Air mat4 gadis ini menitis di kedai lapt0p, masuk kereta bertambah lebat jadinya – “C0ntent lima bulan hilang semuanya”

DUG4AN demi dug4an terus men1mpa gadis ini sehingga dia g4gal menahan air m4tanya.

Mengulas video penuh em0si yang tul4r di TikT0k, Wan Nor Hidayah Wan Yusof berkata, dia sed1h apabila segala pen4t lelah selama lima bulan terkubvr begitu sahaja.

Jelas gadis berusia 21 tahun itu, lapt0p miliknya r0sak dua minggu lalu, menyebabkan segala data, foto dan video berkaitan perniagaan baharunya les4p tanpa jejak.

“Sekitar dua minggu lepas, segala c0ntent untuk perniagaan pr0duk kecantikan yang saya hasilkan dipindahkan ke dalam lapt0p. Sebelum ini ia disimpan dalam telef0n saja.

“Kemudian lapt0p saya mula berm4salah. Jadi saya hantar ke kedai. Tambahan pula lapt0p itu sudah digunakan sejak sembilan tahun lalu. Rupa-rupanya hard disk r0sak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ketika nak ambil lapt0p selepas siap dibaiki, saya dapati segala c0ntent yang dikumpul lima bulan h1lang semuanya. Dalam telefon pun saya dah pad4m. Saya tak pasti jika orang kedai tu perasan air m4ta saya menitis.

“Semua c0ntent gambar dan video saya sho0t dan edit sendiri. Siang malam saya buat kerja, tapi h1lang macam tu saja,” ujarnya kepada mStar.

dayah2

Dayah sed1h apabila segala c0ntent b1snes lesap gara-gara lapt0pnya yang r0sak.

Mesra disapa Dayah, penuntut bidang Kew4ngan di UiTM Machang, Kelantan itu meng4kui kecew4, namun menerima segala yang berlaku dengan hati terbuka.

Ded4h Dayah lagi, sudahlah semua data dan kandungan berkaitan b1snes les4p, dia kemudiannya terp4ksa menjalani kuar4ntin sejak minggu lalu gara-gara menjadi k0ntak rapat k3s p0sit1f c0vld-19.

“Macam j4tuh ditimpa tangga. Sekarang saya tiada apa yang nak dimuat naik di media s0sial. Ia sedikit sebanyak menjejaskan jumlah t0nt0nan TikT0k serta s4les saya.

“Bahan untuk b1snes dah h1lang. Nak keluar sho0t video dan gambar, saya pula masih diku4rant1n. InsyaAllah saya akan p0t0ng gelang kuar4nt1n pada 28 September ini. Saya neg4t1f, cuma jadi k0ntak rapat saja.

“Selepas dah selesai kuar4nt1n, saya akan buat c0ntent baharu. Saya ambil pengajaran atas apa yang berlaku. Semua benda perlu b4ck up di beberapa tempat. Sekarang saya dah mula guna G00gle Drive untuk b4ck up semua c0ntent.

dayah1

Dayah merupakan penuntut UiTM Machang, Kelantan.

“Tak mahu ulang lagi kejadian ini. Pen4t sebenarnya. Saya risau jika ia berulang lagi. Bukan senang saya ph0tosho0t pr0duk dan edit sendirian. Kadang-kala minta adik tolong,” ujar anak jati Terengganu itu.

Menurut Dayah, dia sudah mencuba pelbagai b1snes sejak berusia 12 tahun, namun mula mengusahakan perniagaan scrub sarung tangan untuk kecantikan kulit sejak lima bulan lalu.

Ujarnya, dia cuba membahagikan masa antara pelajaran dan b1snes dan k0mited menjadi usahawan muda demi meringankan beb4n keluarga.

“Saya niat b1snes untuk meringankan beb4n mak ayah, untuk tampung k0s belajar juga. Sekarang saya ambil ijazah tanpa sebarang bias1swa mahupun p1njaman pelajaran.

dayah3

Dayah berniaga demi meringankan beb4n keluarga.

“Saya berg4ntung kepada ju4lan pr0duk ini untuk berbelanja hari-hari. Sekurang-kurangnya tak perlu meminta dengan mak ayah.

“Dulu zaman sekolah saya pernah ju4l coklat, roti, kemudian ju4l jam. Biasanya saya akan cuba bahagi masa sebaik mungkin. Siapkan tug4san dahulu, kemudian baru selesaikan hal b1snes.

“Ketika cuti hujung minggu, saya akan hasilkan dan pl4n content untuk b1snes yang akan digunakan sepanjang hari dalam minggu berikutnya,” ujar anak kelima daripada tujuh beradik itu.

Sehingga kini, video Dayah menang1s dalam kereta selepas pulang mengambil lapt0p miliknya yang r0sak meraih hampir 200,000 tontonan.

Malah, ramai netizen turut menitipkan kata-kata semangat buat usahawan muda itu agar dia terus tabah dalam menjalani b1snes.

Sumber : mStar

Leave a Comment