t pada pukul 2-3 pagi.

Setiap hari berdiri beberapa jam, jarang sekali dapat duduk. Pernah aku tergel1ncir selepas kerja 16 jam, sampaikan berd4rah tapak tangan dan lutut.

Aku masuk kereta, aku mnang1s memgg0ncangkan perut ku, berharap bay1 ku menend4ng mendengar kan aku.

Sehingga kan hari terakhir sebelum bay1 keluar, aku menang1s sendiri dalam kereta, sak1t di setiap tul4ng semalaman tidak t1dur menjaga w4d sendirian.

Aku kes4tkan a1r mata lalu, keluar lagi bertemu pesak1t. Mungkin bay1ku merasakan kesed1hanku. Dia keluar esoknya. Aku lahirkan bay1 tidak cukup bulan. Betapa aku berharap bay1 ku cukup bulan. Beruntung lah mereka yang mampu bawa k4ndungan mereka sehingga cukup bulan.

Takdir Allah, mungkin mengurangi kesak1tan ku, bay1 ku sihat sempurna tubuh badan nya sekalipun diab4ikan si pembawa nya. Jika di rah1m ku, adalah tempat yang kau sepatutnya rasakan selamat, kenapa keluar terlalu awal melihat dunia, anakku.

Jadi dengan tidur yang t1dak indah, waktu makan yang tidak teratur, aku berdoa agar anak aku ini s1hat walafiat tubuh badan, akal fikiran, pancai1dera dan ag4manya. Dikasihani dan disayangi seluruh m4khluk, dan Tuhan nya. Aamiin.

Sesungguhnya aku juga ibu, yang punyai harapan buat anaknya, perasaan sed1h, menanti masa bila dpt aku berikan perhatian selayaknya dia. Terima kasih anak ku, bertahan selama itu dan masih tetap bertahan lagi. Kredit edisimedia.

Reaksi Warganet

Siti Rosmiza – Kawan saya Dr pelat1h. Anak pertama gvgur. First posting dia dapat Sabah rasa nya. Pjj lah.. Gvgur. Lepas gvgur tu.. Rehat sekejap tapi lama juga rehat ya sampai dapat la b4by.

Lepas tu baru nak sambung jadi Dr pelatih.. Masa nak tunggu panggilan tu bekerja la dengan saya dulu dulu masa lepas sy belajar jadi kerani stor. Kes1an sangat tgok dia. Masa rest pun bawa buku med1c baca nak refresh selalu. Dia kata kena selalu ingat.

Mujahidah Ansarullah – Saya pun meng4ndung anak kedua waktu h0usem4nship, bersal1n still masih h0usem4nship. kena extend, dan akhirnya berjaya t4matkan.

Faham maksud TT, kelel4han demi kelel4han.. menang1s malam malam on call sebab kepen4tan bawa perut memb0yot jaga beberapa w4d dalam satu malam, kalau pat1ent c0ll4pse kena CPR etc, ambil d4rah berpuluh puluh pat1ents pukul 4-5 pagi untuk r0und esoknya.

Namun semua ni dah hampir dua dekad berlalu. Nanti bila anak anak dah besar, pengalaman tu jadi kenangan untuk dicer1takan pada anak cucu.

Somer Denot – Saya teringat ada satu masa tu dekat kecem4san tengah tunggu turn masuk nak jumpa d0c. Adalah seseorang tu memang saya nampak dia tak boleh sabar kejap kejap jalan depan pintu sambil cakap bila d0c nak panggil masuk.

Lepas sorg pesak1t tu keluar, agak lamalah juga d0c tak panggil sape sape masuk, lalu orang itu buka pintu menjengah ke dalam bilik d0c.

Lepas tu dia bis1ng kata d0c duduk saje. Empatilah kerja d0ktor di h0spital awam, jangan ingat kita je yang nak dilayan. Entah entah d0c tu pun dah berapa jam duk dalam bilik tu nak ke tandas pun suk4r

Farah wahida Mohamad –May Allah bless u dik. Teruskan berbuat baik masa jaga p4tient, doa moga Allah jaga anak kita jugak.

Saya dah lalui semua tu, alhamdulillah bila dah jadi M0, terasa lapang sikit. Sabar sikit je lagi dik, insyaAllah bila dah habis ho nanti, akan rasa ok sikit..

Dulu masa 1st trimester, posting dekat paeds.

Sambil alah m0rning s1ckness yang jadi tak kira masa, standby bawa buah l1mau purut dalam poket whitec0at tu sambil buat kerja night shift. Rasa l0ya ja, tik4m tik4m limau tu dengan kuku, pastu h1du aroma limau tu, kurang la sikit rasa l0ya.

Masa jadi ho memang banyak berdiri dan berjalan, mampu duduk bila tulis rep0rt ja.

Bila buat r0und kt NICU, jumpa macam macam b4by yang abn0rmal, berdoa dalam hati banyak2, moga Allah bentukkan anak yang n0rmal dalam rah1m ni.

Alhamdulillah 2nd trimester uneventful. 3rd trimester posting kat ED. Bab makan memang tak terjaga lah sebab pat1ent sentiasa ramai.

Mujur sempat breakfast sebelum start kerja, lunch memang tak sempat, lepas habis shift pkul 6 lebih baru sempat makan.

Kes1an dekatt b4by. Mujur b4by lahir cukup bulan, tapi berat just 2.16kg ja.

Alhamdulillah normal, dan lahir masa last day as HO. Alhamdulillah sekarang dah 5 tahun dah dia, dari kecil lagi sangat independent, dan so far tiada mas4lah perkemb4ngan.

Banyak banyakkan doa moga Allah jaga anak anak kita dan permudahkan urusan kerja kita.. Hopefully in the future, waktu kerja Dr di Malaysia ni lebih s1stem4tic dan kurang membeb4nkan.

Btw, 4ut1sme ni mult1fact0rial, sus4h nk relate dengan 1 fact0r sahaja dan buat c0nclus1on.

Fatimah Lee Abdullah – Seb4k baca. Tak tahu nak kata apa. Sebab mulia sangat kerja ni. Hanya doa untuk para d0ctor dan bakal d0ctor kita akak mampu titipkan.

Moga Allah permudahkan urusan para d0ctor.. ya Allah berikan tenaga dan kekuatan luar biasa untuk para d0ctor ini. Lindungi mereka dengan rahmatMu.

Maaf terem0si akak baca c0nfess1on ni dan semua k0men k0men ni.. Moga b4by sihat dan Allah berikan kes1hatan yang baik pada b4by dan para d0ctor ini.

Sumber – MH (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment