Pemuda ini peIik dirinya diangg4p menghiburkan warganet sehingga digel4r ‘Anak Kiriman He4ven’ – “Keluarga pun cakap saya t4k kelakar”

TUAH ayam nampak di kak1, tuah manusia siapa yang tahu?

Begitulah kisah seorang remaja yang tiba-tiba menjadi fen0mena di TikT0k sehingga meraih lebih 160,000 pengikut dalam temp0h singkat.

Penangan p0pulariti itu turut membolehkan Muhammad Al Imran Badaruddin, 20, meraih lebih 100,000 subscr1bers di platform Y0uTube.

Di media s0sial miliknya, pemuda yang mesra disapa Imran itu sering tampil dengan video masakan, tak kurang juga video aks1 tarian dan dialog bersahaja sehingga ramai yang terhibur melihat kelet4hnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Ketika dihubvngi mStar, Imran yang juga pelajar bidang kulinari meng4kui tertanya-tanya mengenai p0pulariti yang diterima dan menganggap dirinya biasa-biasa sahaja.

“Pada mulanya saya fikir saya biasa saja. Tapi orang rasa saya ni kelakar. Keluarga pun cakap saya tak kelakar, mungkin sebab rutin harian kami, mereka dah terbiasa dengan saya.

“Setiap kali buat video, orang kata saya kelakar. Bagaimana dalam video, begitulah juga saya di luar. Disebabkan v1ral di TikT0k, elok keluarga tak tahu apa saya buat dalam bilik, terus mereka dah tahu sekarang.

imran3

Pelajar kulinari itu menggunakan platform Y0uTube untuk berkongsi video masakan.

“Selain c0ntent rand0m, saya juga ada hasilkan video masak-masak,” ujar anak ketiga daripada empat beradik itu.

Menurut Imran lagi, segalanya bermula dengan saluran Y0uTube yang didaftarkan pada Mac tahun lalu, namun ia tidak mendapat sambutan.

Bagaimanapun ia mula berubah selepas dia menyertai TikT0k pada Julai lalu sehingga meraih p0pulariti singkat di kedua-dua platform berkenaan.

“Ketika awal Per1ntah Kawalan Pergerakan (PK P), k0lej tutup dan saya balik ke rumah. Ketika itu saya buat Y0uTube, tapi tak dapat sambutan. Ada dalam 132 subscr1bers sahaja.

“Pada Julai tahun ini, saya tengok kawan buat TikT0k dan video dia bl0w up. Saya pun cuba main TikT0k, tak sangka nama saya naik tiba-tiba.

“Disebabkan TikT0k juga, Y0uTube saya naik sehingga dapat lebih 100,000 subscr1bers,” ujarnya yang menetap di Segamat, Johor.

Menurut Imran, dia sememangnya minat memasak sejak kecil lagi memandangkan ibunya mempunyai sebuah kedai makan.

Malah, dia juga bakal menjalani latihan industri di sebuah hotel di Melaka, pada bulan hadapan.

imran4

Imran tak sangka dirinya meraih p0pulariti di TikT0k dalam tempoh singkat.

Bercerita lanjut, Imran berkata dia terkejvt dengan penerimaan p0sitif warga TikT0k terhadap video yang dihasilkannya.

Tambah Imran, dia turut menerima rezeki tak disangka-sangka apabila ditawarkan membuat ulasan pr0duk, namun ada alasan tersendiri untuk tidak menerimanya.

“Saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak, kerana anda semua saya sampai ke tahap macam ni, sampai ‘meletvp’ macam ni. Tak sangka, saya hargai sangat-sangat.

“Ada juga yang minta reviu pr0duk, tapi saya tak berani ambil sebab sibuk nak 1ntern. InsyaAllah saya akan terima pada masa akan datang sebab ia pun satu rezeki, cuma bukan sekarang.

“Paling terkesan bila ada orang cakap saya dapat pah4la kerana menghiburkan netizen. Ada juga yang pers0al di mana kelakarnya saya? Saya pun tak tahu sama ada ia kec4man atau f4kta?

imran2

Imran akan menjalani latihan industri di sebuah hotel di Melaka, tidak lama lagi.

“Tapi saya rasa ia pandangan masing-masing. Ada yang rasa saya kelakar, ada yang rasa sebaliknya,” ujarnya yang turut dikenali sebagai ‘Anak Kiriman He4ven’ di TikT0k.

Selain video masakan, video dialog bersahaja memaparkan Imran bercakap dalam bahasa K0rea turut mencuit hati netizen.

Ujarnya, dia terpeng4ruh dengan drama dari K0rea Selatan kerana banyak masa terluang sejak PK P dilaksanakan.

Jelas Imran, dia cuba menghasilkan video sekerap mungkin, namun engg4n terlalu gel0joh kerana b1mbang ada yang jemv dengan dirinya.

“Biasanya Y0uTube saya post video dua kali seminggu. Di TikT0k pula tak tentu. Kalau ada idea, saya akan post video tak kira masa.

“Cuma, kalau selalu buat video pun, orang akan jemv dan b0san. Tapi mungkin lepas ni video akan kurang sebab saya dah keluar rumah untuk 1ntern. Mungkin akan jarang memasak selepas ini,” ujarnya mengakhiri bicara.

Sumber : mStar

Leave a Comment