Aku buk4n anak prempuan mereka. Bila suami bwk brcuti, nk beIi kreta imp0rt, mertua t4kut. Tp bila adik ipar, peI1k reaksi mertua

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Aku berkahwin pada tahun 2011. Sudah sebelas tahun aku melayari bahtera bersama suami aku dan kami dikurniakan dengan empat 0rang anak. Sebelum berkahwin, aku sudah bekerja dan aku baru sahaja pulang ke kampung halamanku untuk bekerja di sana dan duduk bersama ibu dan ayahku.

Dalam pada masa yang sama, aku sudah mempunyai tem4n lelaki yang aku baru kenal dalam tempoh 4 bulan. Kami sudah bercadang untuk berkahwin. Selepas 6 bulan kami berkawan, dia telah mengajak aku untuk berjumpa dengan ibu dan ayahnya. Aku tidak bersetuju kerana aku berpendapat bahawa dia yang terlebih dahulu perlu berjumpa ibu dan ayahku.

Bila aku beritahu hal ini kepada ibu dan ayahku, mereka mengatakan bahawa tidak menjadi 1su kepada mereka jika aku yang brtemu keluarga teman lelakiku dahulu. Dalam masa yang sama, teman lelakiku memberitahu bahawa ibunya berasa amat r1sau kerana ibu dan ayahku duduk di negeri Kel4ntan dan risau akan ada 1su bahasa kerana mereka dari Kedah.

Pada masa ini, aku merasakan bahawa ibunya melebih lebih sedangkan dia memang sudah diberitahu bahawa ibu dan ayahku banyak merantau dan juga pernah tinggal di Kedah selama 13 tahun. Semasa pertemuan itu, ibu dan ayahnya juga berkali kali menyebut bahawa aku perlu berhent1 kerja dan berp1ndah ke negeri di mana tem4n lelakiku bekerja selepas berkahwin nanti.

Kami tidak boleh PJJ kerana ia akan menghabiskan du1t anaknya untuk perjalanan bertemu aku. Mereka juga berasa r1sau jika ibu dan ayahku tidak membenarkan aku berp1ndah mengikut suami. Selepas beberapa hari daripada pertemuan itu, rombongan meminang pun sampai. Kenapa cepat sangat datang meminang? Ibu dan ayahku pun belum brjumpa dgn teman lelakiku.

Kisahnya, sepatutnya, teman lelakiku akan singgah ke rumah adikku di Negeri Sembilan kerana ibu dan ayahku ada di sana (aku juga) semasa dia hendak pulang ke rumah tempatnya bekerja.

Namun, ibu dan bapanya terlalu r1sau bahawa ibu dan ayahku tidak akan melayan dia dengan baik dan membuat keputusan untuk datang bersama. Lantas ibuku mencadangkan untuk datang merisik namun mereka menolaknya kerana hanya mahu meneman.

Dan aku mengatakan b4hawa nnti jika brtunang, majlis akan diadakan di rumah ibu dan ayahku kerana mereka dan aku akan pulang pada hujung minggu tersebut.

Selepas mendengar berita ini, ibu teman lelakiku terus bersetuju untuk bertunang sebab mudah katanya tak perlu ke Kelantan. Maka kami bertunanglah dalam keadaan tidak membuat persiapan besar besaran. Aku hanya sampai ke rumah adikku jam 11 malam hari sebelumnya kerana aku pergi bercuti dengan kawan kawanku. Mereka pun tidak tahu yang aku bakal bertunang. Baju tunang aku? Aku p1njam baju raya kakak aku.

4 bulan selepas itu, kami pun berkahwin. 2 hari selepas berkahwin, suamiku membawaku tidur di hotel sebelum dia pulang ke kampungnya. Semasa kami sampai di sana, mertuaku menelefon dan apabila diberitahu bahawa kami berada di hotel, mereka terus bertanya apa tujuan dia membawaku ke hotel lantas suamiku menjawab saja hendak duduk di tepi pantai. Aku pula ha1ran apa jenis soalan la yang mereka tanya ni.

Dua minggu selepas kenduri di sebelah aku, aku ke Kedah untuk kenduri di pihak suami. Malam selepas majlis, aku ditanya lagi bila mahu berp1ndah mengikut suamiku..Aku ha1ran kerana setahu aku, suamiku sudah memberitahu mereka. Ooo, rupanya mereka mahukan pengesahan dariku untuk berhent1 kerja dan berp1ndah.

Mereka memang tidak membenarkan suami aku untuk memohon pertuk4ran ke negeri Kel4ntan sedangkan suamiku boleh sahaja memohon pertuk4ran kerana dia ialah penj4wat awam. Kami pun, tidak mahu tidak mendengar kata, maka kami membuat keputusan untuk aku berhent1 kerja dan p1ndah. Aku memikirkan kerja dan gaj1 yang akan diberikan kerana sudah pasti banyak bezanya nanti.

Mereka juga bertanya bila hari lahirku dan apabila aku memberitahu, ibu mertua dan adik iparku dan ketawa mengatakan aku tua 2 bulan daripada suamiku. Selain itu, mertuaku juga bertanya mengenai rumah teres yang ibu dan ayahku tinggal sekarang dan mengatakan rumah itu kecil untuk keluarga kami yang besar.

Bukan mertuaku saja tapi makcik makcik suamiku juga ada bertanya tentang rumah ibu dan ayahku itu. Sebulan selepas aku duduk bersama suamiku, aku telah dis4hkan meng4ndung. Apabila berita ini diberitahu kepada ibu dan ayah mertuaku.

Resp0n mereka ialah aku masih belum dapat kerja kenapa sudah meng4ndung dan selepas itu terus suamiku off l0ud-speaker m0de. Pada masa itu, aku sangat sed1h kerana merasakan mereka tidak bersyukur yang aku telah berhent1 kerja dan duduk dengan suamiku seperti yang mereka harapkan dan tidak bersyukur yang Allah telah mengurniakan rezeki anak kepada kami.

Selepas tiga bulan berkahwin, suamiku membawaku ke bercuti di satu tempat percutian yang tidak jauh dari rumah mertuaku. Namun mereka t1dak bersetuju dan mengatakan bahawa suamiku hanya membaz1r membawaku untuk tidur di sana sedangkan kami boleh balik hari. Kami diam saja tidak mahu membal4s pendapat mereka.

Sebelum berkahwin, aku dan suami telah bersetuju untuk bercuti di lu4r negara pada hujung tahun itu. Setelah berkahwin, aku meng4ndung dan tidak mempunyai kerja, suamiku memutvskan untuk memb4talkan percutian tersebut kerana adik iparku telah memberi pelbagai hujah kenapa ia tidak patut diteruskan.

Dan ibu mertuaku juga turut sama mengatakan bahawa ia adalah satu pembaz1ran jika diteruskan (dep0sit RM4000, dan bak1nya RM7000). Kata mereka, baiklah bvrn saja RM4000 tu dari meneruskan percutian dengan tambahan RM7000.

Lagipun mereka tahu bahawa ia adalah idea aku kerana suamiku memang tidak pernah bercuti kerana mertuaku tidak membawa mereka bercuti. Mereka hanya tinggal di rumah atau pulang ke kampung semasa cuti sekolah atau cuti perayaan.

Suamiku risau jika dia meneruskan percutian itu, ibu, ayah dan adiknya akan mengungk1t ungk1t hal tersebut maka aku dalam terp4ksa bersetuju untuk membat4lkan percutian tersebut. Aku masih mengalami al4han meng4ndung yang sangat tervk, namun mertuaku selalu menelefon suamiku dan bertanya tentang perkembangan pencarian kerjaku.

Ibu mertuaku juga menyuruh aku untuk tidak melayan al4han meng4ndung dan kena cari kerja. Selepas 5 bulan, aku mendapat kerja atas ihsan pakcikku yang memberitahu kepada rakannya bahawa aku sedang mencari kerja dan dia pada ketika itu juga sedang mencari pengganti kepada pekerjanya yang akan berhenti kerja untuk menyambung pelajaran menjadi seorang guru.

Semasa kami memberitahu jant1na anak di dalam k4ndungan ialah bay1 perempuan, adik iparku mengatakan bahawa anak perempuan sebagai anak pertama adalah tidak best dan memberikan alasannya tersendiri.Ibu mertuaku juga menyokongnya dan mengatakan lebih bagus jika anakku yang pertama ialah seorang lelaki.

Selepas aku melahirkan anakku, ibu dan ayahku datang menjagaku selama seminggu dan pulang semula ke Kel4ntan dan ibu bapa mertuaku datang pula selama seminggu. Anakku suka menang1s sampai kami pun tak tahu apa yang hendak dibuat.

Pada masa ini, setiap kali anakku menang1s, ibu mertuaku terk0c0h k0c0h masuk ke bilik kami tanpa mengetuk pintu, tak kira masa. Anak kami baru merengek sedikit, dia sudah muncul dalam bilik.

Aku sangat tidak selesa dengan keadaan itu. Dan dia juga menyuruh aku untuk tidak tidur di dalam bilik kerana suamiku perlu bekerja dan terp4ksa berjaga malam apabila anak kami menang1s. Pada malam itu, aku masih tidur di dalam bilik kami dan esoknya ibu dan ayah mertuaku menyuruh suamiku untuk tidur di bilik lain supaya dia dapat tidur dengan lena. Nasib baik suamiku t1dak menurut kata mereka.

Aku hanya memberi susu badan kepada anakku dan mertuaku sangat tidak meny0kong apa yang kami telah setuju. Aku beritahu suamiku bahawa aku yang pen4t menyvsukan anak tetapi kenapa mereka pula yang sibuk hendak suruh bel1 susu f0rmula.

Dan 1su ini berlarutan bertahun tahun dengan anak yang seterusnya. Selepas setahun bekerja, aku memvtuskan untuk membel1 kereta kerana w4ng s1mpanan untuk bay4ran dep0sit sudah mencukupi. Kami memilih untuk membel1 kereta imp0rt.

Apabila suami memberitahu hal itu, ibu dan ayah mertuaku terus membuat keputusan untuk datang ke rumah kami. Mereka tidak bersetuju dengan pilihan kereta kami dan mengatakan bahawa baik bel1 kereta Alza.

Tapi, suami aku memang t4k nak Alza bukan sebab kereta itu buatan Malaysia tapi design kereta itu sendiri. Semasa mereka di rumah kami, kami membawa mereka untuk test dr1ve kereta pilihan kami dan kami telah memb4yar dep0sit pada hari yang sama.

Sehingga 3 hari selepas itu, mereka masih tidak berpu4s hati dengan keputusan kami dan tak henti henti bercakap tentangnya.

Aku masih bekerja namun aku sudah tidak berasa gembira. Bos aku (bukan rakan pakcik) mula mencari kes4lahan aku dan membuatkanku bekerja hingga 10-11 malam setiap hari dan juga pada hujung minggu. Aku sudah tidak punya masa untuk keluargaku. Hendak pulang ke kampung pun sus4h kerana majikanku hanya membenarkan aku cuti sehari sahaja.

Pada masa ini, memandangkan aku belum mendapat kereta yang sudah ditempah, maka suamiku lah yang perlu menemanku bekerja hingga malam memandangkan tempat kerjaku sangat sunyi. Ia amat suk4r kerana anakku menyusu badan dan tidak minum susu di dalam botol jika aku ada bersamanya.

Maka, kerjaku di pejabat jadi sangat lambat kerana aku perlu melayan anakku. Ada beberapa kali, mertuaku tahu keadaan ini namun menyuruh aku untuk terus bekerja. Aku dan suamiku pula sudah tidak tah4n dengan situasi ini dan atas sebab beberapa kejadian lain, kami memvtuskan untuk aku berhent1 kerja.

Kerja yang dibuat dengan gaj1ku juga tidak setimpal. Aku menerima keretaku dalam tempoh aku masih bekerja, bak1 sebulan sebelum aku berhent1 kerja. Kami mendapat reb4te di atas pembel1an kereta tersebut.

Kebetulan mertuaku datang ke rumah kami pada minggu tersebut dan suamiku membawa ayahnya menaiki kereta baru kami. Setelah mereka pulang ke kampung, mereka memberitahu bahawa pakcik suamiku membel1 Alza dan mendapat hadiah seperti payung dan beberapa hadiah lain dan mengatakan bahawa kami rug1 kerana tidak mendapat apa apa hadiah. (Mereka lupa agaknya kami dapat reb4te yang berkali g4nda dari h4rga payung).

Pada masa ini, suami membuat keputusan untuk tidak memberitahu ibu dan ayahnya yang aku bakal berhent1 kerja tapi akhirnya kami memberitahu mereka selepas aku sudah berhent1 kerja. Mereka sangat tidak gembira kerana jika aku tidak bekerja, suamiku lah yang perlu memb4yar ansur4n kereta atas namaku.

Sudahlah mereka tidak bersetuju dengan pilihan kereta kami (mereka mengatakan bahawa kami hanya mahu berl4gak dengan kereta imp0rt) dan mengatakan kepadaku bahawa anak mereka pula perlu memb4yar 4nsuran kereta tersebut kerana aku tidak bekerja namun kereta tersebut atas namaku.

Tidak lama selepas aku berhent1 kerja, aku meng4ndung kali kedua.

Apabila berita ini diberitahu kepada mereka, respon mereka ialah anak sulung kami masih kecil (1 tahun 7 bulan) dan aku masih tidak bekerja. Aku juga alami al4han yang tervk kali ini dan mereka tetap menyuruh aku memasak kerana masakan di lu4r tidak sihat untuk anak kami dan anak lelaki mereka.

Mereka siap menyuruh suamiku jangan asyik membel1 makanan dari kedai nanti du1t cepat habis kerana makanan di kedai mah4l sedikit dari memasak di rumah. Aku bersal1n anak kedua dan anak ini juga seorang perempuan. Mertuaku tidak gembira kerana masih mendapat cucu perempuan (cucu kedua mereka) dan mengatakannya semasa mel4wat aku di h0spital selepas baru 7 jam aku bersal1n.

Aku ha1ran kerana mereka siap beritahu jika anak kedua kami ialah lelaki, mereka mahu menyuruh kami untuk tidak meng4ndung lagi kerana sudah cukup mempunyai sepasang anak. Malamnya, aku pulang ke rumah bersama anak kedua kami. Esoknya, adik iparku datang ke rumah kami bersama pakcik suami yang mempunyai kerja di negeri tempat tinggal kami.

Semasa mereka sampai, aku sempat bertemu muka dan membawa anakku keluar dari bilik untuk pakcik suamiku melihat b4by yang baru lahir. Selepas itu, aku pun masuk tidur. Selepas aku bangun, aku lihat kereta pakcik suami sudah tidak ada dan bertanya kepada suamiku adakah pakciknya sudah ke h0tel dan dia menjawab ya.

Tidak lama selepas itu, adik iparku yang baru bangun tidur pula bertanya kepadaku di mana pakciknya dan aku mengatakan bahawa pakciknya sudah ke h0tel. Dua hari selepas itu, pakcikku dan makcikku pula sampai ke rumahku untuk melihat anakku yang baru lah1r.

Kebetulan mereka berada di sini atas urusan kerja dan singgah ke rumahku sebelum pulang ke rumah mereka di Pahang.

Makcikku mempunyai kela1nan di sebelah kak1nya dan setelah mereka pulang, ayah mertua terus bagitahu aku yang sekiranya anakku ada kec4c4tan seperti itu, ia datang daripada keluargaku dan bukan keluarga mereka. Aku hanya berdiam diri mal4s mahu memanjangkan 1su tersebut.

Selain itu, ibu mertuaku memberitahu suamiku bahawa dia terasa denganku kerana aku mesra dan melayan pakcik makcikku semasa mereka meziarahi aku sebaliknya aku tak bersembang mesra dengan adiknya yang datang ke rumah kami 2 hari sebelum itu.

Suamiku juga telah terped4ya dengan apa yang dicakap oleh ibunya dan berm4sam muk4 denganku.

Aku mengatakan bahawa aku kan baru hari kedua bersal1n, masih pen4t kerana anak tidak tidur malam itu, dan pakciknya itu pend1am dan suamiku juga bukan bersembang mesra dgn pakciknya pun. Lagipun pakciknya sibuk dengan handphone (kan datang atas urusan kerja), adiknya pun tak tahu yang pakciknya sudah balik, tapi kenapa ibunya menjadikan ia 1su dengan aku.

Hal memberi susu badan kepada anak kami masih menjadi 1su besar kepada mereka. Memandangkan anak anak aku kurvs, mereka mengatakan bahawa anak anak aku tidak cukup zat dengan hanya minum svsu ibu, tiada susu f0rmula diberikan. Semasa anak keduaku berusia 1 thn, aku telah dis4hkan meng4ndung kali ketiga. Berita ini diberitahu kepada ibu dan ayah mertuaku semasa kami pulang ke kampung.

Ibu mertuaku terus berubah muka menjadi m4sam dan mengatakan bahawa kenapa sudah meng4ndung sedangkan aku masih belum mendapat kerja dan berlalu pergi dari ruang tamu dan masuk ke biliknya. Semasa aku meng4ndung anakku yang ketiga, anakku yang pertama dem4m dan perlu bermalam di h0spital.

Kebetulan ibu dan ayah mertuaku telefon dan segera datang ke rumah kami. Aku menemani anakku di h0spital dengan perut yang sarat meng4ndung 7 bulan.

Semasa kami di h0spital, suami mencadangkan untuk menyewa sebuah katil untuk memberi keselesaan kepadaku namun mertuaku mengatakan itu satu pembaz1ran dan cukup dengan hanya menyewa 1 kerusi m4las untuk aku tidur.

Dan mereka terus meminta nurse untuk berikan kerusi m4las kepadaku. Suamiku meminta maaf kep4daku kerana terp4ksa mengikut kata ibu dan ayahnya.

Katil psak1t di sebelah anakku kosong tapi aku tidak berani menggunakannya, lagipun aku tidak memb4yar untuk menggunakannya. Setelah 2 hari di h0spital, aku pulang ke rumah dan aku sangat pen4t kerana hanya tidur di atas kerusi m4las.

Malam itu, aku sangat meng4ntuk dan anak keduaku pula merag4m mahukan perhatianku. Ibu dan ayah mertuaku mem4rahiku kerana membiarkan anak aku menang1s dan mengatakan bahawa kami memang tidak pandai menjaga anak sejak dari anak pertama kami dilahirkan.

Aku telah mel4wan cakap mereka pada malam itu kerana selama ini kami hanya berdiam diri apabila mereka mengatakan itu ini kepada kami.

Suami terkejvt kerana pada malam itu, ayahnya m4rah m4rah selepas aku mel4wan. Suamiku beritahu dia tidak pernah melihat ayahnya mar4h sebegitu dan ibu mertuaku juga berulangkali mengatakan bahawa aku orang yang pertama buat ayah mertuaku m4rah.

Aku meminta maaf kepada mereka kerana telah mel4wan mereka. Aku m4rah kerana mereka sesuka hati mengatakan kami tidak pandai menjaga anak sedangkan mereka walaupun mempunyai dua orang anak, mereka hanya menjaga anak mereka semasa anak mereka sudah 12 dan 9 tahun.

Itupun selepas penjaga mereka (datuk dan nenek) sudah sak1t. Selepas kejadian itu, aku masih cuba berbaik seperti biasa namun aku sudah mula menjarakkan diri kerana aku tidak mahu dinilai mereka. Aku dis4hkan meng4ndung anak keempat setelah anak ketiga aku berumur 3 tahun. Semasa ini, adik iparku telah berkahwin.

Di sinilah aku nampak bahawa layanan mereka terhadap aku sesuai dengan tajuk di atas kerana aku bukan anak perempuan mereka.

Adik iparku mendapat majlis gilang gemilang semasa bertunang kerana mendapat masa yang cukup untuk membuat persediaan tidak macam aku dahulu. Majlis kahwinnya lagi gemilang kerana mertuanya orang berada. Mertuanya menj4wat jaw4tan penting di 0rganisasi mereka bekerja dan mertuaku sangat menyanjung mereka kerana mereka orang kaya.

Adik iparku belum bekerja semasa berkahwin selepas tamat belajar PhD. Dan suaminya sebenarnya berumur 6 tahun lebih muda darinya. Tapi mereka mendiamkan 1su ini dan mengatakan bahawa suaminya adalah rakan universiti. Semua menyangkakan bahawa mereka sama sama baru habis PhD.

Aku hanya tersenyum kerana teringat bahawa dia dan ibu mertuaku mentert4wakan aku yang tua dua bulan daripada suamiku. Selepas berkahwin, mereka pergi ke tempat peranginan (yang suami aku pernah bawa dahulu yang kami tidur satu malam) dan berada di sana selama lima hari.

Sedikitpun aku tidak dengar mertuaku tidak setuju kerana menantu lelakinya membawa anak perempuannya bercuti. Takkan nak m4rah kan sbb yg mendapatnya ialah anak perempuannya, bukan aku kerana aku bukan anak perempuan mereka. Walaupun adik iparku tidak bekerja, dia banyak menghabiskan masa di rumah mertua aku dan hanya sesekali pulang ke rumah suaminya di bandaraya Kuala Lumpur.

Aku mahu tergel4k kerana dulu mertuaku risau ibu dan ayahku menghal4ng aku berp1ndah untuk tinggal bersama suami, tapi sekarang, anak perempuannya pula yang tak tinggal dengan suaminya. Anak perempuannya boleh tinggal jauh dari suami tapi aku tidak boleh buat kerana aku bukan anak perempuan mereka.

Dan rupa rupanya adik iparku dibenarkan mencari kerja tidak kisah di mana, dan dia boleh PJJ dengan suaminya namun aku dahulu tidak dibenarkan oleh mertuaku untuk terus bekerja dan suamiku pindah ke negeri tempat kerja aku.

Aku tidak boleh buat begitu kerana aku bukan anak perempuan mereka.Adik iparku meng4ndung walaupun masih belum bekerja tapi ibu bapa mertuaku sedikit pun tidak bersvngut seperti mereka menerima berita aku meng4ndung dahulu.

Aku kan bukan anak perempuan mereka maka mereka fikir bahawa aku berhak terima segala kr1tikan mereka.

Semasa adik iparku meng4ndung, dia mendapat tawaran bekerja berdekatan dengan rumah ibu dan ayah mertuaku dan akan masuk kerja selepas cuti bersal1n maka dia tinggallah di rumah ibu dan ayahnya (yang mana ibu dan ayah mertuaku dahulu tidak bagi aku buat kerana aku bukan anak perempuan mereka).

Semasa balik rumah mertua, aku lihat semua urusan berkaitan anak perempuannya memang diserahkan kepada ibu mertuaku. Ada ketika, dia pulang lewat dari kerja dan ibu mertuaku memberitahu suamiku bahawa dia banyak kerja. Tapi sebenarnya dia pergi ke sh0pping mall untuk makan bersama kawannya.

Mertuaku tak nak beritahu hal sebenar kepada suamiku kerana ibu mertuaku selalu meng4du bahawa dia pen4t menjaga cucu tapi dia tak nak anak perempuannyanya tahu hal itu. Adik iparku masuk kerja jam 9.30 pagi, perjalanan hanya 10 minit dari rumah tapi tiap pagi, ibu mertuaku yang menyiapkan anaknya. Tengahari pula, adik iparku pulang ke rumah untuk makan atau tidur sebentar.

Mana aku tahu? Adik ipar aku yang bagitahu aku sendiri. Dia kata senang sebab ibu yang jaga anak dia. Dia boleh berjalan jalan selepas kerja. Balik lewat pun tak apa sebab ibu yang akan tidurkan anaknya. Setahun selepas bekerja, k0ntraknya tidak disambung. Dia pun mencari kerja lain dan mendapat kerja di Selangor.

Akhirnya dia pun tinggal bersama di rumah suaminya. Rumah itu adalah rumah ibu dan ayah suaminya namun mereka tidak tinggal di situ. Dalam masa yang sama, adik iparku telah pergi ke lu4r negara untuk bercuti dan fully sp0ns0red oleh ibu dan ayah mertuanya. Ibu mertuaku sangat seronok kerana anaknya tidak perlu keluar duit untuk pergi bercuti.

Aku dahulu, tidak boleh bercuti keluar negara kerana menggunakan du1t anak lelakinya, aku kan bukan anak perempuan mereka maka aku tidak layak mendapat kemewahan dan keselesaan. Adik iparku bercerita tentang hasratnya ingin membeli kereta kerana kereta yang ibu dan ayah mertuaku beri itu sudah tidak muat. (Kereta sedan imp0rt).

Aku ha1ran apa yang tidak muat kerana dia baru mempunyai seorg anak. Dia memberitahuku bahawa ibu dan ayahnya mel4rang dia untuk membel1 kereta buatan tempatan sebaliknya baik beli kereta 7 seater buatan lu4r negara.

Aku beritahu padanya dahulu mereka tidak menyokong tindakan kami membeli kereta imp0rt tapi lain pula halnya dengan anak perempuan mereka. Yelah, anak perempuan mereka berhak diberi keselesaan dan kemewahan tapi tidak aku, kerana aku bukan anak perempuan mereka.

Setelah beberapa tahun bekerja di Kuala Lumpur, adik iparku mendapat kerja lain dengan b4ntuan ibu dan ayah mertuanya dan kali ini, suaminya akan berhent1 kerja dan mengikutnya ke negeri itu dan cari kerja di sana.

Aku beritahu suamiku bahawa adiknya beruntung kerana mempunyai mertua yang ada c0ntacts dan senang dapat kerja kerjanya selama ini.

Ibu dan ayah mertuanya mahukan dia bekerja dan ada menyumbang tapi aku, mertua mahu aku bekerja tapi mereka tidak menyumbang pun.

Selain itu, aku dahulu, mertua tidak benarkan suami aku mohon pertukaran (permohonan akan berjaya) untuk duduk dengan aku di negeri di mana aku sudah mempunyai kerja pun.

Kenapa? Kerana aku bukan anak perempuan mereka maka aku wajar sus4h, tidak mendapat keselesaan apatah lagi kemewahan.

Sumber – Bukan Anak Perempuan Mereka (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment