“Abg, kalau syg dah takde, abg jgn kawin lain ye?” Lps kawin kami di uji. B1snes suami x menjadi. Aku pula memang t4k kerja

Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Moh0n kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada ters1lap dan salah.

Aku Ain, 31 tahun anak ada sorang. Aku kenal dengan suami aku, Ahmad masa sama2 belajar di UA di KL. Pada awalnya kami hanya kawan baik. Tapi disebabkan baiknya dia lah aku terj4tuh cinta tanpa sengaja. Aku cerita tentang Ahmad pada mak ayah. Mak ayah pun berkenan dengan Ahmad.

Aku dan Ahmad lalui sus4h payah bersama2 dari awal hingga akhir. Sampailah jodoh kami datang. Alhamdulillah masa habis belajar b1snes Ahmad menjadi. Jadi kami bebas dari lo4n. Majlis pun bukanlah gr4nd sangat. Tapi cukuplah kami bahagia.

Selepas kahwin kami diuj1. B1snes Ahmad turun naik. Seolah-olah apa yang dia buat tak menjadi. Pada awal sesuatu b1snez tu, memang berjaya tapi di pertengahan mesti akan ada halangan.

Aku pula tak bekerja sebab Ahmad kata takpe kalau aku tak kerja selepas kahwin. Tapi Ahmad memang seorang yang sangat berusaha mencari rezki.

Lepas satu satu b1snez dia cuba. Kami juga diuj1 dengan belum kehadiran cahaya mata. Tapi kami fikir Allah akan bagi pada masa yang terbaik. Mungkin kami belum bersedia fiz1kal dan ment4l untuk ada anak.

Selepas beberapa kali b1snez tak berjaya hingga ke puncak, aku pernah terfikir macam ada yang buatkan rezeki kami sangkut.

Kami pernah juga cuba perub4tan Islam tapi Alhamdulillah takde apa2 yang tak kena.

Ahmad tak suka bekerja makan gaj1. Sebab itu dia cuba juga bermacam jenis b1snes. Tapi aku berfikir sampai bila nak macam ni. Aku ajak Ahmad tukar angin.

Aku ajak berhijrah ke negeri lain. Ahmad ok, memang dia akan menurut segala kata aku. Aku berhijrah ke negeri kelah1ran ku. Senang kalau kalau ada sesuatu yang terjadi.

Bermulalah episod Ahmad mencari kerja. Alhamdulillah ada saudara rek0men kerja. Interview kali pertama, kiv.

Agaknya nak jadi rezeki kami, b0s panggil interview kali kedua. Walaupun kalau ikutkan kelulusan Ahmad, tak layak jaw4tan tu, dengan takde pengalaman. Tapi kalau dah rezeki, mana pernah salah alamat kan.

Kami menyewa rumah, dan bulan pertama Ahmad bekerja, bulan tu jugak aku ham1l. Alhamdulillah rezeki.

Mungkin itulah masa terbaik buat kami. Ahmad dapat kerja tetap, Allah bagi zuriat pada kami. Allah maha mengetahui apa yang terbaik buat kita.

Ahmad sangat baik. Dari awal kenal aku bagitahu aku tak reti s1ang ikan dan ayam. Jadi setiap kali beli lauk, Ahmad yang akan s1ang dan cuci. Tug4s aku cuma memasak.

Kadang baju pun dia yang basuh bila mood mal4s aku datang. Bilik air memang tug4s Ahmad untuk cuci. Ahmad tak pernah m4rah aku dari awal kenal.

Dia akan menuruti kemahuan aku kalau dia mampu. Dia sangat manjakan aku. Dan aku tahu dia amat mencintai aku.

Ok. Sambung part keje pulak. Saja nak bagitahu serba sedikit kebaikan Ahmad. Hehe.

Ok selepas hampir 7 bulan Ahmad bekerja, dah tiba masanya Ahmad dijemput Illah1. Setakat itu perjanjiannya dengan Allah. Setakat itu j0doh kami di dunia.

Dan memang dah ditakdirkan Ahmad tak sempat bertentang mata dengan anaknya. Segalanya dah ditulis sejak Allah tiupkan ny4wa Ahmad ketika dalam rah1m ibunya lagi.

Sebelum ‘pemerg1an’ Ahmad

“Abang, kalau sayang dah takde, abang jangan kahwin lain ye? ” aku memecah sunyi.

“Yeee, Sayang tu kot…” Jawab Ahmad

“Haa laa, Kubvr abang merah lagi sayang dah kahwin lain. Hehe”. Aku berseloroh.

Dia buat muka cembvru dia.

“Orang perempuan tak macam lelaki. Senang ganti tempat di hati”. Aku cuba memujuk. Dia senyum je. Kembali diam. Tekun memandu.

Seminggu sebelum kejadian itulah yang aku rasa. Seakan aj4lku makin menghampiri. Apatah lagi ketika itu aku sedang berbadan dua. Banyak kemungkinan boleh berlaku.

“Abang, sayang t4kutlah. Rasa macam aj4l makin dekat. Mungkin perasaan sayang je kot kan.

Moga Allah panjangkan usia abang, sayang dan anak2. Aminn”. Tulis ku melalui WhatsApp. Whatsapp sent 1.16 am, 6.00 am
bluetick.

5 hari sebelum kejadian, aku maklumkan pada dia apa yang aku rasa. Hanya melalui pesanan ringkas.

Dia sudah tidur ketika itu. Aku tengok dia tidur. Kepen4tan. Let1h bekerja. Dengar dengkuran halusnya.

“Jangan ambil ny4waku lagi ya Allah, Sungguh aku belum bersedia”.

“I Love You Sayang. Sayang minta maaf belum jadi yang sempurna untuk abang. Sayang harap abang terima baik burvk sayang macam mana sayang terima abang”.

Lagi sekali hati tak tenang. Pesanan ringkas ku kirim lagi tika dia bekerja, sehari sebelum kejadian. Dia hanya balas,

“Love U Too” bersama emoji love.

Pagi kejadian, macam biasa, bangun tidur, dia kejvt aku waktu subuh. Bergurau macam biasa.

Manis senyumannya pagi itu. Dia bekerja hari tersebut walau cuti umum. Aku salam dia. Pipi dia aku c1um macam biasa.

“Sejuknya pipi”. Getus hatiku. Dia c1um dahi aku. Lama. Dia kuncikan pintu, kuncikan pagar rumah.

Aku p4njatkan doa semoga Allah permudahkan segala urusan dan lindungi dia dari sebarang mus1bah. Dia lambai aku. Yang terakhir kalinya.

Tengahari, Telefon berbunyi. Sepupuku, kakcik. Aku jawab dengan seronok. Tapi yang aku dengar buat aku hilang pedoman.

“Pak ngah dia eks1den. Hang siap nah, Sat gi abang cik pi ambik. Siap nah”.

Aku dah terjer1t.

“Tervk ke kakcik? ”. Kakcik tahu aku macam mana. Tu kakcik mal4s habaq.

“Hang siap nah”. Itu je jawapan kakcik.

Aku tak puas hati. Telefonku berdering tanpa henti. Kakak ipar aku telefon tanya pasal dia. Aku tak tahu keadaan dia. Aku hanya mampu menang1s.

Aku hubungi ayahku, maklumkan tentang kejadian. Ayah aku kata dah tau. Ayah aku kat Pahang boleh tahu keadaan di tempat aku? Tak puas hati, aku hubungi telefon dia. Makteh jawab,

“Ain sabaq. Ain siap nah. Mai sini.”

“Teruk ke makteh?”. Makteh senyap. Lagi sekali aku tegas bertanya tervk ke.

“Ain mai nah. Mak pun nak mai kan”.

Mak aku dari Pahang nak balik kedah? Untuk apa? Aku dah makin pel1k.

“Makteh habaq la tervk ka dak?”

“Haa. Tervk”. Blas Makteh ringkas.

Ya Allah. Lindungi dia. Aku pakai je baju apa pun. Aku hubungi sepupuku supaya cepat sikit sampai. Mak saudara aku sampai bersama abang cik.

Dalam perjalanan ke hospital, tak henti aku menang1s. Kakak aku juga maklumkan akan datang ke kedah. Apa yang berlaku ni. Eks1den apa sampai semua nak balik ni. Aku mohon abang cik lajukan pemanduan.

“Abang, kuat abang”. doaku.

Sampai di h0spital, kakcik laju mendapatkan aku. Dia pelvk aku bawak ke zon merah. Ramainya orang berunif0rm macam dia. Aku nampak b0s dia.

B0s dia buat 1syarat supaya tenang. Mana boleh tenang selagi aku tak tahu apa yang jadi. Kakcik ketuk bilik raw4tan, d0ktor buka pintu, aku masuk.

Aku nampak kaki dia. Dia terbaring di atas katil. Aku dah jer1t. Aku pelvk dokt0r. Aku tanya d0ktor, d0ktor diam.

D0ktor cuma minta tandatangan aku untuk mer4wat dia. Aku nak tengok dia, doktor kata nanti. D0ktor nak jah1t dulu.

“Suami saya ok kan d0ktor?”

“Dia ok puan, cuma…Kr1tikal.”

Doktor minta aku keluar dahulu. Rakan sekerja dia datang berikan handphone dan wallet dia. Allah.

Apa jadi ni. Kawan-kawan dia ceritakan apa yang jadi. Eks1den m0tor dengan motor waktu nak keluar makan.

Sangk4ku tak tervk. Orang yang l4nggar siap nak larikan diri lagi. Mestilah tak tervk. Ya, jas4dnya memang elok. Tapi d0ktor maklumkan berlaku pend4rahan di kep4la.

Allahu. Aku keluar masuk bilik zon merah. Dia dah k4ku. Sepenuhnya berg4ntung pada b4ntuan mesin. Sehinggalah d0ktor maklumkan dia dah tak dapat disel4matkan. 27 jam dia bert4rung ny4wa.

Tak henti aku mengharapkan keaja1ban dari Allah. Tapi apalah daya bilamana aku perlu berebut dia dengan Allah. Sudah pasti Allah lebih berh4k.

Apa yang berlaku sepanjang di zon merah, aku pernah k0ngsi di Faceb00k aku. Mungkin ada dari kalian yang pernah membacanya.

Sebelum dia disemad1kan, aku sempat tidur pelvk dia buat kali terakhir. Aku baring sebelah dia, pelvk dia yang k4ku dan sejuk. Dengan pervt yang sarat berisi Umar.

Walaupun cuma 3 jam. Cukuplah, Ada juga kesempatan terakhir untuk aku. Aku c1um dia yang terakhir kalinya. Sejuk. Wangi.

Sama macam pagi terakhir aku c1um dia waktu dia masih berny4wa. Bezanya sekarang aku c1um dia tanpa dia balas c1uman aku.

Uj1an tuhan

Allah kirim rasa pel1k padaku. Aku sangka aku yang bakal dijemput. Rupanya itu hint untuk aku. Suamiku yang pergi dahulu.

Selepas ket1adaannya baru aku faham semua yang berlaku pada aku. Jadi sekarang aku faham.

Kenapa Alah uj1 kami dengan b1snes yang tak jadi. Mungkin Allah nak uj1 sejauh mana kesabaran kami. Sekuat mana kesetiaan kami. Ahmad men1ngg4l kerana kem4langan ketika bekerja. Dan disebabkan itu aku dan anak dapat penc3n dari perkes0.

Bayangkan kalau b1snes Ahmad menjadi, dan Ahmad men1nggal. Yang ada hanya s1mpanan. Sedangkan yang aku dapat sekarang penc3n seumur hidup dan anak sampai umur 21tahun. Aku t4k pay4h kerja pun takpe.

Basic gaj1 Ahmad tak banyak mana. Tapi Ahmad sangat rajin buat kerja lebih masa. Sebab apa? Excited nak sambut b4by la kan. Sebenarnya Allah yang gerakkan Ahmad untuk rajin bekerja. Sebab Ahmad akan tinggalkan rezeki buat isteri dan anaknya.

Kerana penc3n yang kami terima dinilai 90% dari gaj1 keseluruhan Ahmad. Memang la tak banyak mana bagi orang lain tapi bagi aku sangat sangat cukup. Ye la. Tak bekerja dapat du1t kan. Rezeki la tu. Nafkah dari barz4kh.

Mungkin juga Ahmad kerja dari pagi hingga malam sebab Allah nak aku belajar erti rindu. Masa Ahmad hanya tidur sahaja di rumah. Selebihnya bekerja. Allah nak bagi aku rasa hidup tanpa Ahmad. Sebab sekarang aku betul2 dah keh1langan Ahmad. Keh1langan yang takkan dapat semula.

Dan hikmahnya Ahmad bekerja di negeri kelahiran ku, segala urusan ketika Ahmad kem4langan, dipermudahkan. Kerana di sana ramai saudara mara ku. Jadi aku tak keseorangan sementara nak tunggu keluarga kami sampai.

Kalaulah jadi di tempat yang asing dengan tiada kenalan, Allahu. Tak dapat aku bayangkan. Allah sebaik perancang. Allah baik kan? Dia uj1 aku tapi Dia juga bagi kekuatan pada aku.

Kalau Ahmad masih ada, mesti aku tak sekuat sekarang. Sebab Ahmad terlalu manjakan aku. Ahmad sangat baik pada semua. Mungkin Ahmad pen4t nak jaga hati banyak orang, Allah bagi Ahmad berehat awal.

Jadi sesiapa yang diuj1 dengan kesus4han, teruskan bersangka baik dengan Allah. Banyakkan bersabar.

Ingat, Allah takkan uj1 kita di luar kemampuan kita. Yakinlah disebalik uj1an itu, ada hikmah yang tersembunyi.

Hidup ini penuh dengan uj1an. Kaya uj1an, m1skin uj1an, sihat uj1an, sak1t uj1an dll. Jangan tengok orang yang lebih dari kita, tapi tengoklah org yang kurang dari kita.

Bersyukur dengan setiap apa kita perolehi. Uj1an itu tanda sayangnya Allah pada hambaNya.

22 Januari 2019. Genap setahun pemerg1annya. Segalanya masih segar dalam ingatan. Tiada apa ku lupa walaupun satu. Umar pun dah 10 bulan.

Ramai kata umar seiras aruw4h abahnya. Tak pernah aku lupakan dia walau sesaat. Takkan ada penggantinya. Kerana dia teristimewa dihatiku. Al-Fatihah suamiku Ahmad Sayuti.

Ok lah. Setakat ni sahaja. Terima kasih yang baca sampai habis. Maafkan salah silap aku kalau ada yang ann0ying dengan c0nfession aku. Aku cuma share serba sedikit apa yang aku lalui. Salam sayang,

Kredit: iium/bacakami

Sumber : Menujukebenaran

Leave a Comment