Cuba kau teng0k kain ape tu, Ser4m pulak aku. Ptg2 mcm ni trkejvt jumpa pulak kain kotor kat dlm tanah ni.

Salam semua…Pada petang itu terdpat beberapa orang penduduk kampung sedang menjalankan tug4s untuk melebarkan jalan kampung iaitu berdekatan dengan Kampung Baru Sabak Bernam.

Ada beberapa orang ditug4skan untuk menebas segala rumput yang berada di bahu jalan. Kemudian, seorang lelaki yang bernama Salleh telah meng0rek tanah dengan cangkul sehingga ke dasarnya.

Hampir separuh akar rumput di bahu jalan berjaya di gali hanya dengan menggunakan cangkulnya. Kuat sungguh kudrat orang dulu-dulu. Namun, dalam Salleh sedang leka mengaut rumput yang sudah tercabut dari permukaan tanah dengan cangkulnya, tiba-tiba dia seperti tercangkul sesuatu! Terkejvt Salleh!

Seperti tidak berpuas hati, Salleh membuat keputusan untuk mengorek dengan lebih dalam lagi. Semuanya untuk mengetahui apakah isi di dalm tanah itu. Apakah ia? Kemudian tanah itu di korek hingga dasar lagi. Namun tanpa di duga cangkul yang di gunakan Salleh seperti tercangkul sesuatu.

Apabila dia menarik sahaja cangkul itu, tiba-tiba cangkulnya seprti telah tersangkut pada sesuatu! Rupa-rupanya cangkul yang di tarik Salleh tersangkut dengan cebisan kain yang berada di dalam tanah. Terkorek kvbur tidak bern1san di tengah jalan, terkejvt lihat keadaan jen4zah sebegini rupa

Jadi terpaksalah Salleh membetulkan cebisan kain k0tor yang bersalut tebal tanah itu yang telah tersangkut pada bilah cangkul. Lalu membiarkan cebisan kain k0tor itu ke tanah semula.

Untuk mengsah1hkan apa yg sedang dilihatnya itu, dia telah memanggil seorang rakannya yang kebetulan berada berhampiran dengannya. “Husin! Sini kejap!” Ter1aknya.Tanpa memb4ntah rakannya yang bernama Husin itu mula menghampirinya.“Ada apa?” Husin bertanya.

Cuba kau tengok kain apa tu? Ser4m pulak aku. Petang-petang macam ni terjumpa pula kain k0tor dekat dalam tanah ni, susah pulak aku nak tarik! Macam tersangkut dekat dalam tanah!” Salleh mula berasa cu4k sambil memandang sekeliling.

Namun, tiba-tiba sahaja angin kencang mula menderu datang. Sehingga meliuk-lentuk daun pokok-pokok kelapa yang berada di sekitar tempat mereka berada. Kemudian Husin terus mencapai kain lusuh k0tor itu lalu di belek-belek kain itu seakan mengesy4ki sesuatu.Ini macam kain k4pan ni!”

Husin seakan pasti dengan kata-katanya. Dia benar-benar yakin! “Biar betul! Kain k4pan? Macam mana ada jen4zah terses4t dekat sini? Mustah1l lah!” Terbel1ak mata Salleh apabila mendengar jawapan dari Husin itu.

Seakan dia tidak percaya terdapat jen4zah m1steri tidak bern1san di tepi jalan yang selalu menjadi laluan orang-orang kampung di kawasan sekitar. Lalu mereka bercadang ingin memberi tahu akan penemuan jen4zah m1steri tersebut kepada ketua mereka ( JKR ) dan juga ketua kampung di kampung terb4bit.

Setelah di khabarkan akan penemuan jen4zah tersebut, maka ketua kampung iaitu Haji Rosdi, imam Jalal ( imam surau Kampung Baru ) dan beberapa lagi jemaah surau Kampung Baru, ketua 0perasi yg bertanggungjawab dengan pelebaran jalan serta beberapa penduduk kampung yang tinggal berdekatan, telah mula tiba dan memenuhi kawasan berkenaan.

Walaupun jen4zah itu masih lagi di bawah tanah dan belum dapat di lihat dan di kenal pasti sepenuhnya lagi, namun mereka tetap yakin bahawa memang ada jen4zah seseorang di bawah tanah itu. Ini kerana di laluan jalan menuju ke Kampung Baru itu pasti akan ada kejadian m1stik yang berlaku.

Seperti akan ada orang yang akan menegur jika seseorang itu melalui jalan tersebut secara berseorangan..Bukan sahaja di tegur, malah pelbagai bentuk g4ngguan pasti akan diterima jika ada yang melalui jalan tersebut, terutamanya pada waktu malam.

Lamunan Salleh terhenti. Encik Murad, ketuanya mula mengarahnya untuk mengg4li tanah itu. Tanpa memb4ntah Salleh mula menggali tanah dgn di bantu Husin. Apabila tanah yang di gali sudah sampai ke dasarnya malah kedalamannya menyamai sebuah kvbur yang sebenar, maka terlihatlah dengan jelas satu jen4zah yang separuh merepvt di selaputi tanah.

“Memang betul kub0rlah” Salleh mula menebak dlm hati. Tetapi. “Ast4rgfirullalal4zim!”

Alangkah terper4njatnya mereka yang melihat jen4zah tersebut. Salleh dan Husin yang menggali sampai ke bawah, paling terkejvt sehingga mel0mpat terus naik ke atas.

Sehingga mengelet4r seluruh tubuh mereka apabila melihat jen4zah itu! Apa tidaknya, jen4zah yang sedang mereka lihat itu sangat mn4kutkan.

Mulvtnya terng4nga dan matanya seakan terbuka separuh. Manakala wjhnya menampakkan tul4ng tetapi masih di selaputi kul1t wajahnya yang kering. Sebenarnya kukv tangan jen4zah yang sedang k1am itu telah menjadi sangat panj4ng sehingga membel1t- bel1t tuboh jen4zah itu dengan beberapa kali bel1tan!

Hampir keseluruhan badan jen4zah itu, iaitu dari atas pusat hingga ke pangkal peha telah di bel1t dengan kukunya yang p4njang dan keh1taman itu. Sehingga telah meng0yak sebahagian kain k4pan akibat di tembusi bel1tan kuku jen4zah itu.

Mereka yang melihat jen4zah itu kelihatan sangat terkejvt dan terg4mam dengan keadaan jen4zah yang sedemikian rupa. Dalam pada itu mereka seperti teringin juga mengenali siapakah gerangan si jen4zah m1steri yang berkuku panj4ng berlingkar dan tidak bern1san itu.

Akhirnya ketua kampung mula bersuara dek kerana terg4mam melihat jen4zah itu buat beberapa ketika.“Mari kita angkat jen4zah ini naik ke atas!” Ketua kampung mula memberi arahan.K emudian seramai tiga orang lelaki turun ke bawah untuk mengangkat jen4zah tersebut dan tiga lagi berada di bahagian atas. Namun apabila jen4zah itu cuba untuk di angkat.

“Ya Allah! Kenapa jen4zah ni berat sangat? Langsung tak terangkat jen4zah ni!” Berpeluh-peluh mereka yang berada di bawah cuba untuk mengangkat jen4zah tersebut. Keadaan mereka seperti sedang mengangkat kayu balak ataupun batu besar yang sangat berat! Kemudian turun lagi dua orang lelaki, ini menjadikan lima orang telah berada di bawah.

Namun usaha untuk mengangkat jen4zah tersebut tetap g4gal. Dlm hampir setengah jam mencuba dan berusaha untuk mengangkat jen4zah itu akhirnya mereka mengalah. Tidak larat dan langsung tidak termampu hendak mengangkat jen4zah tersebut walaupun bilangan lelaki yang mengangkat jen4zah itu seramai lima orang!

Apatah lagi dalam keadaan fizikal jen4zah itu serta dengan kukunya bersel1rat sehingga berlengk4r membel1t tubuhnya. Akhirnya masing-masing terpaksa menarik diri. Lalu imam Jalal dan beberapa orang jemaah surau Kampung Baru pula turun ke bawah.

Setelah di selidiki tubuh dan kain kap4n lusuh yang membaluti tubuh jen4zah itu serta melihat kuku jen4zah yang sangat panj4ng sehingga mampu membel1t hampir separuh tubuhnya, akhirnya mereka mengenal pasti jen4zah itu adalah seorang lelaki.

Kebarangkalian dia di kubvrkan di situ, iaitu di tepi jalan berhampiran Kampung Baru berkemungkinan dalam 80 tahun, 90 tahun ataupun hampir 100 tahun!

Ya, itulah penilaian mereka pada ketika itu. Tetapi ia hanya kemungkinan sahaja. Akhirnya mereka yang berada di situ sudah sepakat dan membuat keputusan, jen4zah itu akn dit1mbus semula hanya untuk satu malam lagi dan cuba untuk mencari ikhtiar lain kerana mereka merasakan jen4zah yang mereka jumpai itu bukan jen4zah yang “biasa-biasa”

Malam semakin lewat, ramai mereka yang berada di lokasi sudah pulang ke rumah masing-masing. Jadi kawasan jen4zah lelaki m1steri itu sudah di tanda dan di pagar dengan tali hanya untuk sementara sehingga subuh menjelang. Hendak dijadikan cerita, kebetulan pada malam itu abah baru sahaja pulang dari rumah kawannya dengan menaiki basikal dan telah melalui jalan tersebut.

Sememangnya itu adalah laluan alternatif. Kalau dia m4las hendak pergi ke laluan utama untuk pulang ke rumah yang sudah pun mempunyai lampu jalan. Tambahan pula malam sudah pun agak lewat. Kemungkinan hampir puukul 2.00 pagi, kata abah. Jadi jalan yang paling dekat adalah laluan di Kampung Baru.

Hendak tak hendak abah perlu juga melaluinya walaupun keadaan di laluan itu gelap. Percaya tak, sebenarnya abah langsung tidak tahu menahu fasal akan penemuan jen4zah lelaki m1steri itu. Macam biasa abah akan pulang lewat ke rumah kerana sesi pembelajaran ilmu pers1latan tidak tentu habis waktunya.

Di sebabkan itu dengan perasaan beraninya abah mengayuh basikal dengan tiada sedikit pun perasaan t4kut. Sedang abah mengayuh basikal betul-betul di laluan itu, tiba-tiba basikal abah berhenti begitu sahaja. Seperti ada yang cuba menahannya dari terus berjalan.

Dia cuba untuk menolak basikalnya sekuat tenaga yang boleh, namun tetap g4gal.“Apa kena dengan basikal aku ni? Mer4juk tak nak balik ke?” Mon0log abah sendirian. Kemudian abah pun turun dari basikalnya dan terus melihat tayar basikal. Kemungkinan ia tersangkut di lubang, itu yang sedang abah fikirkan.

Namun, tiada sebarang lubang pun. Tayar basikal elok terletak di atas jalan tanah merah. Tayar basikal langsung tidak boleh bergerak seumpama di gam. Seperti ada sesuatu yang sedang memegang kemas basikalnya. Apa tidaknya, bulv roma dan tengkuk sudah mula merem4ng!

Abah dapat merasakan ada kuasa gh4ib sedang berada berhampiran dan dia juga dapat merasakan ada mata sedang memerhatikannya!
Kemudian tanpa berfikir panjang serta tidak mahu men1mbulkan pelbagai masa4ah yang lain, abah segera men0ngkat basikalnya dan membiarkan sahaja basikalnya itu terbiar di tengah jalan.

Seperti biasa arw4h atuk masih lagi belum tidur. Tetap setia menunggu anak nombor duanya yang tidak menentu baliknya. Asap lenteng mulai berkepul dihembvs di ruang udara.“Baru balik?”

Arw4h atuk bertanya apabila melihat kel1bat abah yang sedang menaiki tangga luar rumah. “Ya, lambat sikit pak. Lagipun Jai jalan kaki je balik ni.” jawab abah dalam keadaan termengah-mengah. “Mana kau c4mpak basikal?”

“Mana ada c4mpak! Ada tu dekat jalan Kampung Baru. Tengah elok mengayuh basikal tiba-tiba basikal tak boleh gerak! Puas Jai tarik ke depan, ke belakang. Ke depan, ke belakang! Jenuh! Bulu r0ma asyik merem4ng je dari tadi! Itu yang tinggalkan basikal tu dekat situ! ” Sambil abah menunjukkan lengannya yang masih mer1nding itu.

“Kau lalu dekat jalan Kampung Baru tu! Kenapa tak ikut jalan batu 9!” Terbel1ak mata arw4h atuk mendengar cerita dari abah.

“Jauh nak tempuh sana. Lagipun Jai dari rumah Leman, hantar dia balik lepas bersilat. Sudah tentulah Jai balik ikut jalan Kampung Baru. Lainlah Jai pergi rumah Manan, dah tentulah Jai akan ikut jalan dekat batu 9 tu. Jalan dekat mana-mana pun ada penvnggu, bukan tak pernah terseremp4k!

Ker4nda terbang empat beranak dengan h4ntu perempuan berkebaya mer4h tu! Tak kan bapak tak ingat Jai ada ceritu dulu.” Panjang lebar penerangan dari abah.“Ya bapak ingat. Tapi ini lain. Petang tadi hingga ke malam bapak ada dekat sana.”

“Ada apa dekat sana?” Abah terasa ingin tahu.“Salleh dengan Husin jumpa jen4zah lelaki sudah berk4pan dekat tepi jalan Kampung Baru tu. Macam jenaz4h tu dah lama tert4nam dekat situ. Yang ser4m, kuku dia p4njang sangat sampai membel1t-bel1t dekat tubuh dia.

Kau bayangkan, berapa kali bel1tan kuku tu. Agaknya sudah berapa lama jen4zah tu ditanam? Ada yang kata hampir 100 tahun!” Arw4h atuk memulakan cerita. “100 tahun? Lamanya. Kvbur betul ke pak ?Zaman bila dia hidup tu? Lagipun jalan tu boleh di katakan hari-hari Jai lalu. Kebanyakkannya waktu siang la.

Orang kampung pun ramai lalu. Tapi tak nampak pun ada kvbur dekat situ. Satu batu n1san pun tak ada!” Abah seakan tidak percaya dengan apa yg di dengarnya. “Kvbur betullah. Ada l1ang la4ad lagi. Tak kan kvbur t1pu pulak. Kalau kau tengok nanti kau tahulah.”

“Jadi, jen4zah tu macam mana? Jen4zah siapa tu? Ada sesiapa orang kampung kenal? ” Abah bertanya lagi mohon kepastian. “Jen4zah tu ada lagi dekat situ. Tak ada sesiapa pun yang kenal. Bapak pun tak tahu jen4zah siapa tu.

Pertama kali dapat tahu ada jen4zah tertanam dekat tepi jalan tu. Lagipun jen4zah tu langsung tidak boleh nak di angkat! Berat sangat! Bapak tengok bila dia orang nak angkat jen4zah tu, tak terangkat langsung! Tidak ada seinci pun badan jen4zah itu ternaik!

Orang yang mengangkatlah yang termengah-mengah. Ada juga yang bagi cadangan, guna jengkaut atau jentolak ke. Tapi ramai yang b4ntah. T4kut menyeks4 jen4zah. Cukup-cukuplah jen4zah tu macam rupa yang kita lihat. Jangan pula kita nak tambah-tambah lagi.

Tapi ada cadangan lain yang imam Jalal ada utarakan. Nanti kita tengoklah malam esok selepas isyak. Sebelum kami pulang ke rumah, jen4zah tu sudah di k4mbus balik, t4kut ada haiwan yang masuk bawah kvbur tu. Kemudian pagar dulu apa yang patut.” Berikut penerangan dari arw4h atuk.

“Lepas isyak? Kenapa tidak lepas zohor atau asar?” abah bertanya lagi untuk lebih kepastian.“Itu bapak tak pasti. Mungkin juga sebab waktu siang terlalu ramai orang. Pasti akan mengg4nggu proses mengangkat dan memindahkan jen4zah.

Itu pendapat bapak saja.” itulah jawapan dari arw4h atuk. “Mungkin jugalah tu. Jai pun nak tengoklah esok malam.”“Semua imam sudah hadir?” Imam Jalal bertanya pada Haji Rosdi Ketua kampung, Kampung Baru.

Imam Jalal mengarahkan Haji Rosdi memanggil imam- imam surau atau masjid berdekatan untuk menyelesaikan 1su jen4zah itu.

Sebolehnya imam Jalal mahu tujuh orang imam berada ditempat jen4zah tersebut termasuklah dirinya.“Ya imam.

Saya sudah jemput semuanya. Ada enam imam saya jemput. Imam Sungai Air Tawar ada, imam Sekendi ada, imam surau Batu 40 ada dan imam surau- surau dekat kawasan lain. Mereka sudah ada dekat situ.” Jawab Haji Rosdi.

“Alhamdulillah. Sanggup juga mereka hadir. Harap sangat apa yang kita rancang ni berjaya dan di permudahkan Allah.” begitulah secebis harapan dari Imam Jalal.

Kemudian imam Jalal menuju kearah tempat jen4zah itu dimana imam- imam yang lain sedang menanti. Kelihatan seperti ada sesuatu yang sedang di bincangkan oleh imam Jalal dan imam-imam yang lain.

Walaupun penemuan jen4zah itu sudah tersebar dan heboh diperkatakan. Namun mereka ditegah untuk datang melihat jen4zah itu pada malam itu terutama knak-knak. Ia dil4rang sama sekali. Kemungkinan t4kut ada kemud4ratan yang lain akan t1mbul serta sudah pastilah saat ingin memindahkan jen4zah tersebut akan menjadi lebih suk4r dan tempuhnya akan menjadi lebih lama.

Pada malam itu hanya kira-kira dalam 25 orang sahaja yang berada di kawasan itu. Memang tidak ramai, asalkan ianya dapat memudahkan kerja pemindahan. Manakala abah hanya melihat dari jauh. Tidak tahu apa yang di bincangkan oleh tujuh orang imam itu.

Kemudian abah mula menapak perlahan menuju ke arah jen4zah lelaki m1steri itu. Tanah yang dik4mbus semula buat sementara pada malam itu, telah di k0rek sekali lagi bagi memudahkan imam2 melaksanakan perancangan mereka dan juga untuk memindah serta mengangkat semula jen4zah itu.

Jen4zah yang mahu di lihat abah itu sudah berada di hadapan mata. Terbel1ak mata abah saat memandang jen4zah yang masih terbaring di l1ang lah4d. Namun apa yang buat abah dan beberapa orang lagi yang turut melihat jen4zah itu adalah kvkunya yang p4njang dan berlingkar membel1t keseluruhan tubuhnya sehingga terk0yak kain k4pan yang membaluti tuboh jen4zah itu.

“Ast4rgfirull4halazz1m…..” hanya itu ayat yang termampu di ungkap oleh abah didalam hati.“Betul tak bapak cakap…” arw4h atuk bersuara perlahan sambil menepuk bahu abah.“Allah!

”Terper4njat abah saat ditepuk mengejvt oleh arw4h atuk.“Kenapa, kau ingat jen4zah tu ke yang tepuk engkau….” Arrw4h atuk tersenyum.

“Iyalah. Ingat orang bawah ni yang tepuk bahu Jai….” abah mengurvt-ngvrut dadanya yang mulai berdegup kencang sambil matanya melirik ke bawah memandang jen4zah itu. Untuk tidak melengahkan masa, tujuh orang imam itu pun duduk mengelilingi kubvr jen4zah itu sambil membaca surah yassin. Sengaja imam-imam itu membaca surah yassin dengan kuat dan jelas.

Manakala abah, arw4h atuk, haji Rosdi dan beberapa orang yang mengikuti pemindahan jen4zah itu hanya duduk di belakang dan turut membaca surah yassin. Semasa imam-imam dan lain yang lain sedang membaca surah yassin itu, tanpa di sangka angin kuat mula menderu datang secara tiba-tiba.

Sedangkan dari tadi cuaca agak elok dan langsung tanda-tanda hari hendak hujan. Semuanya baik-baik sahaja. Abah memandang sekeliling. Angin semakin kuat men4mpar tubuh. Ada yang terlihat sedang dalam kesejukan, namun tetap di tahan.

Terlihat tujuh orang imam yang sedang membaca surah yassin di hadapan kvbur jen4zah itu tidak berganjak sedikit pun dari tempat duduk mereka walaupun angin semakin kuat. Pokok-pokok kelapa dan tumbuhan lalang yang berada di kawasan sekeliling meliuk lentuk apabila ditiup angin kuat yang tidak pasti bila akan berhenti.

Seolah-olah seperti ada sesuatu “seng4ja” mahu cuba memberhent1kan usaha bacaan yassin mereka kepada jen4zah itu. Bacaan yassin tetap di teruskan sehingga ayat yang terakhir. Abah terasa sedikit gel1sah. Sesekali matanya mel1ar memandang sekeliling.

Ya, abah seperti ternampak sesuatu. Bacaan yassin abah langsung tidak khusyuk dek g4ngguan bay4ngan hitam yang seakan berlari laju mengelilingi kawasan itu, kemungkinan dalam kep4nasan dengan bacaan surah yassin itu. Arw4h atuk sempat memandang abah.

“Baca, jangan di pandang. Dia sedang kep4nasan.” arw4h atuk mula menegur abah apabila melihat abah seakan gel1sah.“Saya nampak pak.”“Shhuu…, jangan. Tak usah sebut-sebut depan jen4zah.

Biarkan saja. Kita doa yang baik-baik. Ada sesuatu yang Allah hendak tunjukkan kepada kita yang hidup ni. Waallahualam…..” Abah hanya terdiam. Lalu perasaan ingin tahu dan tidak puas hati itu terbiar tenggel4m di dalam hati.

Namun, abah tetap bersetuju dgn keterangan dari arw4h atuk itu.Biarkan saja……Sebaik bacaan surah yassin di hadapan jen4zah itu selesai, tiba-tiba….PAMMMM! Terdapat cahaya k1lat atau petir seperti meny4mbar sebatang pokok kelapa yang berada berhampiran. Seakan senj4ta baz0ka sedang menmb4k tepat ke arah sas4ran, bak kata abah.

Mendengarkan bunyi pet1r itu, mereka yang berada berhampiran di kwsan itu terper4njat. Sehinggakan dua atau tiga orang yang berdiri di tepi terjelepuk j4tuh ke tanah dek terper4njatkan bunyi petir itu tadi. Arrw4h atuk hanya ber1st1rgfar dalam hati. Masing-masing berpandangan sesama sendiri. Semasa dalam bacaan yassin, angin kuat datang menderu.

Selesai bacaan yassin bunyi petir pula seakan membelah bumi. Entah apa lagi uj1an yang akan mereka hadapi selepas ini. Harap tidaklah. Imam Jalal memandang ke arah pokok kelapa yang di panah petir itu.

Walaupun tidak ada sebarang keh4ncuran pada pokok kelapa itu ataupun sebarang keb4karan, namun haji Jalal dapat mengagak bahawa sas4ran petir itu mengena pada “sasarannya”. “InsyaAllah, semuanya akan selesai selepas ini.” Imam Jalal memberi sedikit harapan. Seolah-olah yakin dan pasti.

Tanpa berlengah lagi ke tujuh-tujuh imam itu pun ingin menghabiskan misi pemindahan jen4zah itu pada malam itu juga. Jadi tugas mengangkat jen4zah m1steri itu hanya para imam shaja yg dibenarkan utk mlaksanakannya.

Imam Jalal dan 2 orang imam lagi terus turun ke bawah untuk mengangkat jen4zah itu naik ke atas. Manakala 4 imam yg lain akan menyambut jen4zah itu dari atas. Bermula dengan imam Jalal yang memegang bahagian kepala jen4zah itu, dikuti imam yang lain memegang badan dan hujung kaki. Ia perlu di lakukan dengan cermat, memandangkan keadaan jen4zah yang sudah lama.

“Haji Yunus, jaga tangan tu kukv jen4zah ni p4njang. Kita angkat dia perlahan-lahan.” Imam Jalal mengingatkan Haji Yunus, Imam batu 40 berwaspada agar tidak menced3rakan dirinya memandangkan kuku jen4zah yang panjang. Mendengar pesanan sahabatnya Imam Jalal, Haji Yunus mula berhati-hati apabila memegang bahagian badan terutama kuku jen4zah itu.

Lalu mereka terus cuba mengangkat jen4zah itu secara serentak. Tibatiba…..“Subhanallah!” Akhirnya jen4zah yang berat itu berjaya diangkat oleh tiga org Imam itu sehinggalah disambut dari atas oleh empat orang imam yang lain.

Subhanallah, sukar untuk percaya. Jen4zah yang berat itu tiba-tiba sahaja menjadi ringan dan mudah di angkat! Sehinggalah dapat di masukkan ke dalam ker4nda dan di bawa terus ke tanah perkvburan yang berdekatan tanpa ada sebarang mas4lah yg lain, mahupun g4ngguan yang tidak di ingini.

Sejak dari itu, tiada lagi g4ngguan atau teguran yang seperti selalu di terima ketika melalui jalan tersebut. Namun kata abah, masih lagi menjadi tanda tanya pada dirinya sehingga kini adalah……“Jen4zah siap4kah itu?.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment