Gara-gara t4k mau layan bunyi benda j4tuh pukul 3 pagi, dua beradik tidur ditemani ul4r sawa – “Adik kata dia menjalar atas kaki kami”

SEBUT sahaja ul4r, pasti ramai yang gel1 gelem4n kerana terbayang kulit rept1lia itu yang bersisik, licin dan lembik.

Bayangkan pula sekiranya ha1wan tersebut ‘tumpang’ sekatil ketika anda sedang melelapkan mata.

Sudah pasti ia mencetuskan situasi pan1k dan kel4m k4but lebih-lebih lagi bagi mereka yang alerg1 atau t4kut dengan ha1wan tersebut.

Begitulah situasi yang dialami oleh wanita ini sebaik sahaja menyedari kelibat seekor ul4r sawa yang terses4t masuk ke dalam rumah dan ‘menumpang’ katilnya.

“Tengah tidur ‘dia’ boleh merayap dekat kaki,” tulisnya pada video yang dimuat naik di aplikasi TikT0k yang memaparkan seekor ul4r sawa sebesar lengan kanak-kanak sedang merayap di atas katil.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berkongsi cerita dengan mStar, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Ummu Emma berkata, ketika kejadian pada pukul 3 pagi beberapa hari lalu itu, dia sudah melelapkan mata manakala adiknya yang berusia 16 tahun sedang bermain telefon bimbit.

“Kami memang tutup lampu bilik jadi suasana agak gel4p. Tiba-tiba ada bunyi seperti benda terj4tuh dekat meja solek. Saya yang tidur ni terdengar juga tapi mamai-mamai. Tak pergi jenguk atau buka lampu pun.

“Ul4r tu naik atas katil dekat hujung kaki. Kata adik, dia rasa macam sesuatu bergerak tapi buat tak tahu je. Tapi dia t4k sedap hati dan suluh guna lampu telefon bimbit.

“Terus dia menjer1t dan mel0mpat dari katil. Saya tersedar dan duduk tapi tak turun katil sebab mamai… saya tanya kenapa, dia kata ada ul4r.

“Autom4tik mata saya jadi segar dan terus mel0mpat dari katil. Adik kata ul4r tu menj4lar atas kaki kami berdua. Tak boleh saya bayangkan!” kata wanita berusia 23 tahun ini.

ummu famili

Ummu (dua, kanan) menetap bersama keluarganya di Kampung Parit Saniman, Pontian.

Senang disapa sebagai Ummu, wanita ini berkata mereka berdua segera memanggil ibu dan bapa untuk mengh4lau ul4r berkenaan.

“Sebelum ayah t4ngkap, saya sempat rakam videonya sedang menj4lar atas katil. Ayah cekup kep4lanya dan cepat-cepat keluar… ayah buang ul4r tu dekat kebun kelapa sawit yang terletak berhampiran rumah kami.

“Sebenarnya ayah t4k berani juga… lebih-lebih lagi ini kali pertama kejadian ul4r masuk rumah. Tapi dia beranikan diri untuk tangk4p dan dia pun tak sangka mampu buat macam tu,” ujar anak keempat daripada lapan adik beradik ini.

Ummu yang menetap bersama keluarga di Kampung Parit Saniman, Pontian, Johor meng4kui kejadian tersebut membuatkannya sedikit tr4uma setiap kali mahu melelapkan mata kerana terbayang kelibat rept1lia berkenaan.

“Pagi kejadian, saya tak boleh tidur sampai pukul 6 pagi. Tak tahu macam mana ia muncul, tapi rasanya dari atas siling bilik kami sebab ada lubang. Lagi pula rumah kami ni dekat dengan kebun sawit… mungkin ia berasal dari sana.

“Bunyi yang kami dengar pagi tu adalah bunyi ul4r tu terj4tuh dari siling. Selepas kejadian tu juga, saya dan adik berp1ndah ke bilik lain buat sementara. Kami tak berani nak tidur di bilik sendiri.

“Ayah nak betulkan dan ren0vate sikit bilik tu. Bila dah siap nanti barulah p1ndah semula,” ujarnya yang bekerja di sebuah kilang di P0ntian.

komen ular

Netizen turut melu4hkan rasa ‘ser1au’ selepas melihat perkongsian video Ummu.

Menurut Ummu, dia memuat naik video berkenaan kerana mahu berkongsi pengalaman ‘ser4m’ yang dialaminya dan dalam masa yang sama mahu mengingatkan orang lain agar berjaga-jaga dan sentiasa peka dikhuatiri terdapat ‘m4khluk as1ng’ yang menumpang di dalam rumah.

“Tak sangka pula raih jumlah tontonan yang tinggi. Tapi ada yang kongsi pengalaman lebih d4hsy4t daripada saya… bukan setakat ul4r sawa tapi ul4r tedvng yang ceroboh bilik.

“Ada pula yang lahirkan rasa t4kut dan risau nak tidur selepas tengok video yang saya kongsi. Apa pun, moga kita saling beringat dan lebih berhati-hati selepas ini,” katanya lagi.

Sehingga kini video yang dimuat naik oleh Ummu meraih melebihi 222,000 jumlah tontonan.

Sumber : mStar

Leave a Comment