Trkejvt aku lps trima w4siat, satu prsatu pihak b4nk tuntut hut4ng xsangka hampir 300 k kini aku s0rang yg trp4ksa hadap

Pengajaran pada sang suami. Aku isteri. anak 5. Telah kem4tian suami setahun lalu. Arw4h suami bekerja Ofshore. Gaji mencecah RM20k setiap bulan. Keluarga kami bhagia, mmpunyai 5 anak kan.

G4duh tu biasa. Saya bekerja. Peg4wai di Pejabat Perikanan. Gaj1 saya mencecah RM5k. Rvles perbelanjaan kami, barang saya, saya bel1 sendiri kerana saya ada pendapatan sendiri dan sepanjang suami tiada sebulan bekerja, saya akan men4nggung semua.

Suami bekalkan bay4ran bulanan cuma takde la memenuhi keperluan sebulan. Tapi saya faham yang suami perlu men4nggung ibu bapa dan adik adiknya.

Berbalik pada selepas kem4tian suami saya, tidak disangka, suami saya mewas1atkan segala h4rta kepada anak dan ibunya. Untuk saya, isteri, dapatlah sav1ngnya yang tak sampai RM10k. Saya terdiam ketika menerima was1at.

Saya berdoa dalam hati supaya ibu mertua dapat memb4ntu, cukup untuk memb4yar hut4ng suami telah mem4dai. Satu satu pihak b4nk datang menyatakan hasrat mengutip hut4ng.

Mashaallah, hut4ng suami saya mencecah RM300k (cred1t card, p1njaman, kereta, rumah dll). Dengan apa saya mahu b4yar sedangkan insvr4ns dan was1at suami, untuk anak, perlu berumur 18 tahun. Saya terduduk.

Saya hanya meneruskan pemb4yaran rumah dan hut4ng hut4ng aruw4h dan hut4ng saya sendiri. Rumah inilah tempat saya berteduh dengan anak anak. Saya cuba menuntut pada ibu mertua saya untuk mer1ngankan beb4nan saya, bukan tidak dibagi.

Tetapi RM500 bulanan diberi tak mampu nak membi4yai anak anak sekolah, makan minum apatah lagi hut4ng. Saya begitu sed1h.

Apa yang tidak disangka, ibu mertua saya yang dulu baik dengan saya, yang disanjung suami, syurga kepada suami saya, tak disangka bersifat demikian. Tidak berlaku adil.

Jawapannya, ibu mertua perlu men4nggung bapa mertua tak bekerja dan anak anak yang masih sekolah (adik suami). Sedangkan nafkah tu sepatutnya mendahului anak saya. Saya tak nak g4duhkan.. saya begitu sed1h. Saya perlu h4dap dengan anak. Anak kecil saya terp4ksa pvtus susu.

Terp4ksa disekolahkan di sekolah biasa.Makan apa yang mampu. Barang rumah banyak diju4l. Em4s saya apatah lagi.

Selepas kejadian, keluarga suami lebih menyepi, mungkin t4kut saya menuntvt lebih. Saya dah redha. Saya percaya rezeki Allah itu pasti. Saya berserah pada Allah.

Biarlah mereka yg bersalah terima bal4sannya nanti. Walhal, adik beradik suami yg bekerja bukan kerja biasa biasa. Tapi masa inilah, mereka menganggap saya mampu men4nggung dengan kerjaya saya.

Selepas saya kebvntuan, saya menurut kata rakan rakan sepejabat, saya terp4ksa berdaftar ke AKPK. Walau hakikatnya hut4ng tu bukan dibuat oleh saya. Simp4nan ASB saya bukan digunakan untuk anak anak saya.

Sya memb4yar sepenuhnya hut4ng suami. Setiap bulan perbelanjaan wajib saya bel1 beras, meehoon, biskut, susu, p4mpers, telur. Anak saya yang sebelum ni senang turut sed1h bila hari hari perlu makan telur.

Itu je saya mampu. Untuk sang suami di luar, tolong fikirkan semula bila mewas1atkan penama. Fikirkan siapa yang bersus4h pay4h waktu hidup bersama, yang menjaga dan menguruskan anak.

Fikirkan nafkah mana perlu didahulukan. Apatah lagi waktu suami m4ti. Jangan biarkan isteri men4nggung hut4ng. Cukup pengalaman saya, bukan untuk memburvkkan aruw4h tapi sebagai pengajaran untuk kalian di luar sana. Saya tetap sayangkan aruw4h suami saya. Itulah syurga saya

Reaksi reaksi win Warganet boleh baca di bawah.

Leng Loi – Bawak lah pergi m4hk4mah dan minta harta sepencarian. Du1t pen1nggalan aruw4h boleh dib4yar semua hut4ng hut4ng atas nama aruw4h.

Lepas tu buat tuntvtan harta sepencarian.Dah selesai hut4ng baru dibagi harta sepencarian dan yang lebih tu bolehlah dibahagi ikut fara1d. Apa yang saya tau lah.

Nordiana Ibrahim –Tak pay4h la bay4r hut4ng hut4ng suami tu. Kalo rumah maybe ade 1nsur4nce. Kalo cred1t card memang pewaris kena b4yar la.

Kalau dia men1nggal pun mnyus4hkan ko. Melebih kan orang lain pulak. Tak pay4h la bay4r hut4ng hut4ng dia. Bagitaw mak dia, anak dia ade hut4ng sekian sekian. Tapi cite ko ni macam d0ng3ng je, huhu.

Halim HJ Alip – M0ral of the story. Kena saling percaya..Kalau anak masih kecik, was1at pada pasangan. Tak kira la siapa m4ti dulu. Dol ke Minah.. hut4ng kasi sattel. Biar tenang disana.

ShahRani Kasim –Erm cerita betul ke? Mungkin la cerita betul. Tapi yang bab hut4ng rumah, c0ver by 1nsur4n kan. So husband ade c4rum Perkes0?? Keje sw4sta mesti ada kan. Pergi refer pejabat Perkes0.

InshaAllah ade bahagian untuk anak anak, monthly dapat. Sebab selalu yang share cerita macam ni ej3n 1nsur4nce. Pandangan saya je…

Muhammad Taufiq – Puan N, Was1at sebenarnya masih boleh di tvntut. Was1at hanya berlaku apabila semua waris fara1d bersetuju dengan was1at tersebut, baru di agihkan. Tetapi kalau ada seorang yang tidak bersetuju, Was1at tersebut akan terb4tal dan akan mengikut semula Hvkum Far4id.

Akan tetapi, Puan N tetap hanya akan mendapat 1/8 daripada harta pus4ka aruw4h suami . Walaubagaimanapun, SEBELUM was1at di agihkan, SEGALA hut4ng piut4ng Aruw4h Suami sepatutnya dibay4r dahulu, BAKI Baru boleh di agihkan kepada War1s dlm Was1at tersebut.

Jadi pengajaran yang ada di sini , para SUAMI sepatutnya dan WAJIB mengambil Plan H1BAH. HIB4HKAN 100% kepada ISTERI, Harta yang ada biarkan di Fara1dkan atau di Was1atkan, tetapi buatlah Pl4n Tak4ful H1bah yang Baru untuk ISTERI tersayang .

K3S macam ni paling banyak berlaku di Malaysia, ketidakpuasan hati apabila t1mbul 1su Harta Pusaka.

Isteri la yang jaga Si Suami ketika Sak1t. Isteri la yang ada di sisi suami ketika SUS4H DAN SENANG.

Bukan mempert1kai hukvm Far4id, Hukvm Far4id itu sendiri dah cantik aturannya. Cuma berikan sedikit penghargaan kepada Si Isteri agar dapat meneruskan kehidupan dan dapat menjaga anak2 selepas ketiadaan si suami.

Sebelum was1at di agihkan, segala hut4ng piut4ng pen1nggalan aruw4h suami sepatutnya di b4yar dahulu, baki dari itu lah baru di agihkan kepada Waris. Jika tiada baki dan masih ada hut4ng yang tertungg4k, perlulah usaha sama keluarga dan waris waris yang ada untuk bantu memb4ntu selesaikan hut4ng.

Dan sepatutnya , HARTA PUSAKA tidak boleh diagihkan selagi mana hut4ng tak diselesaikan. Kes1an Aruw4h di bawah tidak tenang dengan apa yang terjadi kepada yang masih hidup di atas. Jazakallah.

Kredit: Puan N via TheRep0rter.

Apa pula kata dan pandangan anda. Jangan lupa k0ngsikan di ruangan k0men ye.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment