Anak men4ngis, semput masa ‘live’ ju4l baju bundle gara-gara kena sc4m… bapa tahan air m4ta – “Dia kata nak b0r0ng banyak, baru dapat g4ji”

HANYA linangan air mat4 yang dapat disaks1kan menerusi satu rakaman menunjukkan seorang penju4l secara dalam talian (online) ketika bersiaran langsung.

Perasaan kecew4 sememangnya tidak dapat disembunyikan apabila mend4kwa dirinya dipermainkan oleh netizen yang kononnya mahu membel1 (l0ck) tetapi kemudian menghilangkan diri tanpa membuat sebarang bay4ran (j0y bvyer).

“Pen4t aku buat live. Dengan semputnya, tapi orang senang-senang je j0y. Kalau sehelai dua aku tak kisah, tapi banyak kot,” katanya yang menju4l pakaian terpakai (bundle).

Berkongsi pengalaman, penju4l online berkenaan, Ummu Syifaa’ Bahrum berkata, dia baru memulakan b1snes menju4l baju bundle sejak Jun lalu selepas tamat pengajian.

Gadis berusia 19 tahun itu memberitahu, ins1den berlaku ketika membuat live untuk menju4l baju-baju di platf0rm bel1-bel4h dalam talian, pada Jumaat malam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya buat live dua jam, ada dua sesi. Mula-mula saya buat sesi pertama, dah banyak baju yang mereka l0ck nak bel1. Tapi lepas tu senyap je.

“Kemudian saya buat sesi live kedua, tanya kat sesiapa yang ada l0ck tadi. Mungkin ada yang terlepas pandang, tapi tak ada resp0ns. Tak sangka saya kena j0y,” katanya kepada mStar.

nangis jual online 2

Syifaa mula menju4l baju bundle sejak Jun lalu.

Lebih mesra disapa Syifaa, katanya, ini bukanlah kali pertama dia dian1aya netizen ketika menju4l baju bundle ketika bersiaran langsung secara dalam talian.

“Bukan pertama kali kena j0y, banyak kali. Tapi kali ini saya tak dapat tahan sampai menang1s sebab banyak sangat, ada yang l0ck nak bel1 baju sampai tujuh helai.

“Dia siap k0men baru dapat gaj1, nak borong banyak baju. Tapi dia senyap bersama kira-kira tiga orang lagi melibatkan lebih 10 helai baju,” ujarnya yang berasal dari Sik, Kedah.

nangis jual online 3

Syifaa berkongsi pengalaman sepanjang berniaga baju bundle.

Menurut anak bongsu daripada 12 beradik itu, dia mula berniaga secara dalam talian selepas tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) termasuklah menju4l makanan dan kotak hadiah.

“Saya pernah kena sc4m (dit1pu) seperti mereka beri res1t tr4nsaks1 b4nk p4lsu masa dah ready nak bungkus dan post barang-barang.

“Tapi saya tak pernah menang1s. Cuma kali ini saya tak dapat kawal perasaan sebab pen4t sangat, rasa semput. Jadi tak boleh live lama-lama,” katanya yang mengh1dap asm4.

Syifaa yang baru menamatkan pengajian asasi Und4ng-Und4ng Syar1ah di Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) di Nilai, Negeri Sembilan meng4kui sed1h kerana melakukan reviu barangan tetapi di4n1aya oleh segel1ntir pihak yang tidak bertanggungjawab.

nangis jual online 5

Tidak ser1k dengan ins1den berlaku, Syifaa tetap bangkit mencari rezeki.

Walau bagaimanapun dia reda dengan kejadian yang berlaku, sambil menganggapnya dirinya tiada rezeki dan apa yang dialaminya sebagai lumrah dalam perniagaan.

“Cuma terk1lan bila j0y bvyer tu kata nak borong sebab dapat gaj1. Kita sama-sama cari rezeki. Kalau tak ser1us nak beli, tolonglah jangan l0ck. Tolong jangan menyus4hkan s3ller.

“Saya tak ser1k dan tetap terus berniaga. Saya orang sus4h kena cari du1t, ayah berusia 65 tahun buat kerja-kerja kampung. Ayah ada di sebelah saya teman masa buat live tu sebab ayah selalu tolong uruskan b1snes bundle.

“Ayah macam nak menang1s tengok saya masa tu, dia minta saya bersabar. Sokongan keluarga membuatkan saya terus bersemangat untuk terus berniaga,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment