0rder sup sebab ‘perut kembung bnyk angin’, k4sihan wanita ini dapat ‘hadiah’ seketul halia daripada peniaga – “Bergurau, tapi membantu”

LAIN yang diminta, lain pula yang diberi.

Menerusi satu perk0ngsian di laman s0sial, seorang wanita tidak menyangka menerima seketul halia bersama sebungkus sup daging dan sebekas nasi putih yang ditempahnya.

“Letak halia atau halia p0t0ng pun boleh. Perut kembung banyak angin,” demikian mesej yang ditulis wanita itu kepada peniaga menerusi pesanan di aplikasi servis penghantaran makanan.

Berkongsi pengalamannya, Shazarin Taza berkata, kejadian berlaku pada Ahad malam selepas dia membuat pesanan dengan sebuah warung menggunakan aplikasi.

Lebih mesra disapa Shaza, katanya, mesej itu ditulis disebabkan dia mengalami g4strik, mungkin kerana lambat makan pada hari berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sak1t perut sebab g4strik dan kena bu4ng angin. Saya perlu makan yang ada halia untuk bantu mengeluarkan angin dalam badan, tapi stok halia kat rumah dah habis.

“Jadi saya 0rder sup daging berserta nasi, dan tulis pesanan untuk dimasukkan sekali halia sebagai ramuan dalam sup tu,” katanya kepada mStar.

halia seketul 3

Pesanan daripada Shaza yang meminta halia pot0ng dimasukkan dalam sug daging.

Wanita berusia 26 tahun itu menjelaskan bahawa ini bukan pertama kali dia membuat pesanan di warung berkenaan menerusi aplikasi penghantaran makanan.

“Sebelum ini saya dah order kat warung tu beberapa kali, termasuk sup. Tapi peniaga tu biasanya tak masukkan halia.

“Saya request pun sebab g4strik. Kalau orang order cili p0tong, biasanya akan dapat cili p0tong. Bila saya request, expectation saya adalah halia dimasukkan dalam sup.

“Memang tak jangka dapat halia seketul. Saya rasa kelakar dan gelak. Saya fikir tak apalah, saya p0tong halia tu dan masukkannya sendiri dalam sup.

“Selalunya saya sendiri akan masukkan halia dalam mana-mana sup sebab tak umph kalau tak campur dengan halia,” ujarnya yang berasal dari Kajang, Selangor.

halia seketul 4

Tulisan bermaksud ketawa di belakang res1t.

Menurut anak kedua daripada tiga beradik itu, dia menyedari terdapat tulisan di sebalik res1t yang diterimanya bersama pesanan sup ayam dan nasi putih.

“Ada tulisan bermaksud ketawa di belakang res1t. Tak pasti siapa yang tulis di belakang res1t, tapi saya anggap ia sebagai satu gurauan,” katanya.

Shaza berkata, g4strik yang dialaminya masih dirasai keesokan hari, dan dia mengambil bak1 halia yang dip0t0ngnya untuk dijadikan sebagai minuman.

“Saya p0t0ng bak1  separuh halia seketul tu untuk buat air halia bercampur madu bagi membantu mengurangkan angin dalam perut.

“Walaupun halia seketul tu diberi dengan niat bergurau, tapi membantu saya juga untuk buat air halia. Alhamdulillah, keadaan saya bertambah baik,” tambahnya.

halia seketul 2

Shaza tidak menganggap 1su seketul halia itu sebagai ser1us.

Sehubvngan itu, Shaza yang berkh1dmat sebagai penyambut tetamu berharap tiada p1hak yang mengambil ser1us terhadap perk0ngsiannya itu termasuklah mempert1kaikan tindakan pen1aga berkenaan.

“Saya sendiri sebagai pelanggan pun anggap ia kelakar walaupun tak kenal peniaga tu. Gurauan tu t1ada pengh1naan pun sebagaimana yang dianggap segel1ntir netizen.

“Selepas ini kalau saya masih nak request halia, saya akan tulis lebih detail dalam pesanan, beritahu halia minta letak dalam sup,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment