“Babak telah dip0t0ng”-Rupanya Ini Punc4 Sebenar Kassim Selamat Dan Sabariah J4tuh Miskin

Seniman Agung, Allahy4rham Tan Sri P. Ramlee terus dikenang kerana sumbangan besar pada industri seni nusantara meskipun sudah 48 tahun sejak pemerg1an beliau.

Samaada filem mahupun muzik, jasa P. Ramlee memang tidak perlu dipers0alkan. Malah, karyanya terus bersifat malar segar sehingga merentasi pelbagai generasi.

Bagi peminat filem Melayu, sudah tentu tahu kisah Kassim Selamat dalam filem p0pularnya, Ibu Mertuaku antara paling kerap diperkatakan kerana berjaya mengusik em0si penonton.

Menerusi filem Ibu Mertuaku kita semua telah disajikan dengan sebuah naskah berat karya dari Allahy4rham Tan Sri P.Ramlee.

Cerita asal dari Allahy4rham Ahmad Nisfu ini telah berjaya menjentik em0si peminat filem Melayu dari dahulu sehingga kini.

Kerana filem Ibu Mertuaku juga P.Ramlee telah diiktiraf sebagai Bakat Serba Boleh (M0st Versatile Telent) di Festival Filem Asia Pasifik ke-10 yang berlangsung di T0kyo pada tahun 1963.

Anugerah Bakat Serba Boleh ini hanya dimiliki oleh P.Ramlee sahaja di dalam dunia.

Ketegori ini tidak pernah lagi dipertandingkan di mana-mana anugerah filem dalam dunia selepas P.Ramlee menerimanya sehingga sekarang.

‘Kassim Selamat dan Sabariah j4tuh m1skin’

Selain itu, menerusi filem Ibu Mertuaku juga, ada banyak babak yang sampai sekarang melekat di benak kita, tambahan pula yang membesar dengan menonton filem klasik ni.

Korang ingat tak, ada satu babak di mana Kassim dan isterinya dih4lau ibu mertua, Nyonya Mansoor kerana perkahwinan mereka tak direstui.

Nyonya Mansoor siap bagi duit RM 5,000 kepada anak dan menantunya sebelum dihal4u keluar. Pada zaman tu, dikatakan nilai RM 5,000 tu dikira banyak sampai boleh bel1 kebun getah.

Tapi apa yang membuatkan Kassim dan Sabariah j4tuh m1skin hingga terpaksa menyewa di bawah kolong rumah orang? Sebab ‘l0ng stay‘ di hotel mewah atau berjol1 sakan dengan duit RM 5,000 pemberian Nyonya Mansoor?

Kalau korang nak tahu, sebenarnya babak yang menerangkan persoalan ni dah dip0t0ng untuk siaran televisyen, dipercayai kerana melibatkan perjvd1an.

Nak tahu babak apa yang dip0t0ng tu, tonton klip yang dikongsikan di bawah.

“Patut la tiba-tiba m1skin..”

Di ruangan k0men, warga net rata-rata baru mengetahui ‘kewujudan’ babak lumba kuda yang dah dip0t0ng untuk siaran televisyen.

Namun ada juga yang sempat menonton babak tersebut pada era 90-an. Maksudnya siapa yang pernah tengok babak ni sebelum ia dip0t0ng kira legend lah..

Mengapa P.Ramlee “but4kan” watak Kassim Selamat

Selain dari cerita pasal kenapa Kassim Selamat dan Sabariah j4tuh m1skin, terdapat satu lagi kisah yang menarik untuk dikongsikan iaitu kenapa watak Kassim Selamat dibut4kan.

Tahukah anda semua tahu mengapa P.Ramlee “membut4kan” watak Kassim Selamat di dalam f1lem ini?

Untuk pengetahun semua, watak Kassim Selamat yang but4 matanya disebabkan menang1s setiap hari kerana meratapi pemerg1an isterinya Sabariah (lakonan Sarimah) dalam filem ini adalah merujuk kepada kisah benar yang berlaku kepada ayahanda P.Ramlee sendiri iaitu Teuku Nyak Puteh bin Teuku Karim.

Selepas P.Ramlee men1ngg4lkan Pulau Pinang dan pergi ke Singapura pada tahun 1948, Teuku Nyak Puteh dikatakan sering kali berduk4 dan menang1s kerana merindukan anak tunggalnya itu.

Walaupun pada peringkat awal beliau merestui kepergian P.Ramlee dalam mengejar cita-citanya, tetapi jiwanya mer1ntih sepi dipelvk rindu yang mendalam.

Oleh kerana beliau seringkali mnang1s dan berduk4, perkara ini telah mengak1batkan mata beliau menjadi but4.

Dalam satu kjdian lain, Teuku Nyak Puteh pernah meminta rakan-rakannya membawa beliau ke panggung wayang untuk menonton filem lakonan P.Ramlee.

Walaupun beliau tidak dapat menonton filem berkenaan kerana matanya but4, dapat mendengar suara anaknya itu sudah cukup bagi melepaskan rindunya terhadap P.Ramlee.

Sejak P.Ramlee menjejakkan kaki ke Singapura beliau tidak berpeluang untuk pulang ke Pulau Pinang atas sebab kekangan jadual kerja yang padat.

Pada masa yang sama P.Ramlee sedang berada di puncak kemasyhuran bermula dari tahun 1950. P.Ramlee hanya sempat mengirim w4ng dan surat kepada kedua ibu bapanya melalui abang t1rinya Syeikh Ali.

Selepas 5 tahun mengejar cita-cita di rantau orang, P.Ramlee akhirnya pulang ke Pulau Pinang menemui keluarganya pada tahun 1953.

P.Ramlee tidak menyangka dan turut berduk4 dengan nasib yang men1mpa ayahandanya itu.

Tetapi Teuku Nyak Puteh tetap memberi semangat kepada anaknya itu supaya berusaha bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-citanya dalam industri seni.

Sumber:siakapkeli

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment