PeIik baru 6 pagi, suami suruh aku bangun. Tiba2 mintak 4mpun dan pesan jgn tgk f0n. Aku dah mula sy4k ssuatu

Hi Assalamualaikum semua. Saya nak berk0ngsi cerita saya buat anda semua. Orang selalu cakap, du1t bukan segalanya terutamanya dalam hubvngan suami isteri yang mana saya setuju.

Pendekkan cerita, kami ni orang biasa biasa je tak kaya pun, tak lah m1skin sampai makan tak cukup.

Alhamdulillah masih ada rezeki buat kami. So cerita nya korang ingat tak masa ker4jaan bagi kita ambik keluar RM10 k dari KW SP tu dan bulan pertama dapat RM5 k kan?

So dapat lah kami berdua RM10 k, macam macam saya pl4n nak b4yar hut4ng sana sini supaya nama suami boleh clear utuk buat l0an rumah.

Ada laa campur gaj1 semua kan kami dah belanjakan dalam RM3 k lebih bagi parents, beIi barang extra sikit dan sebagainya.

Cerita nya, tiap tiap bulan suami akan tr4nsfer du1t kepada saya untuk saya tolong bay4rkan semua termasuklah rumah, kereta, b1l api, air, semua tu lah dan jangan salah faham ya, saya tak queen c0ntrol dan saya tak ambik pun du1t suami.

Dia ada access untuk bukak b4nk saya and dia tau p1n saya semua, sebab kami tak berahs1a pun benda benda macam ini.

Dulu suami ada per4ngai suka belanja du1t untuk benda benda tak berfaedah sampaikan makan minum pun kadang kadang kena ikat perut.

So sebab saya ni jenis tak bersh0pping dan tak suka membeli, jadi dia bagi saya supaya kami cukup duit tiap tiap bulan dan ada sav1ng sikit.

So dapat duit EP F tu, suami pun tr4nsfer lah RM4k ke ak4un saya malam tu. Saya ni jenis tidur awal.

So saya masuk bilik tidur sebab esok kerja. Suami saya biasa tidur lewat sebab main g4me.

Saya sedar pukul 2 pagi dia masih main g4me and saya memb3bel dan b1sing (orang lelaki main PU BG kan b1sing), saya tersedar lagi pukul 4 pagi dia still tak tidur rupanya, lagi lah saya b1sing – macam dah takde life lain pulak.

Haaa…….. tiba tiba dalam pkul 6 lebih pagi, suami pun kejvt saya bangun dan air muk4 dia lain sangat sangat.

Tiba tiba dia mintak 4mpun dgn saya sangat, dia mintak saya j4ngan bukak ph0ne. Masa tu saya dah agak dah mesti pasal duit.

Saya pun bangun terus check bak1 saya dari RM9 k tiba-tiba RM20.20 (c1mb kan kene ada RM20). Korang rasa? Apa perasaan korang kalau jadi macam ni?

Dia kata ada kawan peng4ruh untuk j0in main g4me dan sbb dia k4lah, dia cuba lagi smpai tiba tiba dia sedar dah habiskan du1t semua.

Saya ni terus terduduk, taktau nak cakap apa sambil m4rah dan mengalir air m4ta. Suami mintak 4mpun sampai sujvd dekat saya, tapi kerana terlalu m4rah sampai otak saya j3m.

Saya bangun saya mandi, saya bersiap and saya terus pegi kerja tanpa salam ciom tangan suami pagi tu.

Saya tak bal4s mesej suami, tak jawab call dia, tak bertegur pun dengan dia dan saya sengaja balik lambat sebab saya tak nak tengok muka dia, saya terlalu m4rah!

So m4rah saya ni bersambung, dalam sebulan tu hari hari kami g4duh pasal benda ni (salah satu sebab, duit nak p4m minyak kereta nak pegi keje pun takde, apatah lagi duit nak makan) sampai saya g4dai cincin kahwin saya untuk buat du1t belanja. Sed1h hati saya tau, tapi bagi saya perbelanjaan harian (cukup makan minum pakai adalah lebih penting dari emas).

So satu malam tu suami asyik tanya nak aj4k bincang. Tapi mungkin saya ni belum lupa lagi kot jadi laa satu perg4duhan sampai saya h4lau suami keluar dari rumah malam tu.

Punca du1t walaupun kita cakap du1t bukan segala galanya, beras takde kat rumah, nak makan apa sampai hujung bulan? Nasib baik belum ada anak, kalau ada anak nak makan apa, pasir ke? Ini lah ayat yang saya bagi dekat suami.

Hubvngan kami pulih bila kami terp4ksa balik ke kampung suami, takkan masa tu nak tar1k muka dengan mertua kan? So buat buat lah macam takde apa yang berlaku.

1su ni berlarutan sampai lah dalam 2-3 bulan jugak bila kami dah bincangkan 1su ini elok elok, saya fikir tak guna m4rah, saya takkan dapat balik duit tu. Suami pun dah mintak 4mpun banyak kali dan saya tak boleh buat apa apa selain terima seadanya.

Saya nak mintak balik pun, dari mana dia nak dapat duit kan? Sejak peristiwa ni, suami banyak sangat berubah, tak membaz1r du1t, takde hilangkan du1t (suami ni c4reless, du1t banyak kali h1lang),and pndai jimatkan du1t.

Alhamdulillah saya rasa Allah dah bukak pintu hati untuk saya maafkan suami seikhlas hati saya (tapi p1n and passw0rd baru suami masih taktau). Sekarang ni saya dah tak fikir pasal tu langsung and saya percaya Allah buat semua ni ada sebab yang tertentu, kita kene percayakan dengan aturan Allah.

Cuma kadang kadang saya seronok usik suami bila dia mintak nak bel1 barang gam1ng dia ke saya akan cakap b4yar balik du1t RM9 k dulu, dah b4yar baru boleh bincang.

Reaksi Warganet

Mimie Rosidi – Baik nye isteri dia tk mintak ganti balik du1t tu. Dlm perkahwinan m0ney is everything ye.

Takde istilah du1t bukan segala galanye. Isteri memang kene ade simpanan sendiri. Du1t tu lah backup untuk kite.

Suami tak perlu tau berapa du1t isteri ada, du1t isteri simpan dekat mane. Tak semua bende kene share. So isteri kene jadi pandai sikit.

Noraishatun Jashmin – Wuuu 9 k tu le bel1 kereta ke depo rumah ke kann.. lahaii tapi yela nak buat macam mane redha suami lagi penting kan. Mohon pisang tak berbuah 2kali la. Aku yang keluar 20 k KW SP pun diam diam je simpan dekat AS B. Actually tak semue benda kena inf0rm suami.

Para wanita mesti lagi arif tentang strategi dan plan masa depan ye idok?

Aida MN – Sebab tu bile jadi isteri kene cerdik sikit… tak kongsi detail b4nk (passw0rd/username/at mpin) bukan bermaksud kite kedekvt atau nak selindung atau berahsia dengan suami.

Tak kongsi detail b4nk adalah sebab itu hak kita. Kita ada hak utk simpan itu sebagai hak pr1vasi kita.

Lebih bahagia bila hal hal du1t ni tak yah can4ng dekat suami. Tanggungjawab suami untuk bagi nafkah dan duiit belanja ke isteri.

Yang isteri punye, suami tak perlu amik tau pun berape duiit ade dalam ak4un isteri. Tiap tiap bulan masuk/tr4nsfer je ke ak4un istri. Kalau suami suke main g4me 0nline, main jud1 0nline. Biar dia perabis duiit dia la. Kenapa nak usik duiit b1ni.

Norsyazana Mohd – Comel je bab usik b4yar balik tu. Mesti dan2 diam dan terimbau kenangan kena hal4u kan? Huhu takpe lah yang penting suami dah berubah. Maka nikmat Tuhan yang mana kamu dust4kan.

Semoga Allah permudahkan urusan kalian, semoga Allah gantikan duiit2 yg berganda ganda dari yang hilang tu. TAPI kan, apa jadi sekalipun, bay4r tetap bay4r. Dah beranak pinak sekalipun, wajib langsa1kan, itu b4yaran di atas keb0dohan, ketidakw4rasan suami awak yang tak mampu berfikir mana baik mana bvruk. Penting sebagai pengajaran.

Norizan Mamat – Salam,Maaf tu ok.Tapi,sekali j4tuh dalam lubang, jangan sesekali, jadi b0doh pi j4tuh dalam lubang yang sama. Jangan bagi dah kad, p1n atau info pasal simpanan/ kenaikan gaj1 itu ini. Just share apa yang perlu sahaja.

Perancangan masa depan, jangan letak dalam satu t4bungan. Asingkan. Tabung haji1ker, AS B dll.

Jika ada keperluan beIi barang atau pi umrah itu ini, simpan as1ng dan tanya berapa yang dia ada. T0pup sahaja. Jika ada keperluan untuk simpan duiit dia, buat ak4un lain dan asingkan. Kita cuma jaga sahaja.

Bukan cantum dgan dengan kita punya. Berapa banyak kejadian suami ‘terguna’ du1it gini. So, jadikan pengajaran gitu. Good luck dalam hidup.

Sumber – Miss M0ney (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment