Slps mak ayah mningg4l, kakak tir1 beria2 nak jaga aku. Mlm tu aku trdengar mereka brg4duh dlm bilik

10 tahun lepas waktu umur aku 13 tahun mak aku kahw1n buat kali kedua. Ayah t1ri aku ni lelaki yang awalnya berag4ma lain dan menjadi mual4f serta berkahwin dengan mak aku.

Dah di takdirkan, tak sampai 2 bulan kahwin. Mak dan ayah t1ri aku kem4langan dan men1nggal. Selama ni aku membesar berdua dengan mak.

Waktu men1nggal tu agak kec0h siapa nak jaga aku. Aku memang tak rapat sangat dengan sedara mara. Waktu sedara mara aku berg4duh mulut pun, aku c0nfuse dan t4kut sebenarnya.
Tapi akak t1ri aku, anak kepada ayah t1ri aku dia v0lunteer untuk jaga aku.

Ramai yang t4k sangka, aku pun terkejvt sebab berjumpa cuma baru sekali. Akak aku yang sorang tu umur 24 dan lagi sorang umur 23.

Makcik dengan pakcik aku awalnya t4k setuju. Mereka t4k setuju di sebabkan yang akak t1ri aku ni bukan ber4gama 1slam. Entah apa yang akak aku terangkan dengan makcik pakcik aku dan akhirnya setuju. Dalam masa yang sama, aku t4kut dan c0nfuse. Aku dan akak-akak aku Memang t0tally st4nger.

Dua akak aku sebenarnya ada juga 4rgue.

“Can we really take care of this kid? Is it really okay if he living with us” how about his rel1g1on r4ce etc”. Aku cuma setakat dengar. English aku waktu tu okay boleh faham lagipun selama aku tinggal dengan dua orang akak aku kami memang gunakan bahasa Inggeris.

Sebulan pertama aku tinggal dekat situ, kami bertiga ni jarang bercakap. Bangun pagi breakfast. Dua-dua akak aku pergi kerja dan aku siap pergi sekolah pergi naik bas dan balik naik bas.

Malam tu diorang teman aku study dan buat homework. Selama sebulan tak ada apa sangat yang jadi. Dah masuk bulan ke tiga. Salah sorang akak aku tanya , Hannah nama dia. Dia tanya aku nak teruskan hidup aku macam mana.

Dia tak kisah kalau aku nak teruskan hidup as a musl1m. Dan akak aku kasi tahu dengan terang yang mereka berdua adalah 4the1st. Aku jawab yang aku nak hidup macam biasa. Maknanya masih dalam isl4m. Akak aku pun okay dan dia terima.

Dah mula dari situ, kami bertiga ni agak rapat. Jadi serba sedikit diorang tahu aku kena s0lat, makan p0rk h4ram alc0h0l tu semua. Puasa waktu ramadhan hari raya dan banyak lagi benda yang boleh dan tak boleh buat.

Aku pernah kena panggil dlm bilik k4unsel1ng dekat sekolah sebab c1kgu aku ni dengar kawan aku cakap yang akak aku “bukan isl4m” c1kgu k4unsel1ng aku ni pun tanya. Aku memang jawab yang kami adik beradik t1ri. Jadi c1kgu ni bagi am4ran jangan mudah terpeng4ruhlah, s0sial tu lagi, dan macam-macam.

Dalam hati aku m4rah juga, aku tinggal dan hidup dengan akak aku. Jadi aku lebih tahu diorang ni macam mana. Tapi bila c1kgu k4unsel1ng jvdge akak aku macam-macam rasa nak nang1s sebenarnya.

C1kgu k4unsel1ng ni siap telefon akak-akak aku dan nak jumpa. Petang tu juga akak aku datang dan jumpa. Aku tak tahu apa yang c1kgu k4unsel1ng tu ceritakan. Tapi dalam kereta waktu nak balik dia cuma cakap “s0rry” .

Malam tu, akak aku dua orang ni dia berg4duh aku tak tahu pasal apa. Tapi aku yakin mesti p4sal aku. Dalam seminggu kami brtiga kur4ng bercakap. Jadi sepanjang tahun tu macam-macam aktiviti kekeluargaan. J0in family day, pergi bercuti.

Dua orang akak aku suka masuk hutan dan camping. Selalunya, kalau cuti lama kami bertiga memang akan masuk hutan dan enj0y suasana hutan. Mana akak aku pergi dengan aku kena bawa sekali. Selalunya bila kawan akak aku tanya “siapa budak tu?” Diorang memang akan jawab adik. Tapi c0nf1rmlah ramai c0nfuse.

Aku rupa melayu dan agak gel4p. Akak aku pula m1x ch1nese dan ar4b.. jadi memang lain rupa. Dekat sekolah kalau kena ambik rep0rt c4rd, kalau aku datang dengan akak aku semua jadi cur10us.

“Eh tu ke akak kau” dan macam-macam s0alan aku kena jawab. Masuk tingkatan 4 akak aku Melissa kena tr4nsfer lu4r Malaysia untuk satu tahun. Jadi selama setahun aku dengan akak aku Hannah tinggal berdua. Akak aku yang dia agak pend1am dan paling p4yah nak dengar dia bercakap.

Walaupun dah bertahun pun, aku ke akak aku masih ada rasa 4wkw4rd tu. Kadang tu kalau ada benda nak guna du1t atau kena had1rkan penjaga ke sek0lah. Rasa t4kut nak kasi tahu. Iyalah diorang berkerja. Bab du1t tu lagi aku t4kut.

Selalunya, aku simpan setiap hari ser1nggit. Kalau lebih sikit 2 r1nggit. Jdi bila kumpul dalam 2 minggu ke. Minggu yang ke tiga aku cakap dengan akak aku. Yang aku dah ada du1t bel4nja. Tapi still kena kasi juga.

Biasa memang rasa bers4lah, apa lagi kalau kena bel1kan barang baru tak kisah baju ke atau apa-apa. M4lu juga. Selalu juga cakap t4k payah, t4k apa, t4k suka. Tapi akhirnya kena bel1 juga. Waktu puasa biasa akak-akak aku memang akan ikut puasa sekali.

Pukul 4 tu memang kami akn bangun dan sahur. First time bersahur sekali 3 orang menu sahur tu meriah betul macam menu berbuka. Tapi bila dah next puasa baru lah bersederhana. Setiap hari akak aku akan ingatkan aku s0lat.

Dulu aku selalu tanya, yang aku ni tak menyus4hkan ke bab du1t lagi. Selalu akak aku akan cakap “its okay” utk bab pelajaran tu tak ada m4salah langsung sebab akak aku memang akan tolong dan temankan aku study and homework.

Lepas habis spm, aku sambung study j4uh dari rumah. Biasa cuti sem yang sekejap aku jarang balik. Kalau lama baru aku balik, selalunya waktu cuti tu akak aku yang akan datang dan jenguk aku. Kawan aku selalu tanya betul ke tu akak aku. Aku memang jawab ya.

Aku baru habis konv0 dan dah dapat kerja.Aku cuba kerja jauh dari akak-akak aku. Aku nak cuba berdikari. Mula-mula memang akak aku b4ntah, dia cakap tinggal dulu dan kerja 2 tahun baru hidup sorang.

Tapi, aku jawab yg aku nak cuba sorang diri dan taknak menyus4hkan akak-akak aku. Baru-baru ni aku terbaca instagram akak aku. Dia p0st gambar kami bertiga gambar aku pakai jubah convo waktu convo haritu.

Panjang caption akak aku, dia tulis p4sal aku. Bila baca, aku rasa gembira dan sed1h. Terus terang, aku memang sayang akak-akak aku. Sepanjang aku membesar, tak pernah aku cakap aku sayang diorang. Dan akak aku pun sama.

Tapi waktu balik dari convo dlam kereta, aku kasitahu dekat akak-akak aku yang aku sayang diorang dan terima kasih sebab terima aku yang t0tally str4nger dan cuma ada hubvngan “t1ri” bawa masuk dalam hidup diorang dan besarkan aku.Sepanjang prjalanan tu kami bertiga tak behenti brcakap. Nang1s, ket4wa fl4shback kisah lama.

Selama ni, aku masih rasa yang diri aku ni orang as1ng dalam keluarga. Tapi, haritu baru aku rasa yang aku memang ada family dan akak yang aku sayang dan sangat hebat. Lu4han ni pun aku tulis sebab aku nak lu4h rasa bersyukur aku dekat akak-akak aku. Kalau aku nak cakap depan-depan rasa m4lu pula.

Walaupun kami ni banyak perbezaan. Beza warna kulit, rupa, keperc4yaan dan banyak lagi. Tapi aku sayang diorang macam akak k4ndung aku. Thanks sis, i love both of you so much. Sumber : kisah rakyat

Sumber :  Seleksi Media

Leave a Comment