“Saya rasa kepal4 tertarik ke belakang” – Pelajar IPT nyaris terjervt tali tangsi di lebuh raya, vis0r helmet selam4tkan muka dari terbel4h

PERNAH mendengar beberapa k3s membabitkan penunggang motosikal yang ceder4 par4h kerana terkena tali tangsi di jalan raya, pemuda ini sama sekali tidak menyangka kejadian yang sama menimpa dirinya.

Namun ditakdirkan Allah, umurnya masih panjang apabila dia tidak mengalami sebarang keceder4an kerana tali tangsi yang merentangi jalan itu terkena topi keledarnya.

“Setiap dug4an yang datang pasti ada hikmahnya,” tulisnya menerusi perkongsian ringkas mengenai kejadian tersebut di aplikasi TikT0k.

Sehingga kini video tersebut meraih melebihi 429,000 jumlah tontonan.

Mengimbas kembali ins1den yang nyaris mer4gut nyaw4nya pada Jumaat lalu, pemuda yang hanya mahu dikenali sebagai Faris berkata, ketika itu dia sedang dalam perjalanan untuk menjemput adiknya pulang bekerja.

“Saya tunggang motosikal seorang diri dari rumah yang terletak di Taman K0perasi P0lis, Batu Caves ke tempat kerja adik di Chow Kit. Ketika itu dah menjelang waktu Maghrib.

“Saya ambil laluan Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (Duke). Ketika melalui fly-over dekat Sentul, tiba-tiba saya rasa kepal4 saya macam tert4rik ke belakang.

“Saya masa tu dekat lorong tengah sebab tak banyak kereta… dan bawa motor dengan kelajuan sekitar 80 kilometer/jam. Saya macam terg4mam, terus perlahankan kelajuan.

“Masa tangan saya usik helmet, baru rasa ada sesuatu seperti tali. Tengok-tengok dekat cermin sisi pun tali tu lekat. Saya pergi ke tepi lebuhraya. Saya tar1k tali tu dari helmet… memang panjang! Saya simpul-simpul dan bu4ng tali tu dekat tempat lain,” kata pemuda berusia 23 tahun ini.

TAKI TANGSI 1

Tali tangsi yang disy4ki dipasang pihak tidak bertanggungjawab di Lebuhraya Duke.

Menurut Faris, dia tidak pasti sama ada tali tersebut sengaja dipasang merentangi lebuh raya atau sebaliknya.

Baginya, apa yang paling penting, dia terlalu bersyukur kerana tidak mengalami sebarang keceder4an.

“Selepas kena, saya ber1st1ghfar… ser1us saya bersyukur kerana tak kena leh3r atau muka. Kebetulan saya memang guna helmet dengan penutup penuh pada depan muka (visor). Kalau tidak, tervk muka kalau terkena tu,” ujar penuntut Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dan Sumber Manusia di sebuah Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) di Selangor itu.

TALI TANGSI 3

Topi keledar berpenutup penuh yang dipakai Faris penuh dengan kesan c4lar kerana terkena tali tangsi.

Faris meng4kui ins1den sedemikian membuatkannya sedikit tr4uma dan lebih berhati-hati apatah lagi dia menggunakan motosikal sebagai kenderaan utama.

“Tr4uma tu ada sikit… tapi memang ke mana-mana naik motor, jadi selepas ini kena lebih hati-hati. Ibu pun pesan perkara yang sama dan jangan bawa motor laju-laju selepas saya ceritakan ins1den itu.

“Kalau tak s1lap, sebelum saya, ada dua k3s yang berlaku dalam tempoh terdekat… dekat Gombak dan Penchala Link. Tak pastilah apa m0tif orang yang pasang tali tangsi ni… sama ada kh1an4t atau nak s4mun.

“Sekarang ni ramai terkesan gara-gara Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP). Tak mustah1l mereka ‘aim’ penunggang motosikal untuk s4mun sebab terdes4k nak pakai duit,” ujar anak kelima daripada enam adik beradik ini.

Memuat naik klip berkenaan dengan tujuan mahu berkongsi pengalaman sendiri serta dalam masa yang sama mahu memberi peringatan kepada pengguna jalan raya, Faris berkata dia sama sekali tidak menyangka video tersebut akan menjadi tul4r.

“Ramai juga yang ucap terima kasih kerana sebarkan untuk peringatan bersama. Ada yang lu4h keb1mbangan kerana ada ibu bapa mereka lalu lebuh raya yang sama hari-hari untuk bekerja.

“Apa yang boleh saya k0ngsikan, kepada penunggang motosikal atau pengguna jalan raya lain, bacalah doa mohon perl1ndungan sebelum mulakan perjalanan.

TANGSI KOMEN

Ada antara netizen yang turut berkongsi pengalaman yang sama.

“Dan bagi riders khususnya, pakailah helmet yang berpenutup penuh. Tak kira destinasi dekat atau jauh, utamakan keselam4tan. Kita tak tahu, mal4ng ni datang tanpa kita jangka,” ujarnya lagi.

Media sebelum ini pernah melap0rkan k3s membabitkan seorang lelaki yang terp4ksa menerima 25 jah1tan di dagunya yang terbel4h kerana terkena tali tangsi ketika menunggang motosikal di Lebuhraya Sistem Penyuraian Kuala Lumpur Barat Sdn Bhd (Sprint).

Dalam kejadian serupa pada Mac lalu, seorang pegawai p0lis yang menunggang motosikal ceder4 pada leh3r selepas terkena seutas tali tangsi yang merintangi jalan di Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran Butterworth.

Sumber : mStar

Leave a Comment