Alahai nasib bad4n… up4h kerja 2 minggu, runner terk1lan dapat duiit k0yak, berlubang – “Saya ma4fkan akak tu”

‘RUNNER’ mana yang tidak gembira dan bersyukur apabila menerima up4h berjumlah r4tusan ringgit.

Namun, keterujaan hasil titik pelvh sendiri itu bertukar rasa sed1h dan kecew4 yang teramat dalam.

Begitulah yang dialami seorang pemuda apabila up4hnya menerusi satu sampul kesemuanya w4ng kertas yang r0sak – k0yak, mempunyai kesan k0t0ran dan berlubang!

Berk0ngsi pengalaman kepada mStar, pemuda itu, Muhammad Syahmi Ismail memberitahu, dia mencari rezeki dengan menyediakan kh1dmat sebagai runner sejak dua tahun lalu.

Berusia 26 tahun, runner berkenaan berkata, kejadian yang tidak disangka-sangka itu berlaku pada minggu lalu selepas memberi kh1dmat penghantaran kepada seorang pelanggan wanita.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya dapat up4h sebanyak RM500 selepas hantarkan barang-barang basah yang diju4l seorang akak ni selama dua minggu.

“Selesai kerja, akak tu bagi up4h dalam sampul yang saya hanya check kemudian. Bila buka je sampul tengok semua w4ng kertas RM100 dan RM50 r0sak, saya terkejvt dan terk1lan.

“Tak tahu nak cakap macam mana, tiba-tiba pen4t kerja selama dua minggu tu terasa dan hanya terfikir risau du1t tu betul atau p4lsu?” katanya ketika dihubungi.

runner duit rosak 5

Antara w4ng kertas yang r0sak diterima Katun.

Susulan kejadian itu, dia yang lebih dikenali sebagai Katun membuat perk0ngsian video mengenai w4ng tersebut di aplikasi TikT0k, sambil menambah pada masa sama bertanyakan rakan-rakan serta pergi ke b4nk untuk menyelesaikan perkara itu.

Menurut pemuda berasal dari Shah Alam, Selangor itu, pelanggan wanita yang merupakan penju4l barang basah itu tampil mended4hkan hal seben4r selepas vide0nya menjadi tul4r.

“Saya tengah ger4m, kalau c4ll terus nanti m4rah-m4rah. Mas4lah tak akan selesai kalau na1k angin. Jadi, saya perlukan tempoh bertenang.

“Tapi bila video tu dah v1ral, akak tu hubvngi saya nak beritahu du1t tu memang r0sak, cuma dia t4kut nak beritahu,” ujar anak ketiga daripada empat beradik itu.

runner duit rosak 4

Katun berasa terk1lan dengan kejadian yang berlaku.

Katun berkata, pelanggan tersebut mended4hkan kesemua w4ng tersebut sebenarnya hasil s1mpanan dalam t0ng g4s yang dijadikan sebagai t4bung.

“Jadi, kesan g4s tu mer0sakkan semua du1t tu. Akak tu kata terp4ksa guna du1t t4bung tu sebab dia tengah sus4h. Tapi dia t4kut nak beritahu saya yang du1t tu dah r0sak sebenarnya.

“Saya beritahu akak tu kalau dia jelaskan hal sebenar awal-awal saya tak akan rasa kecewa4macam ni. Sus4h macam mana pun, kalau perlukan pertolongan, insyaAllah boleh tolong atau fikir jalan macam t4ngguh bay4ran atau b4yar sikit dulu,” katanya dengan nada kes4l.

Bagaimanapun, Katun yang menyediakan kh1dmat penghantaran di sekitar Lembah Klang dan kawasan sekitar terutama Shah Alam mema4fkan peniaga berkenaan.

runner duit rosak 6

Katun berpengalaman sebagai runner selama dua tahun.

“Pertama kali saya berurusan dengan akak tu. Kadang-kadang memang saya ambil up4h setiap hari tapi akak tu baik, jadi saya lebih percayakan dia.

“Saya ma4fkan akak tu, mana tahu kan dia perlukan perkh1dmatan saya lagi. Atau saya pula tak ada j0b runner, nanti boleh tanya dia,” katanya sambil menambah w4ng yang r0sak dis4hkan tulen dan diselesaikannya dengan p1hak b4nk.

Ins1den yang berlaku membuatkan Katun lebih berhati-hati pada masa akan datang dan diharapkan perkongsiannya itu turut menjadi pengajaran dan peringatan kepada masyarakat terutama mereka yang mencari rezeki sebagai runner.

“S1lap saya juga tak ch3ck du1t tu depan-depan sebab seg4n. Satu pengajaran buat saya. Kita boleh buat baik, percaya kat orang dan beri kerjasama, tapi tetap kena berhati-hati,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment