Sendirian angkat 5 tan sawit masuk l0ri, pemuda ini ada alasan engg4n guna mesin… harap isteri faham sesuatu daripada vide0 dik0ngsi

KEKUATAN jejaka berusia 24 tahun ini meng4ngkat tandan kelapa sawit ke dalam lori ternyata mencur1 perhatian ramai.

Malah, video ketika dia sedang bekerja yang dik0ngsi di aplikasi TikT0k turut tul4r sehingga meraih lebih 70,000 tontonan.

Menurut Mohd Afiq Norizam, dia yang menetap di Felda Maokil, Segamat, Johor sudah dua tahun bekerja sebagai tukang angkat sawit.

Bercerita lanjut kepada mStar, dia yang senang disapa Afiq meng4kui ada mesej yang mahu disampaikan kepada masyarakat menerusi video yang dik0ngsi di TikT0k miliknya.

“Kalau tengok pada kapsyen, saya hanya suruh orang ramai teka berapa kil0gram (kg) berat tandan kepala sawit yang saya angk4t.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Tapi video itu saya kongsi untuk tunjuk kepada orang di luar sana, bagaimana kita mencari duit untuk menyara keluarga.

“Saya nak sampaikan mesej kepada orang yang berkeluarga, khususnya isteri, supaya jangan perlek3h suami.

afiq2

Afiq bakal menimang cahaya mata kedua tidak lama lagi.

“Saya rasa mesej itu sampai. Walaupun saya tak nyatakan pada kapsyen, tapi ada orang k0men, meminta kaum hawa hargai suami yang sus4h pay4h cari nafkah,” ujarnya.

Menurut Afiq, kerja itu tidaklah semudah yang disangka, malah dia turut berdepan dengan pelbagai cabaran dan risik0.

Malah katanya, dia senang bekerja sendirian biarpun terp4ksa menggunakan kudrat yang ada untuk mengangkat buah kelapa sawit ke dalam lori tanpa sebarang b4ntuan mesin.

“Ada buah yang saya angkat, sebesar tayar lori. Dalam 70 ke 80kg. Kalau kawasan berbukit, ada risik0 buah terj4tuh ke dalam g4ung.

“Kalau nak kata sak1t, memang normal pada semua yang kerja macam saya. Biasanya kalau terl4mp4u sak1t, saya akan urvt. Tapi tak elok juga selalu urvt, nanti akan beri kesan kepada tul4ng. Nak tak nak, risik0 sak1t p1nggang itu normal.

“Saya bawa lori sendirian, angk4t tandan sawit ke dalam lori juga sendirian. Saya memang ‘jalan’ seorang. Biasa dalam satu kebun ada 10 ekar, maj0riti buah dalam lima tan.

“Kalau lori saya, biasa akan bawa dalam tiga susun bersamaan lima tan, ada dalam 100 ke 200 tandan. Ramai juga yang tanya, kenapa t4k guna mesin? Jawapannya, kalau pakai mesin, tuan kebun kena keluar banyak du1t.

afiq4

Antara video yang dikongsi di TikT0k.

“Kita yang ‘l0ading’ pun dah kurang kerja kalau pakai mesin. Bila pakai mesin, tak perlu lagi guna orang untuk angk4t sawit,” jelasnya lagi.

Afiq yang pernah bekerja di bengkel meng4kui hanya keluarga yang menjadi kekuatannya dalam meneruskan pekerjaan.

Ded4h Afiq lagi, dia dan isteri, Nur Sharkila Ahlan, 23, bakal menyambut cahaya mata kedua tidak lama lagi.

“Saya cuma fikir ada t4nggungan. Itu yang membuatkan saya kuat. Memang fikir akan keluarga saja.

“Saya dah berkahwin pada tahun 2018. Dah ada anak umur setahun sembilan bulan. InsyaAllah akan dapat anak kedua tak lama lagi. Sekarang isteri ham1l 37 minggu,” ujarnya.

afiq3

Afiq kuat meneruskan pekerjaan demi keluarganya.

Sementara itu, Afiq berkata dia turut terkejvt dibanjiri banyak komen di aplikasi TikTok.

Selain bertanya mengenai pekerjaan itu, ramai anak Felda turut berk0ngsi kisah mereka dan menyifatkan video dik0ngsi Afiq sebagai pengub4t rindu buat mereka.

“Ada juga yang k0men, ceritakan kisah lama mereka tolong ayah tolak buah di Felda. Mereka cerita kenangan. Jadi video saya jadi pengub4t rindu untuk mereka.

“Sebenarnya saya tengok ramai lagi orang di luar sana yang bekerja lebih ker4s, angk4t buah lagi besar, tapi mereka tak tunjuk kepada sesiapa. Jadi saya wakilkan mereka, untuk tunjuk realiti kepada masyarakat,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment