Hanya guna t0ng samp4h, rakaman detik2 lelaki tangk4p bu4ya

PLATFORM media digital sentiasa menjanj1kan sesuatu yang mengasyikkan buat penggunanya, malah ada juga isi kandungannya boleh dianggap sebagai pel1k dan suk4r diterima akal fikiran yang w4ras.

Tidak ha1ranlah, ada saja yang menggamit perhatian netizen termasuk satu kejadian yang did4kwa berlaku di Ind1a menerusi satu video tul4r yang menunjukkan seorang lelaki sedang men4ngkap bu4ya dengan hanya menggunakan t0ng samp4h.

Video berdurasi 52 saat itu bermula dengan tindakan lelaki berkenaan mengher3t t0ng samp4h kosong.

Kemudiannya, secara perlahan-lahan lekaki berkenaan menghalakannya ke arah bu4ya dan usaha dilakukannya nyata membuahkan hasil.

Paling mencur1 perhatian pastinya apabila melihat kejayaan lelaki itu menangk4p rept1lia berbah4ya itu tanpa menggunakan sebarang alat kesel4matan.

Video berkenaan dikongsikan di atas talian dan sudah pun dit0nton lebih 14 jut4 kali hingga beri inspirasi kepada netizen untuk turut berkongsi pendapat di ruangan k0men.

Ramai daripada penonton mengh4mburkan pujian atas keberanian lelak1 berkenaan.

Sedikit info mengenai Bu4ya

Bu4ya merupakan rumpun rept1lia pem4ngsa besar separa aku4tik yang tergolong dalam 0rder Cr0c0dilia (atau Cr0c0dylia). Buay4 mula-mula muncul 83.5 jut4 tahun dahulu pada Akhir Usia

Kapur (tahap Campanian) dan merupakan saudara hidup terdekat bagi burung kerana kedua-dua rumpun ini adalah ahli Arch0sauria yang tinggal. Ahli-ahli t0tal gr0up 0rder ini, iaitu klad

Pseud0such1a, muncul kira-kira 250 tahun dahulu pada usia Awal Tr1as lalu berd1versif1kasi sepanjang era Mes0zo1k. 0rder Cr0c0dilia termasuklah suku “bu4ya sejati” (keluarga Cr0c0dylidae), suku aligat0r (keluarga Alligat0r1dae), dan suku ghar1al dan jejulung (keluarga Gav1al1dae).

Sebagai biaw4k yang berbadan seakan b1awak yang besar dan sasa, bu4ya mempunyai j0ngor yang panjang dan leper, ek0r yang termampat sisi, dan mata, tel1nga dan l1ang hidung di atas kep4la. Bu4ya berenang dengan baik dan dapat berjalan di atas darat dengan mengangkat atau menurunkan badan, malah spes1es kecil-kecil pun dapat berjalan menderap.

Kul1tnya teb4l dilitupi sis1k yang tidak bertindan. Bu4ya mempunyai gig1 berbentuk kon seakan pepaku dengan gig1tan yang kencang. J4ntungnya berkebuk empat seakan-akan seperti burung.

Dalam p4ru-p4runya adalah sistem peredaran berpusing-pusing satu arah. Seperti semua rept1lia bukan av1an yang lain, bu4ya bersifat ekt0term4 (berd4rah sejuk).

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment