Pengantin mual4f bersanding selepas 5 tahun kawin, kec0h majlis mak membeb3l depan keluarga mentua – “Dulu kami t4k bertegur”

KISAH percintaan wanita berb4ngsa C1na ini dengan seorang jejaka Melayu tidaklah semudah yang disangka.

Malah, pelbagai dug4an terp4ksa diharungi Nur Aishah Humaira Abdullah dan Muhd Amir Faiz Ramzi sebelum mereka disatukan sebagai suami isteri pada tanggal 22 Februari 2016.

Menurut wanita mu4laf yang mesra disapa Emilia itu, penyatuan dia dan suami yang sama-sama berusia 24 tahun turut mendapat tentangan ibunya, RB Tan atau Elaine, 46, namun kini hubvngan mereka sudah kembali jernih.

“Saya memelvk Islam sebab minat dengan agama ini. Ketika sekolah, saya juga ambil subjek Tas4wwur. Kemudian saya pelvk Islam ketika nak berkahwin.

“Masa awal pelvk Islam, saya dapat b4ntahan. Mak saya ibu tungg4l. Kami duduk serumah tapi tak bertegur. Mak saya frvst. Jadi saya banyak keluar atau terper4p dalam bilik saja.

“Kehadiran bakal suami pada waktu itu membuatkan mak saya mula berubah dan bagi kebenaran. Ketika bakal suami datang rumah, dia tegur saya sebab asyik terper4p dalam bilik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Mak nampak usaha bakal suami macam nak menyatukan saya dan mak. Kemudian mereka pun mula bersembang,” imbasnya.

Menurut Emilia, dia dinikahkan dengan wali hak1m kerana hilang jejak bapa k4ndungnya sejak sekian lama.

Malah, dia juga tidak melakukan sebarang majlis persandingan kerana belum menamatkan pengajian pada waktu itu.

emilia4

Emilia bersama ibunya.

Setelah beberapa tahun berlalu, Emilia dan suami yang kini memiliki dua cahaya mata akhirnya diraikan dalam majlis persandingan di kediaman keluarga angk4tnya di Sabak Bernam, Selangor pada 1 Mac tahun lalu.

“Kami belum ada ph0tosh0ot gambar kahwin. Kebetulan kakak 4ngkat saya nak kahwin. Jadi saya dan suami pada asalnya nak tumpang bergambar saja.

“Tapi keluarga angk4t nak raikan kami juga, nak buat persandingan dua pasangan serentak. Mereka kata buat sekali, malah keluarga angk4t turut taja baju persandingan saya.

“Segan sebenarnya sebab kami pengantin lama, bukannya baru kahwin. Ketika majlis, suami saya pun banyak membantu kelangsungan acara. Dia siap pergi s1ang ikan kel1 sampai orang tak cam dia sebenarnya pengantin yang diraikan,” ujarnya bersel0roh.

Ketika majlis itu, ibu kepada Emilia yang anggun mengenakan cheongsam berona merah terang sempat memb3bel sambil memberi nasihat berkaitan hal rumah tangga kepadanya di hadapan ahli keluarga yang lain.

emilia2

Emilia dan suami akhirnya diraikan dalam majlis persandingan pada Mac tahun lepas.

Video penuh riuh rendah dengan hil4i tawa pengantin dan ahli keluarga mereka turut dik0ngsi di TikT0k sehingga meraih 1.2 jut4 tontonan.

“Biasalah kita dari zaman anak d4ra dulu memang suka terpervk saja dalam bilik. Semua benda tak ambil kisah. Walaupun saya dah lama kahwin, mak masih membeb3l benda sama macam dulu-dulu.

“Mak nasihat minta saya jaga suami, jaga rumah dan macam-macam lagi. Kebetulan dia membeb3l depan keluarga mentua. Abang ipar saya yang rakam video.

emilia3

Majlis yang diadakan di kediaman keluarga angk4tnya di Sabak Bernam.

“Saya terkejvt juga bila v1ral. Pada awalnya followers TikT0k saya hanya 100 orang. Ramai yang k0men nak tahu apa yang mak saya membeb3l. Ada juga yang pert1kai kerana suara tukang rakam video sedang ketawa terlalu kuat sampai tak dengar suara mak,” ujarnya yang menetap di Bandar Sunway.

Ded4h Emilia, dia merupakan graduan bidang Und4ng-Und4ng dari sebuah kolej sw4sta di ibu negara yang akan melancarkan pr0duk makanan bert1h jagung tidak lama lagi.

Suaminya pula merupakan lepasan Institut Kemahiran Mara (IKM) dan kini bekerja sebagai jurutekn1k.

Sumber : mStar

Leave a Comment