Tengah kayuh basikal tiba-tiba lumpvh separuh badan, d0kt0r pun tak tahu s4kit apa… Segalanya terb0ngkar pada suatu malam adik lelaki alami h1ster1a

AIR m4ta sudah kering, pelbagai usaha dilakukan namun keadaannya tetap sama.

Pada usia 18 tahun, Hayani tiba-tiba lumpvh separuh b4dan. Hendak kata terkena ser4ngan ang1n ahm4r pun tidak, penyak1t lain juga tiada. D0ktor juga bvntu dengan apa yang berlaku kepadanya.

Semuanya berlaku secara tiba-tiba ketika Hayani dalam perjalanan pulang ke rumah menaiki basikal bersama rakan-rakannya.

Sampai di hujung simpang taman perumahan, mereka berpec4h dan Hayani mengayuh basikalnya seperti biasa sebelum sebuah kereta tiba-tiba muncul dan dia segera menarik brek tangan.

Tetapi jari tangan sebelah kanannya seperti keb4s, tidak mampu bergerak. Mujur Hayani cepat turunkan badan untuk memberhent1kan basikal menggunakan kaki.

Bertenggek

Siapa sangka badan menjadi lumpvh disebabkan kehadiran m4khluk h4lus yang ‘menump4ng’.

“Saya pel1k kenapa tangan tiba-tiba menjadi keb4s, tapi saya teruskan juga mengayuh basikal ke rumah sebelum kaki sebelah kanan pula t4k boleh bergerak.

“Ia seolah-olah badan tidak memberi resp0n dengan ar4han 0tak. Saya sudah berasa ser1au dan t4kut tapi saya kuatkan hati untuk sampai ke rumah,” katanya.

Dengan hanya bergantung kepada angg0ta badan sebelah kiri, Hayani berjaya sampai ke rumah sebelum dia reb4h di samping basikalnya.

Ceritanya, dia terp4ksa menges0t menolak pagar sebelum salah seorang adiknya menjer1t melihat dia terkul4i l4yu di hadapan pintu.

“Saya hanya mampu menitiskan air m4ta sebab tidak tahu apa punca keadaan saya jadi begitu.

“Pelbagai uj1an dilakukan d0ktor tetapi mereka sendiri berasa 4neh sebab tiada sebarang s1mpt0m penyak1t yang menyebabkan saya lumpvh separuh badan. Uj1an dar4h pun menunjukkan keputusan n0rmal.

“Akhirnya d0ktor minta saya pulang dengan membekalkan ub4t ant1bi0t1k. Saya memang sed1h dan rasa tidak boleh terima hak1kat keadaan saya jadi begitu,” katanya.

Adik lihat m4khluk depan pintu bilik

Beberapa hari selepas pulang ke rumah, keadaan Hayani tetap sama tetapi beberapa kejadian pel1k mula men1mpa mereka sekeluarga.

Kejadian bermula apabila adik lelakinya yang tertidur di ruang tamu tiba-tiba terjaga dan apabila bangun matanya terus memandang ke arah biliknya dan menjadi k4ku.

“Dia ternampak seekor m4khluk berbvngkvs tembvs keluar daripada pintu bilik saya dan terapung bergerak ke pintu utama rumah. Ketika itu saya berada di dalam bilik.

“Ibu dan ayah t4k tidur malam menjaga adik yang selepas itu mer4cau dan dem4m p4nas. Hampir seminggu dia tr4uma dengan kejadian itu,” ceritanya.

images

M4khluk h4lus turut memunculkan diri dihadapan dua adiknya.

Tidak cukup itu, dua adik perempuannya juga nampak benda sama berdiri di hadapan pintu biliknya.

“Saya yang banyak terbaring sebab lumpvh hampir setiap malam didatangi m1mpi sejen1s m4khluk h1tam berambut panjang berdiri di satu sudut di dalam bilik.

“M4khluk itu akan bergerak mundar-mand1r dan adakalanya mendekati wajah saya seperti hendak terk4m dan saya akan tersedar daripada tidur,” imbaunya.

Melihat keadaan itu, bapanya mula merasakan ada sesuatu tidak kena dan memanggil seorang ustaz untuk melihat keadaannya kerana b1mbang penyebab lvmpuh itu disebabkan g4ngguan m4khluk halus.

Sebaik sahaja ustaz keluar kereta, dia merenung ke atas bumbung rumah kami dan mengatakan terdapat dua ekor m4khluk bertubuh ker1ng dan hitam sedang bertengg3k.

553

M4khluk itu kata ustaz bertenggek di atas bumbung rumahnya.

Tiga j1n bertengg3k atas badan!

“Saya tak ingat secara jelas pr0ses raw4tan itu tetapi saya ingat perbualan ayah dan ustaz itu yang memberitahu ada orang terdekat dengk1 terhadap keluarga kami.

“Individu itu hendak menghantar ‘bend4’ itu kepada ayah tetapi terkena pada saya sebab ‘sen4ng’. Ada tiga j1n bertengg3k di atas badan saya menurut ustaz itu.

“Sebab itu juga saya lumpvh kerana tidak dapat men4mpung berat m4khluk itu,” katanya.

Dengan izin Allah kata Hayani, atas b4ntuan ustaz sebagai asb4bnya, Hayani beransur pulih selain membuat raw4tan bek4m dan bervrut untuk membetulkan kembali tul4ng belakang.

Sehingga kini kata Hayani, tangan kanannya masih tidak kuat malah sekiranya mengangkat barang berat, tangannya itu akan menggelet4r.

“Sebelum ini saya cukup suka melukis tetapi apabila tangan sudah tak kuat memegang pensil untuk melakar, saya lupakan minat itu. Sedikit nikmat Allah tarik, tidak mengapa saya reda,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment