Si cilik masuk reban, angsa ‘gervn’ lari bertempiaran… mak ayahnya awal-awal lagi dah ‘svrrender’ – “Dia t4kut empat haiwan walaupun mainan”

ANGSA pun t4kut!

Begitulah rakaman seorang kanak-kanak yang begitu berani mengej4r dua ekor angsa dan beberapa ekor ayam.

Lebih mengejvtkan apabila angsa yang selama ini terkenal sebagai haiwan yang 4gresif dan digervni kerana suka mengejar manusia dilihat bertemp1aran lari dikej4r kanak-kanak itu.

Bapanya, Ameer Fakhrin Zainal Abidin berkata, video tersebut menunjukkan anak perempuannya, Armel Ameellya yang berusia dua tahun masuk ke reban ayam dan angsa milik bapa mentuanya di Bentong, Pahang.

Lelaki berusia 28 tahun itu berkata, dianggarkan kira-kira empat ekor angsa dan 10 ayam kampung yang ditempatkan di dalam reban berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Video dirakam pada Januari lalu di kampung sebelum lar4ngan merent4s negeri. Saya, isteri dan anak tinggal di Pahang juga… di Kuantan.

“Anak saya memang hiper4ktif. Tenaga dia lebih daripada kanak-kanak biasa, memang tak duduk diam. Saya sendiri tak berani nak masuk dalam reban tu,” katanya kepada mStar.

anak kejar angsa 7

Anak Ameer tekun melihat seekor ayam dalam sangkar.

Ameer yang merupakan bapa kepada seorang anak berk0ngsi pengalaman dirinya pernah dikej4r angsa sewaktu menunggang motosikal untuk pulang ke rumah dari tempat kerja.

“Saya pernah kena kej4r dengan angsa yang dibela jiran, itu yang saya tak berani masuk dalam reban tu. Tapi anak saya ni punya berani lain macam.

“Setakat ini, hanya tiga orang saja yang berani masuk reban tu iaitu bapa mentua, adik ipar dan anak saya. Isteri saya sendiri pun hanya berani berdiri setakat di pintu pagar kawasan reban,” ujarnya yang juga berasal dari Kuantan.

anak kejar angsa 5

Ameer (kanan) bersama isteri (kiri) dan anak.

Menurut pekerja di kedai alat ganti kereta itu, dia dan isterinya tidak membiarkan anak yang mereka yang masih kecil itu bermain di luar rumah.

“Jadi, kami beli playgr0und khas untuk dia yang kami pasang dalam rumah. Kami ada juga bel1kan seekor kucing untuk jadikan sebagai teman anak bermain.

“Tapi hanya bert4han selama seminggu je sebelum kami beri balik kepada pemilik asal. Anak saya ni aktif sangat, dibul1nya kucing tu. Mujur pemilik asalnya okay,” katanya.

Walaupun anaknya berani dengan angsa yang digervni ramai itu, dia bagaimanapun memberitahu terdapat haiwan yang dit4kuti anaknya.

anak kejar angsa 4

Bermain di playground khas di rumah.

“Anak saya ni ada satu tab1at suka berdiri dekat TV untuk tengok program kartun. Kami cuba elakkan dia buat macam tu kerana tak nak anak sak1t mata.

“Jadi kami letak permainan p4tung ul4r, labah-labah, kala jengk1ng dan lipan dekat TV. Anak menang1s tak berani datang dekat dengan TV sebab dia t4kut dengan mainan tu,” tambahnya.

anak kejar angsa 3

Permainan ul4r, labah-labah, kala jengk1ng dan lipan diletakkan dekat TV.

Ameer berkata, dia sekeluarga ada berkunjung ke rumah mentua pada bulan lalu, namun anaknya tidak berpeluang untuk masuk ke dalam reban ayam dan angsa.

“Tapi masa kami sampai tu cuaca baru lepas hujan, tak sesuai ke reban. Nasib baiklah sebab anak ada ajak saya masuk ke reban,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment