Tak tahan dikur0ng, ibu gigih p4njat tingkap semata2 nk jumpa ank2. Aku nmpk kakinya berd4rah. Kata pengas0h itu hnyalah lak0nan

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih admin sekiranya lu4han sy ini disiarkan. Tidak berniat nak menga1bkan sesiapa, cuma mengkongsikan lu4han rasa.

Salam, hai nama saya Mia. Umur dalam 20an dan sedang menyambung degree di sebuah IPTA di Malaysia. Sebenarnya lama dah saya nak kongsi cerita hidup saya, tapi saya t4kut dan tak tahu bagaimana nak melu4hkan.

Sepanjang saya hidup, saya tak pernah kongsikan der1ta yg dari kecil sy t4nggung. Saya hidup agak tertek4n, kadang kadang rasa nak lar1 dari rumah, nak bvnuh diri. Sebab sebab saya tak pernah bercerita tentang mas4lah saya ialah, saya t4kut pandangan rakan saya terhadap saya akan berubah, dan saya dilihat keluarga yang berm4salah.

Betul, keluarga saya sangat2 berm4salah, dan saya m4lu seandainya rakan sya mengetahui hal ini. Di sekolah mahupun di universiti, rakan2 melihat penampilan saya seorang yang sangat happy g0 lucky.

Seolah olah orang yang tiada m4salah, tapi dalam hati saya tidak siapa yang tahu betapa remvknya hati saya. Sangat sak1t bila menampilkan wajah yang ceria, disaat hati saya seolah olah ret4k seribu.

Pernah rakan rakan saya mendug4 saya seoalah olah tiada m4salah kerana per4ngai saya yang sangat ceria di sekolah mahupun di IPTA. Disini saya teruskan cerita saya, sejak kecil saya dijaga oleh pengasuh kerana ibu saya mempunyai pnyak1t, sch1z0pren1a dan baru sahaja melahirkan adik di bawah saya.

Di rumah pengasuh, agak berbeza layanannya terhadap saya dan anak anak k4ndungannya.
Untuk pengetahuan, ibu saya juga tinggal bersebelahan sahaja dengan rumah pengasuh tersebut namun sya tidak dibenarkan berjumpa dengan saya.

Walhal saya ketika itu masih terlalu kecil dan dahagakan kasih sayang ibu. Ayah saya dimana? Oh ayah saya waktu itu sedang menyambung pelajaran, jadi ayah berada di IPTA ketika itu. Ayah menyambung degree selepas berkahwin.

Pernah di rumah pengasuh, ibu saya mem4njat tingkap nak0 kerana tidak tahan dikur0ng, dan ingin berjumpa dengan anak anaknya. Saya juga berp1sah dengan adik beradik yang atas saya kerana abang dan kakak saya dihantar ke rumah ibu saudara saya yang lain.

Meskipun saya masih kecil ketika itu, saya agak terk1lan. Melihat kaki ibu sya dipenuhi d4rah kerana cuba keluar daripada bilik yang dikur0ng itu. Kadang kadang saya nampak tangan ibu saya tersep1t di bawah pintu. Apabila saya memujvk pengasuh untuk membuka, dia berkata itu hanyalah lakonan ibu saya kerana ingin keluar.

Saya sangat remvk kerana tidak dibenarkan berjumpa. Anak anak pengasuh pula suka membul1 saya, memuk0l, mengur0ng, dan macam macam cara saya dibul1 oleh anak pengasuh tersebut. Apabila diceritakan, pengasuh seolah olah mengangap itu hanyalah gurauan budak kecil, huhu.

Tidak lain dengan itu, dirumah pengasuh itu juga agak kedekvt dengan saya. Biskut biskut kering yang dibel1 akan disimpan didalam biliknya dan hanya anak anak nya dibenarkan makan biskut tersebut. Sebagai k4nak k4nak, biskut kering amat saya suka, namun tidak diberi. Huhu sed1hnya bila mengenangkan,

Sekarang, saya dah tinggal bersama ibu saya dan adik beradik yang lain sejak sya berumur dlm 6 tahun kalau tak s1lap. Dirumah ibu dan ayah saya sentiasa berg4duh, saya sangat trtek4n dan berasa m4lu dgn jiran tertangga. Ayah suka mengut0k ibu. Bermacam macam dia kut0k ibu saya.

Sebagai seorang yg meng1dap sch1z0, kelakuan ibu sya agak sl0w mungkin kerana pengambilan ub4t ub4tan (saya tidak pasti). Jadi ayah saya ser1ng mengherd1k dan mem4lukan ibu saya di rumah adik beradiknya.

Saya sangat terk1lan dgn ayah saya. Meskipun dia seorang yang sangat alim, semb4hyang tidak pernah tinggal di masj1d, menghabiskan masa dengan banyak s0lat sunat,

mengaji dan bersel4wat atau berzikir namun dia tidak menjaga l1dahnya. Banyak kali dia mengam0k di rumah, sehingga jiran jiran tertangga dengar menyebabkan saya berasa sangat m4lu untuk berdepan dengan jiran oleh kerana per4ngai ayah saya.

Banyak kali setiap kali bertemu mata dengan jiran saya, jiran seolah olah memandang s1nis terhadap keluarga saya. Seolah olah keluarga yang sangat tervk, huhu. Saya kadang kadang berasa tidak bergun4nya hidup, m4lu dan merasa ingin cepat cepat m4ti.

Setiap kali selepas smbahyang, sya sentiasa berdoa agak ibu bapa sy dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, serta dapat masuk syurrga tanpa di1isab.

Tidak pernah lekang di bibir bibir saya melantunkan doa doa untuk ibu dan bapa saya serta meminta tuhan menjaga keluarga saya agak sentiasa dirahm4ti. Huhu. Tidak pernah sesekali saya berdoa agar saya dipanjangkan umur kerana saya tidak sanggup hidup lama, saya tidak bahagia.

Tidak cukup dengan jiran yang memandang s1nis, sedara mara sebelah ayah juga memandang sin1s terhadap keluarga sya. Oleh kerana cerita daripada ayah sy yg mengatakan ibu saya tidak pandai menguruskan rumah tangga. (Padahal ayah saya sendiri tahu ibu saya sak1t).

Ibu saya tidak pernah diminta untuk hidup begitu, itu hanyalah uj1an untuk ibu saya di dunia dan juga mungkin uj1an untuk ayah saya sebagai pasangannya. Ayah saya juga agak berkira dengan anak anak dan isteri.

Ibu saya seorang wanita yang t4k bekerja, dan dia tiada harta. Dia tidak berh4k melakukan apa apa dan hanya mendiamkan diri apabila diherd1k ayah saya.

Ayah saya kerja bukan biasa biasa. Gaji nya mncecah 8-9k sebulan. Namun nafkah diberikan kepada ibu hanya 150-200 sebulan, barang barang dapur dibel1 olehnya. Ayah saya tidak pernah membawa keluarga saya keluar makan, kerana risau akan m4hal dan du1t cepat habis.

Seingat saya last saya keluar makan bersama keluarga adalah ketika saya masih sekolah. Itupun abang saya yang belanja, apabila pulang daripada kampung. (Abang saya kerja di bandar, keluarga saya orang kampung je).

Pernah sekali ayah saya belanja kami makan malam, lalu berlet3r mengungkit rumah yang t1dak kemas, dan masih mampu memasak sendiri rumah. Sebagai ibu saya faham, ibu saya bosan makan makanan dirumah.

Dan ingin sesekali menukar selera. Tidak salah sekiranya ayah saya belanja keluarga sekali sekala, huhu sed1hnya.

Dirumah, ayah sya setiap hari berl3ter. Saya sgat tertek4n. Dgn kelas online, membuatkan saya bertambah tertek4n. Untuk pengetahuan, rumah saya sangat bvruk, seolah olah ayah saya seorang nelayan.

Atap rumah terlalu banyak b0c0r, lantai berlubang, tangga penuh dengan anai anai, rumah seperti sudah ingin runtvh, dan saya tidak selesa.

Untuk pengetahuan, ayah saya sudah membina rumah kami, tapi sudah berkurun masih tidak boleh diduduki.

Rezeki ayah saya sering ditar1k. Kadang kadang kereta r0sak, kene t1pu, barang kene cur1.

Ibu saya berkata mungkin kerana ayah terlalu berkira dengan anak anak, menyebabkan Tuhan menar1k rezeki dengan caraNya,(walwahualam).

Mungkin sampai disini sahaja lu4han daripada saya, diharapkan admin post dan netizen dapat memberikan komen yang membina buat saya. Sekian.

Reaksi Warganet

Halimah Awi – Benar. Suami yang kedekvt tak pernah kaya dan bahagia. Mas4lahnya isteri dan anak anak sangat terkes4n dengan suami dan bapak yang kedekvt.

Dengan gaj1nya itu dia kategori T2. Senang patutnya. Bagi yang pemurah, Rezeki datang berbondong bondong sampai duit gaj1 tak terusik. Bagi yang kedekvt. Terasakan d0mpet dan p0ket itu b0cor sentiasa.

Buat anda dan ibu saya berdoa anda diberi akal dan tubuh yang sehat hingga akhir h4yat. Takpe tak minta umur panjang asalkan idup penuh berkah. Dekati Allah. Ngaji s0lat puasa dan zikir sentiasa. Moga mendapat syurga. Insyaallah.

Azie Azem – Sed1hnya baca, jangan berhenti berd0a dik. Akak d0akan awak dapat kerja yang bagus dan dapat beri mak duit, bagi dia makan sedap sedap, bawak dia jalan jalan.

Selalulah berbual dan bermanja dengan ibu, biasa pesak1t macam ni tak boleh hidup sorang, memang tertek4n dik hidup dengan orang yang suka menengk1ng dan k4sar ni.

Kadang kadang rasa macam nak bvnuh dia pun ada kan? Hahaha… Sabar dik, jangan bvnuh orang dan jangan bvnuh diri. Biasanya orang macam ni cepat sak1t… Anggap je beb3lan ayah tu sebagai muzik, orang macam ni eg0 tinggi melangit. Lagi ko l4wan, lagi dia m4rah.

Asalkan ayah tak naik kak1 tangan, teruskan berdoa. Tapi kalau dah sampai puk0l ibu, ambik video, ko rep0rt p0lis je. Biar dia check in dekat l0kap. InsyaAllah awak akan jadi orang yang kuat j1wa dan tabah.

Kiroro Eina Omar – Memang sus4h nak cari suami yang semua du1t gaj1 bagi dekat isteri suruh kira by monthly dan duit belanja dia diberi sesudah abis t0lak itu ini.

Sistem kat negara Jepun bagus suami bekerja isteri yang Suri Rumah sepenuh masa akan t0tal out semua exp3nses rumah.

Sy0kkan sebab suami di Jepun, dia memang w0rker h0lick. If nak du1t lebih dia akan d0 0vertime or buat grab. Sistem ni dipanggil 0kuzuk4i.

Yea kat Malaysia maybe ada juga yang guna . Yea it’s me. Hehe

Ingat yea isteri tu pembawa rezeki yang melimpah ru4h kalau suami tak berkira dengannya Dan kalau suami anggap itu lah bidadari dia , sampai hujung ny4wa dia mesti prcaya 100 percent. Jgn pernah mmbelakangkan istri bvruk padahnya.

Selepas IBU anda isteri adalah penentu syurrga. Lelaki juga jangan main main, setiap ucapan dan doa isteri mesti makbul.

Miz Atom – Akhirnya ada jugak artikel sebegini dikeluarkan. Kepada wanita, setkan di minda anda, ‘wajib ada inc0me sendiri.’ Bukan k3s di atas saja terjadi.

Malah terlalu banyak di sekeliling masyarakat kita, yang tak mampu dilu4hkan. Maj0riti wanita selepas berkahwin skarang, mengalami fasa depr3ss1on.

Banyak saya jumpa sebegitu di kampung saya duduk sekarang dan sepanjang saya mengembara seorang diri.

Ada isteri sedar dia sak1t, tapi ada isteri langsung tak sedar dirinya tengah sak1t, malah boleh jalani hidup seperti biasa.

Kepada c0nfessor, saya sy4k ibu anda alami sk1z0fren1a berpunca dari ayah anda sendiri. Bertabahlah c0nfess0r. Semoga berjaya h4rungi hidup!

Sumber – Mia (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment