Satu hari tu trnampk ayah gigih kutip duiit syiiling, bila jumpa 10 ringit ayah ciom duiit tu,sediihnya. Patutlah ibu byk berubah. Aku trkedv

Gambar sekadar hiasan. Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel ini.

Mohon k0ngsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan s4lah. Assalamualikum admin dan semua pembaca IIUM Confession. Saya gadis di penghujung 20an dan masih belum berkahwin. Tertarik untuk lu4hkan tentang p0lig4mi dari pandangan anak anak, ye lah selalu yang kita baca dari suami isteri kan.

Ayah berkahwin kali kedua semasa semua adik beradik di sekolah rendah.

Sebelum perkahwinan kedua, boleh dikatakan keluarga kami keluarga bahagia, zaman kanak kanak saya dan adik beradik memggembirakan macam orang lain. Semua berubah 100% bila ibu tahu ayah sudah bernikah dengan yang kedua. Perg4duhan pertama dan paling tervk pernah saya nampak dalam keluarga kami.

Ibu kejvt kami suatu pagi dan tanya, nak ikut siapa, ayah atau ibu? Kami adik beradik terdiam. Ayah cuma suruh mandi dan turun bawah belajar untuk peperiksaan pertengahan tahun. Kami belajar di bawah, tapi masing masing diam sambil air m4ta berlinang.

Dengar ibu hemp4s pintu, bal1ng handph0ne ke dinding dan macam macam lagi. Itu permulaan bagi sepuluh tahun kehidupan selepas itu yang kami adik beradik sifatkan macam ner4ka.

Bangun pagi dengan jer1tan dan m4kian ibu, ya ibu banyak berubah. Dulu ibu seorang yang lembut, walaupun wanita bekerjaya tapi jarang kami dim4rah tanpa sebab.

Kami adik beradik mula diajar membuat kerja rumah tetapi dengan m4kian dan pukvlan. Kadang kadang ibu m4ki tanpa sebab dan pernah jer1t kata muka saya bvruk macam tah1. Tidur malam tak pernah lena mendengar ibu dan ayah berg4duh dalam bilik. Ayah tak cukup du1t.

Adik bongsu baru lahir dalam keluarga kami, keluarga sana pula anak sulung lahir beberapa bulan selepas itu.

Saya lihat ayah kutip du1t sy1ling di celah almari dan bila terjumpa RM10, ayah ciom duit itu.

Kami ditukarkan sekolah, dari sw4sta ke ker4jaan. Di sekolah, saya semakin hari semakin pend1am. Murong. Kawan- kawan baik semakin lama semakin jauh.. Berbelas tahun berlalu.

Cukuplah saya ceritakan separuh dari apa yang berlaku. Kami adik beradik sudah dewasa. Semua dihantar ke asrama dan alhamdulillah kami dapat merasa hidup lebih gembira dengan kawan-kawan. Keadaan ibu juga semakin baik. Kew4ngan ayah ibu semakin stab1l.

Cuma, entahlah. Semakin saya besar semakin kuat tr4uma yang saya had4pi kesan dari waktu kecil itu.

Pernah waktu saya basuh pinggan di dapur saya dengar suara ibu menang1s. Macam macam saya fikirkan, kalau kalau ibu berg4duh lagi dengan ayah. Saya habiskan membasuh dan terus cari ibu, tetapi ibu okay. Ibu sedang menonton drama di tv dan t1ada kesan baru lepas menang1s. Rupanya apa yang saya dengar cuma imag1nasi.

Dalam percintaan, saya jadi t4kut. Sebab saya fikir lelaki sebaik ayah pun akan kecew4kan kami. Bila pasangan buat saya sed1h walaupun atas sebab rem3h, saya terus memilih berp1sah. Sebab saya t4kut, makin saya sayang makin saya akan dikecew4kan. Jadi untuk tidak mengecew4kan sesiapa lagi saya pilih hidup sendiri beberapa tahun kebelakangan ini.

Ibu ajar kami hidup tanpa bergantung pada ayah. Dari segi perhatian, masa, kew4ngan dan macam macam lagi. Cuba tanya betul betul lelaki yang berp0lig4mi, mereka akan jawab yang ia sangat sangat pen4t. Waktu raya bahagi hari untuk balik tiga kampung, tiga negeri berbeza.

Tuntutan kerja saja dah menyebabkan ayah memandu jauh setiap hari, apatah lagi untuk balik ke dua buah rumah yang jauh tempatnya.
Pen4t mencukupkan keperluan anak – anak, beberapa orang di universiti, di asrama penuh dan di sekolah rendah.

Ayah seorang ayah yang baik, dan ibu pernah kata apa yang berlaku ayah anggap satu kes1lapan yang tak dapat diundur, sebab ia datang dengan tanggungjawab iaitu anak – anak. Akhir kata, saya minta pembaca doakan mas4lah tr4uma dan ket4kutan utk berpasangan akan kurang dan saya akan berkahwin satu hari nanti.

Saya tak sal4hkan ayah atau ibu atas apa yang terjadi, semua manusia buat kes1lapan. Buat para lelaki, fikir lah sebaiknya. Saya pernah jumpa beberapa rakan dibesarkan dalam keluarga berp0lig4mi dan mereka juga berk0ngsi perkara yang sama.

T4kut berkahwin sebab apa yang kami nampak berbeza. Buat yang perempuan, tiada yang indah menjadi orang ketiga. Takkan pernah sama dengan isteri pertama. Dan, moga moga saya dan pembaca lain juga dijauhkan dari bertemu jodoh dengan lelaki yang dah berpunya. – Cik S (Bukan nama sebenar).

Reaksi warganet.

Nurul izzah – Agreed! Feel y0u adik… tp alhamdulillah Allah swt dh kurniakan byk rezeki kpd saya dan keluarga semakin sy dewasa. Bila2 dh tua ni lagi nmpak hikmahnya. Peringatan untuk diri sendiri.

Maka nikmat TuhanMu yang mana yang kamu dust4kan? Good luck adik. There always rainb0w after rain.

Naazhira aziz – Ibu tt jd mcm tu sbb ayah. Bkn smua prpmn ckup kuat, ckup iman, ckup tabah utk diduakan, ditiga atau diempatkan.

Perempn ni bila bhgia, dia ak jd sebaik2 umat, tp kalau dia der1ta, abis smua disekelilingnya turut der1ta. Sbb tu org kata j4ntung dlm rumah tngga ialah istri @ ibu sbb kalau istri bhgia sudah pasti ank2 bhgia, suami apatah lagi.

Bkn sngja ibu tt, bertndak atau berkata yg kes4t. Itu dtg dr tek4nan. Nnti bila tt dh jd istri, dh jd ibu..tt akn fhm. Moga tt jd sekuat2 wnta. Tabah luar dan dalam.

Faizin shamsuddin – Dari sudut penceritaan c0nfess1on nampak macam ayah penulis seorang yang sangat baik, manakala ibu penulis ialah seorang yang tak dapat menerima kenyataan suaminya berp0lig4mi.

Perlu diingatkan bahawa dalam und4ng-und4ng keluarga Islam, suami memang ada h4k berp0lig4mi dan isteri tak boleh meminta fas4kh hanya kerana suami berp0lig4mi. Perlu dibuktikan kecul4san suami menjalankan tanggungjawab dan jika betul, barulah hak1m boleh memvtuskan untuk mem1sahkan (fas4kh) pasangan tersebut.

Sebanyak mana pun test1m0ni keluarga p0l1g4mi yang kalian baca, testim0ni keluarga mon0g4mi yang ber4ntakan pun banyak juga.

Tak perlu salahkan sesuatu yang Tuhan telah syar1atkan. Ayah aku pun berp0lig4mi juga.

Ustzh yong – Saya juga pernah meng4laminya. Saya tanamkan dlm diri saya mampu jadi seperti ibu yang tabah bila berkongsi suami dgn adik angk4t sendiri.

Bertahun2 saya memasakkan dlm minda.. saya mampu utk menerima sekiranya suami berkahwin lain.

tapi rupanya berpuluh-puluh tahun saya hanya menyediakan minda utk berp0lig4mi, bukan menyediakan em0si.

Lantas bila Allah beri uj1an yang sangat sedikit dlm rumah tangga saya, saya kembali muhasabah diri. Berkongsi suami bukan mudah dan memang t1dak mudah.

Wpun minda saya menerima tapi em0si saya tidak kuat utk berk0ngsi kasih.. akhirnya saya akui.

Saya tidak sekuat ibu saya. Saya membesar dlm suasana pet1r get1r keluarga berp0lig4mi.

Telinga kiri utk ayah, telinga kanan utk emak. Sudut pandang lelaki dan perempuan saya terima. Namun saya tak mampu berkongsi suami.

Semoga suamiku menjadikan aku satu2nya isteri sepanjang hayatku.

Maafkan Su abang.. Su tidak mampu berk0ngsi abang dgn wanita lain selain ibumu dan anak2 kita.

Sumber IIUM.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment