“Saya lalui macam-macam. Zaman sus4h, zaman gel4p” S0ffi k0ngsi pengalaman jalani hidup sepanjang PKP

AGAK lama tidak mendengar khabar pelakon berbakat besar ini. Menghubungi dan berpeluang menemu bu4l Soffi Jikan baru-baru ini, Pancaindera berkesempatan melayangkan beberapa pertanyaan yang sudah lama terbuku di hati.

Satu daripadanya adalah bagaimana dia meneruskan kelangsungan hidup setelah sebelum ini pernah mengumumkan sudah mer4juk dengan industri seni hiburan.

Perkara itu pernah diutarakan oleh pelakon yang terkenal dengan tagline ‘kasi seng4t’ ini sekitar tahun 2013. Malah, kerana kenyataan itu jugalah dia pernah menerima kec4man dan cac1an.

Agak pel1k apabila ramai ber4ng dengan peng4kuan itu. Sama ada m4rah kerana benc1, atau m4rah kerana sayangkan bakat yang ada pada dirinya dan seharusnya perkataan berhent1 berlakon bukanlah apa yang peminat mahu dengar keluar daripada mulutnya.

Tambahan pula, di sela waktu temp0h Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) lalu, terdengar juga perkhabaran bahawa Soffi j4tuh sak1t kerana terkena s1h1r ilmu h1tam. Bertanyakan sendiri hal itu, aktor berusia 50 tahun ini berk0ngsi cerita.

Bagaimana Soffi meneruskan kel4ngsungan hidup sepanjang tempoh PKP?

Saat-saat sul1t, orang macam saya sentiasa bersedia. Awak pun mesti terfikir, apa sumber pend4patan saya sedangkan sudah berhent1 berlakon. Bermakna, saya ada banyak kerja. Macam-macam kerja saya buat, apa pun.

Daripada ju4l rumah, ju4l pr0duk, rebiu barang, buat 1klan. Saya sudah ada sasaran. Alhamdulillah, kebetulan awak hvbungi ini pun saya baru sahaja melancarkan pr0duk baru, iaitu minyak pel1ncir kenderaan di bawa jenama S.0.P Super 0il P0wer. Buat masa sekarang saya fokus pada pern1agaan atas talian.

Insya-Alllah nanti akan buat aplikasi dan iklan pula. Saya usahakan ini bersama rakan k0ngsi dan ada pasukan yang menguruskan. Nama pun sempena nama saya sebenarnya. Senang dan mudah hendak ingat.

Setengah orang kata, berniaga jalan terbaik. Tapi macam Soffi, orang akan fikir betul-betul sudah mahu berhenti berlakon sebab itulah buat kerja lain. K0men?

Sebelum berlakon pun, saya sudah berniaga. Sejak kecil lagi, Kuala Lumpur ini pun saya yang bangunkan. Bukan nak cakap besar. Dulu, saya pernah buat kerja pembekalan kayu satu ibu kota ini. Banyak kawasan setinggan yang saya rob0hkan untuk buat pembangunan. Pasar malam dan berniaga di kaki lima pun saya pernah buat.

Pendek kata apa sahaja. Saya sanggup berhent1 sebab benda macam inilah. Tak nak berg4ntung kepada satu mata pencarian yang tak boleh dih4rap. Betul, berlakon pun ada gaj1. Tapi saya punya perju4ngan nak r0yalti yang sama rata. Bukan untuk saya saj4 tapi semua.

Boleh Soffi jelaskan lanjut hal ini?

Contoh, saya main satu dr4ma di saluran televisyen. Mereka tayang 2,000 kali pun, kita tak dapat r0yalti. Enam tahun, lima tahun ulang tayang cerita sama, orang macam saya dapat apa? Sebab itu, saya berani berhent1 berlakon dan umumkan sebelum ini. Tak nak berlak0n di Malaysia ini sebab sistem b4ngang. Tidak meng4ngkat orang yang benar-benar bagus. Tak akanlah Brad Pitt terima bay4ran sama macam pelakon baru juga?

Umpamanya begitulah. Industri di sini begitulah. Memang ada bintang terkenal dib4yar lebih. Tapi saya cakap ini meliputi keseluruhan secara umum. Sebab itulah saya berani berhent1. Secara rasmi tak aktif dan tak h4dap pun. Pem1kiran mereka masih mvndur, tidak berkembang secara pr0aktif dan in0vatif. Macamlah orang filem ini b0d0h-b0d0h dan b4ngang semuanya. Macam tak ada nilai.

Rasanya pekerja B4ngladesh di negara ini pun lebih dapat h4k di negara ini berbanding orang macam saya. Pernah saya ditegur oleh pekerja as1ng di sebuah tapak set penggambaran, dia ingat saya kaya dan boleh bel1 Ferr4ri sebab siang malam saya masih ada di set tak balik-balik sedangkan dua kali subuh dia jumpa saya di tempat yang sama. Bayangkan. Ferr4ri? Lambat lagi.

Mer4juk benar dengarnya Soffi terhadap industri kita. Tak akanlah tak ada sekelum1t perasaan nak berlakon semula?
Selagi mereka tidak berubah. Saya pun ada pengalaman dan pended4han, jadi tak akanlah saya tak nak jalan? Tak akan nak tumpu satu pendapatan saja. Kalau apa-apa berlaku? Satu kisah, saya ada dapat tawaran hasilkan filem berjudul Jod0h Sya1tan terbitan sebuah pr0duksi C1na.

Saya buat seorang diri dalam perasaan kononnya nak kembali semula dan masa itu sebelum C0v1d. Sempat ditayangkan selama enam hari pada awal p4ndem1k berlaku. Hari ketujuh kena b4nned.

Tapi, dalam masa enam hari itu kami berjaya raih kutipan RM1.5 jut4 tahu! Masa itu, filem Vin Diesel berjudul Blo0dsh0t pun cuma mampu kutip sebanyak RM300,000 saja. Itu semua rekod. Pula itu, masa C0v1d -19 tahu! Tapi orang t4k pernah 4ngkat saya. Netizen kita pun mak1-mak1 saya, tak ha1ranlah. Mereka ini tak pandai nak hargai orang. Tak apalah, saya anggap t4k ada rezeki.

Bermakna Soffi memang berker4s mahu fokus pada bidang diceburi sekaranglah ?
Banyak kerja yang orang tak tahu saya buat. Ju4l rumah di bawah agensi Legend4 Pr0perties. Buat saluran sendiri di Y0uTube, aktif di Inst4gram. Dulu saya t4k pandai sangat tapi kita belajarlah sebab tahu bila C0v1d-19 melanda, saya dapat rasakan ia akan jadi lama. Kena bersedia dari awal. Masa mula-mula p4ndem1k berlaku, saya masih bergerak dan ada surat untuk buat kerja.

Saya manfaatkan setiap perkara yang mendatangkan hasil. Jalan saya tak senang. Baru nak naik, ada orang k4cau. Rumah dah siap, ada orang b4kar. Istana dah siap pun, ada orang runtvhkan.Tapi saya tak nak terus mengelvh. Teruskan berjalan dan mencuba bina semula satu persatu pr0jek.Tapi kena rajinlah. Macam-macam telah saya lalui.

Maaf bertanya, betulkah semasa PKP juga Soffi dikhabarkan s4kit dan dikatakan terkena s1h1r. Sejauh mana kebenarannya dan apa sebenarnya berlaku?

Ada kawan-kawan yang pandai tengok dan katakan saya terkena s1h1r. Saya pun mana tahu apa-apa. Bila dia tengok, dia kata saya terkena s1h1r. Mungkin tidaklah ser1us. Tak apalah saya pun tak nak cerita panjang. Cukup orang tahu, sekarang saya sihat dan Alhamdulillah. Kita tenang-tenang saja, nak t4kut apa, kita solat punya orang. Yakin dengan Dia sahaja.

P0lisi saya dengan sesiapa sahaja mudah, saya buat tanggungjawab sendiri dan orang lain t4k campur. Sekarang pun saya m4las nak tegur kalau orang buat s4lah. Dulu, kalau awak tahu, semua mas4lah pun saya cuba nak selesaikan. Bila kita sendiri ada mas4lah, orang tak pedul1.

Tak mer4ung atau minta tolong pun. Sehingga sekarang apa saja, saya had4pi sendiri. Naik turun m4hk4mah sebelum ini pun, 10 sen pun orang tak ada tolong. Tak ada hal, saya jalan sendiri.

Soal s1h1r dan ilmu hit4m, tak akanlah tak ser1us Soffi?

Saya tak tahu siapa. Mal4s nak panjangkan cerita. Saya ini jenis mal4s nak fikir mas4lah lain sebab sendiri pun sudah ada mas4lah yang perlu saya atasi. Tak mahulah yang neg4tif. Sibuk dengan kerja. Kena beringat, ini zaman per4ng. Kita jaga diri sendirilah. Jangan duduk depan 4rus ikut orang, nanti datang air bah, kita pun h4nyut.

Kepercayaan pada orang sekeliling macam mana pula? Sebab iyalah, Soffi sus4h pun tiada orang tolong sebelum ini?

Tak apa. Saya lalui macam-macam. Zaman sus4h, zaman gelap. Mak4n minum t4k ada. Minum air masak saja pernah, makan nasi lemak saja pun pernah. Pagi, tengah hari, malam, makan nasi lemak sebungkus saja sampai munt4h. Sebulan makan itu sahaja, munt4h! Saya tahu diri bukan anak senang. Dari kecil sampai sekarang, Tuhan itu tak bagi saya senang sang4tlah, santai sahaja.

Sebab itu ketika saya dilanda k0ntr0versi sebelum ini, pendekatan mudah adalah bawa haluan sendiri. Tahu ada orang c4ci, m4ki, hin4. Tapi apa yang orang buat tak pernah saya balas. Tak ada nak sam4n fitn4h,sam4n m4lu atau apa-apa. Senang cerita, kalau orang bal1ng t4hi, saya k4mbus. Tak balas sebab ada banyak mas4lah lain yang lebih penting untuk difikirkan. Setakat mas4lah orang dengk1, bikin pan4s, dah mal4s nak layan. Selagi ada tenaga ini, buatlah kerja bermanfaat.

Biodata

1. Nama penuhnya, Mohamad Shoffi bin Jikan.

2. Dikenali sebagai Sofi Jikan.

3. Kelahiran Kuala Terengganu, Terengganu pada 13 November 1970.

4. Kini berusia 49 tahun.

5. Kediamannya terletak di Kuala Terengganu.

6. Anak sulung daripada dua orang adik-beradik.

7. Mempunyai kelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

8. Mula aktif dalam dunia hiburan sebagai pelakon, penulis dan pengarah sejak tahun 2003.

9. Antara drama dibintanginya seperti Jalan Kembali, Tanah Kvbur musim ketiga dan Tanah Kvbur musim ketujuh.

10. Termasuk telefilem Champion, Neon, Al-Ikhlas, T4ubat Seorang S4mseng, Sebelum K1amat, Rekah, Bisik Pada Allah dan Kitab Sijj1n.

11. Pembabitannya di layar perak menerusi filem Paloh, Rock, H4ntu Kak Limah Balik Rumah, V3: S4mseng Jalanan, Abang Long Fadil, Dukun, P0lis Evo 2 dan banyak lagi.

12. Pemegang trofi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-24 menerusi lakonannya dalam filem KL G4ngster.

13. Mendirikan rumah tangga dengan Izzaty Isma Ibrahim dan hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan tiga orang anak iaitu Ilhan Izzudin, Irfan Solihin dan Sufilyana Syahmi.

sumber: utusan

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment