Tunang tanya nak berbulan madu di mane, aku pun cakap la pergi sabah je, peIik lps tu dia mintak pvtus lps tau hal sbenar

Baca perlahan-lahan dan ambillah Pengajaran apa yg pernah berlaku kepada saya ini. Jadikan ini sebagai panduan.

Assalamualaikum. Straight t0 the p0int, aku baru pvtus tunang disebabkan hut4ng. Ya, aku ada hut4ng yang smpai aku dah kena bl4ckl1st. Aku ada hut4ng PTP TN yang tert4ngguh which aku tak dapat s3ttle kan since aku kena trm1nate kerja sebelum ni and aku meng4nggur untuk 2 tahun.

Dalam masa 2 tahun tu kerja aku tak menentu dan gaj1 aku tak sampai 1K, dgn komitmen family, adik2, mak ayah di kampung. Aku anak sulung, ayah kerja kampung, mak suri rumah. Selain hut4ng PTP TN, aku ada buat pers0nal l0an sebab kena t1pu dengan kawan yang buat ML M. Yang ini pun dah tert4ngguh sampai 15K.

Setiap saat aku celik mata, runs1ng fikirkan perihal hut4ng memandangkan kita sebagai Muslim prcaya, m4ti kelak r0h akan trg4ntung andai hut4ng tidak dilangsaikan. Malah, N4bi S4W sendiri menolak untuk menjadi imam s0lat jen4zah org berhut4ng.

Sekarang kerja dah okay cuma hut4ng tu terlalu banyak dan aku pen1ng nak mulakan macam mana untuk settlekan. Berbalik cerita putvs tunang. Aku ni jenis tak pandai brgaul dengan lelaki. Menjaga ikht1lat kononnya.

Kalau kerja tu memang aku bukan jenis tepuk t4mparr gelak gelak dengan lelaki. Sebab aku tak reti nk bergaul sangat. Bagi aku, dekat ofis kena ser1us. Kalau nak bergurau tu jgn lebih. Mungkin sikap aku ni membuatkan bek4s tunang aku suka kan aku.

Kami satu ofis cuma berlainan department. Dia pernah kata aku ni tak macam perempuan yang dia kenal. Aku ni lain. Dia tua dari aku 3 tahun. Masih s1ngle. Orangnya biasa2 je. Kulit sawo matang and sama tinggi denganku.

Dia dah lama perhatikan aku sejak hari pertama aku kerja. Aku tak sedar semua tu sebab fokus aku pada kerja. Masa berkawan semua ok. Kami rapat. Semua mas4lah kami kongsi. Jadi, aku fikir dia adalah pilihan yang tepat untuk dijadikan calon suami.

Pucuk dicita ulam mendatang. Dia prop0se aku genap 2 tahun kenal. Dia ada ciri2 suami yg aku suka( selama aku kenal dia). Seminggu lepas tu kami tunang. Ikat setahun. Aku runs1ng sikit sebab rasa macam tak sempat nak kumpul du1t.

Aku tak ada simpanan langsung untuk kahwin. Aku ikat pervt. Puasa isnin khamis.Kurangkan sh0pping. Kawan2 ajak bercuti aku tak ikut. Merepvt dengan kerja, makan, tido. Itu je rutin aku. Kami jarang keluar sebab masing2 nk simpan du1t. Jumpa di ofis saja.

Itu pon semua orang tak tahu yang kami bertunang. Memang tak nak heb0h. Cuma family saja tahu. Satu hari, kami keluar. Kami berborak. Dia tanya nak h0neymoon kat mana nanti? Aku jawab dalam Malaysia je lah sebab kalau luar negara m4hal k0snya.

Padahal nama dah kena bl4cklist. Dia berkeras nak keluar negara sebab kawan2 dia semua bercuti diluar negara. Aku serba salah. Aku terus cakap yang nama aku dah kena bl4cklist tak boleh keluar negara. Dia terkejvt. Lepas tu mar4h aku kenapa aku tak bagitahu dia selama ni.

Aku explain semuanya malam tu. Aku akan s3ttlekan sendiri. Tak minta du1t dia pon. Dia tar1k muka. Dia kata takpelah kita bercuti dalam negara je. Sabah ke.. jauh sikit. Aku lega.Sejak malam tu, dia berubah. Dia seolah-olah, nak menj4uhi aku. Whatsapp tak reply. Call t4k angkat. Kat ofis jarang nampak dia. Dia lar1 dari aku.

Aku sed1h, apa sal4h aku. Satu hari, aku cakap yang aku nak pergi rumah dia. Terus dia call aku. Dia ajak keluar nak bincang pas4l barang kahwin. Lepas makan tu, dia terus tanya aku, adakah dia pilihanku yang tepat? Aku pel1kk kenapa tiba2? Dia kata sebab aku bukan pilihan dia yang tepat.

Aku makin pel1k. Apa alasan dia? Apa sal4h aku. Dah halfway nak ke jinjang pelamin. Alasan dia sebab kew4ngan aku. Aku sed1h sampai begitu sekali penerimaan dia. Terlalu sed1h. Aku menang1s. Dia kata dia tak dapat terima. Dalam hati aku kata mesti dia cvrang belakang aku.

Aku tak dapat terima kenyataan tu and taknak pvtus tunang. Dia berkeras nk pvtus tunang and dia akan bagitahu keluarga. Allah. Mal4ngnya nasib aku. Aku meng4ku aku g4gal dalam pengurusan kew4ngan. Aku mer4yu pada dia untuk teruskan hubvngan kami. Dia kata dia dah t4war hati. Atas alasan tu je?

Tapi mungkin betul. Hati orang kita tak tahu. Orang dah tak sudi, buat apa aku nk terhe3eh2 lagi. Walaupun sus4h untuk aku terima. Jadi bulan lepas, kami pvtus tunang. Keluarga pon masing2 terima dengan hat1 terbuka. Alasan kami tiada persefahaman.

Sehingga waktu ini, aku tertanya2 adakah itu alasan sebenar dia utk putvskan pertunangan? Sebab aku berhut4ng? Sampai kena bl4cklist and tak boleh keluar negara? Aku terus res1gn and sampai sekarang masih meng4nggur. Aku tak sanggup berdepan dengan dia hari2 ke ofis.

Aku kemurongan. Berat aku turun 10 kg sejak haritu. Adakah orang seperti aku t4k layak untuk merasa hidup berumahtangga?

Antara komen pembaca selepas membaca lu4han Nini. Jom kita lihat.

Zie Yatie – Nak k0men isi yg plg org x perasan .. bg sesiapa yg baca ni, elakkanlah drpd terjeb4k dgn ML M yg cuma mementingkan he4dhunting. ini mesti set2 ml m H*** yg kena amik pers0nal l0an belas2 ribu dek sbb terped4ya dgn janji2 org atasan nk kaya cepat.

Jangnlah terpeng4ruh, yg t0p2 dlm ML M tu pun kesudahannya ramai yg b4nkrap.. Kerja mcm biasa sudahlah, kalau sus4h sgt wat b1snes online. Dr0pship brg, buat kuih, ju4l kek org.. lagi berkat rezeki drpd men1pu org amik pers0nal l0an beribu2 ni.

Noor Syafika Nadhirah – Ni pada pendapat saya lah kan, ada jenis lelaki yang cari isteri untuk s3ttle d0wn hut4ng dia atau jadikan guar4ntor untuk sebarang l0an.

Mungkin bg dia sis dh tak boleh dipakai since kena bl4cklist kan. Kalau memang ikhlas sygkan kita, setakat kena bl4cklist apalah sgt lagipun kita bukan lelaki yg nk t4nggung keluarga. Lagi satu, kenapa berhent1 kerja? PT PTN boleh dib4yar melalui Kwsp ACC 2. Pot0ngan dari majikan akan bay4rkan l0an study kita ok la tu kan.

Muna Aziz – Tlg pegi AK PK untuk selesaikan beb4n hut4ng pers0nal tu. Untuk hut4ng PTP TN AK PK takleh bantu itu kau kena s3tel jugak. Boleh guna acc 2 K WSP untuk set3lkan PTP TN tu. Dan boleh juga pegi jumpe pegawai PTP TN untuk ref1nance balik ikut kemampuan kau. RM50 sebulan pun boleh weh.

AK PK sgat membantu utk urus hut4ng. Takpelah kalau tersekat untuk l0an lain masa dalam program AK PK, atleast kau ada peluang tenang dalam hidup. Jangan cepat mengelvh. Patutnya jangan benti keje tu. Keje je macam biasa. Tapi akak doakan kau dapat keje lain cepat-cepat dan dapat langs4ikan semua hut4ng.

Pasal j0doh ke apa, tak payahlah beria fikir Nini. Uruskan diri dulu, tahulah Allah nak urus jodoh kau pulak. Doa banyak-banyak. Jangan putvs asa. Dari cara kau, kau lebih banyak berserah dan takde cari tindakan macam mana nak set3lkan.

Kita pempuan kena kuat. Jangan lem4h sangat nanti cepat kena dar4h tinggi. Please pegi AK PK dan pejabat PTP TN tu. Pleaseee.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment