Anak buat kemunculan khas 4 minit terakhir dalam tug4san debat live, macam mana nak hantar tug4san kepada pensyarah? – “S0r0k bawah meja tak menjadi”

CU4K! Begitulah situasi yang dialami seorang ibu ketika bersiaran langsung menerusi aplikasi Google Meet.

Manakan tidak, anak kecilnya secara tiba-tiba muncul ketika dia melakukan tug4san debat bersama rakan-rakan sekuliah.

Wanita berkenaan, Noor Amirah Zainol Amir berkata, ins1den berlaku ketika dia melakukan tugasan pendidikan jarak jauh (PJJ) Universiti Utara Malaysia (UUM), pada minggu lalu.

Ibu muda berusia 25 tahun itu memberitahu, ketika kejadian sekitar pukul 8 malam itu dia bersama empat rakannya diminta untuk melakukan tug4san debat bagi subjek Bahasa Inggeris.

“Sebelum debat bermula, saya dah pastikan anak perempuan berusia lapan bulan tidur di bilik ‘pejabat’ di rumah. Saya kemudian mengikuti debat yang dijalankan di bilik sama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa debat sedang berjalan, tiba-tiba anak bangun dari tidur. Dia mula meragam dan menang1s. Saya cepat-cepat bangun pergi dapatkan anak,” katanya kepada mStar.

anak video pjj 3

Mira dan suami dikurniakan seorang cahaya mata perempuan.

Mengulas lanjut, pelajar Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan yang lebih mesra disapa Mira itu berkata dia telah pun melakukan bahagiannya dalam sesi debat itu.

“Saya cuba pegang anak di tepi untuk pastikan dia tak masuk di skrin. Tiba-tiba anak bangun sampai nampak kepala. Agaknya seronok tengok muka dia di skrin lapt0p, anak bangun lagi.

“Cuba sorok anak di bawah meja tak menjadi sebab dia dah boleh berdiri. Masa tu saya cuma mampu diam dan senyum,” ujarnya yang berasal dari Sungai Petani, Kedah.

anak video pjj 5

Mira (kanan) dan suami (kiri) mengikuti PJJ.

Mira berkata, suaminya yang berusia 26 tahun turut berada di rumah tetapi sedang menduduki peperiksaan bagi jurusan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Awam, juga di UUM.

“Suami saya pun sambung belajar dalam PJJ. Kebiasaannya bila suami ada di rumah dan saya ada kelas atau video online, dia akan tolong jagakan anak.

“Tapi secara kebetulan dia tengah jawab ex4m. Takkan nak panggil suami pula, nanti mengg4nggu pula. Sesi debat pula dirakam tanpa skrip, jadi kena teruskan juga.

“Mujur saya dah habis present4tion. Dalam sesi debat selama 20 minit keseluruhan tu, anak buat kemunculan semasa empat minit terakhir.

“Masa anak muncul dia di skrin pula, masing-masing tengah berhujah. Jadi, tak boleh nak edit,” katanya sambil menambah suaminya bekerja di sebuah syarikat sw4sta dan mereka mendirikan rumah tangga pada 2020.

anak video pjj 4

Melayan anak di bilik ‘pejabat’ di rumah.

Menurut suri rumah sepenuh masa itu, dia mengalami situasi yang tidak disangka-sangka ketika sesi perdebatan sedang berlangsung, di mana rakamannya akan dihantar kepada pensyarah.

“Dalam hati berdoa janganlah anak bangun masa debat, tapi dia terbangun. Rakaman terp4ksa diteruskan, kalau repeat lagi sus4h.

“Selepas habis sesi debat, saya cepat-cepat minta maaf pada rakan-rakan. Mujur mereka sp0rting dan faham situasi saya. Mereka pun sudah berkeluarga,” tambahnya.

Dalam pada itu, Mira meng4kui cabaran untuk mengendalikan anak kecil dan pada masa sama mengikut PJJ.

“Biasanya pukul 12 tengah malam baru boleh buat ass1gnment, selepas anak dah tidur. Bila difikirkan balik ins1den semasa debat tu memang kel4kar.

“Saya punyalah strvggle nak sorok anak bawah meja tapi tak menjadi, anak boleh pula buat kemunculan di saat akhir… bukan sekali, tetapi dua kali,” ujarnya secara berseloroh.

Sumber : mStar

Leave a Comment