Aku trdiam bila dengar j4wapan mereka. Rupanya ada r4hsia abg dan kak ipar hidup b4hagia dan mewah

Salam semua. Dua tiga hari ni asyik terbaca cerita sed1h je mengenai k0nfl1k keluarga.

Saya pum nak k0ngsi cerita mengenai abang saya juga. Harap kite semua dapat ambil iktibar dan c0ntoh. Abang saya abang sulung. Banyak t4nggungan adik2 yang masih belajar (satu ketika dahulu waktu mula-mula kahwin dengan kakak ipar saya).

Walaupun bukan abang yang t4nggung kami adik beradik secata t0tal, tapi abang sentiasa memb4ntu abah. Kadang-kadang terfikir juga mesti kakak ipar dulu terkejvt masuk family kiteorang yang ya 4mpun ramai ni.

Waktu raya, abang dan kakak ipar tak pernah lupa bel1kan baju raya untuk adik-adik dia.
Setiap sorang dapat baju baru. Walhal time tu ingat lagi gaj1 abang tak lah besar mana.

Orang kata baru nak hidup. Tapi yang kami semua respect dengan dua-dua ni adalah disebabkan karakter mereka yang saling melengkapi satu sama lain. Apa yang abang dan kak ipar saya bel1 untuk mak dan abah, benda yang sama juga lah dibel1kan untuk mak dan pak mentua dia.

Sama like sama brand, sama warna. Size je tak sama. Pernah dulu pergi z1arah rumah mak mentua, mengekek mak saya ketawa bila tengok kasut dan handbag bes4n dia sama dengan dia punya.

Kak ipar saya pulak, pant4ng bel1kan set pinggan mangkuk baru untuk mak dia pasti terselit satu set yang sama untuk mak saya. Bukan setakat tu , setiap kali bel1kan baju untuk mak dia pasti ade satu bag juga untuk mak saya.

Kalau bulan ni dah bawak mak abah saya makan lu4r jalan2, bulan depan pasti giliran mak dan pak mentua. Dah lebih 20 thun berkahwin, tak pernah saya nampak dua-dua ni berk4sar dengan orang tua.

Cara dorang memuliakan ibu bapa masing2 sangatlah saya kagumi. Dari gaj1 yang cukup2 makan sampai lah hidup senang lenang. Adik beradik semua alhamdulillah selamat habis belajar dan mula berkerja dan membina rumahtangga masing2 walaupun ada yang belum bertemu jod0h tapi alhamdulillah semua bekerjaya.

Pernah saya tanya abang saya apa rahs1a hidup dia bahagia dan mewah. Jawab dia:

“Pegang hati orang tua, doa dorang takde tandingannya. Bahagia kan mak abah dan mak ayah mertua.

Jangan l0kek dengan adik beradik dan ipar duai. Harta kita ni p1njaman dunia je. Ingat Allah ingat tanggungjawab. Pri0rities.” Bila saya tanya kat kak ipar soalan yang sama, jawapan yang saya dapat pun sama. Dia kata:

“Sejak akak kahwin, keluarga abang dah jadi keluarga akak. Akak tak pernah nampak awak semua sebagai ‘alah just adik ipar’.

Tapi akak angg4p awak semua adik akak tak kurang tak lebih macam adik-adik k4ndung. Kalau abang boleh sayangkan mak ayah akak dan keluarga akak macam mana dia sayangkan mak abah dia dan awak semua, kenapa pulak akak tak boleh buat benda yang sama?

Bahagia tu bukan kita aje rasa. Bahagia tu tengok orang lain bahagia dengan kehadiran kita.” Saya terdiam. Betul apa yang dia kata. Saya nampak kehidupan mereka. Saya nampak j4tuh bangun mereka.

Saya nampak apa yang mereka buat untuk sampai ke tahap hidup yang sekarang. Apa yang saya tahu dua dua berhak untuk hidup bahagia dan mewah begitu. Sifat abang dan kakak ipar yang saling bert0lak ansur dan mengh0rm4ti orang tua. Dua2 tahu tanggungjawab masing2.

Yang paling saya kagum, walaupun sudah lebih 20 tahun berkahwin, per4ngai mereka masih tak berubah. Waktu pulang ziarah mak abah, abang pasti menghulurkan du1t saku untuk mak abah. Dan kemudiannya akak ipar akan hulur juga sampul lain. Mak akan tanya

“Ehhh tadi abang dah kasi. Awak tak payah lah kasi.” Nak tau apa akak ipar saya jawab?

“Itu du1t abang. Memang tanggungjawab dia. Ni du1t saya. Mak boleh sh0pping extra sikit bulan ni hehe.” When i look at her, i pr4y to allah if one day i were to be blessed with marriage and parents in laws, saya berd0a saya boleh mencontohi mereka dan saya boleh mengasihi orang tua suami saya sepenuh hati seperti mana saya mengasihi mak abah saya.

Kunci hidup ni senang. Yang suami perlu tahu tanggungjawab dia. Memg betul tanggungjawab suami lebih kepada kedua orang tuanya. Tapi kalau suami tahu kalau dengan memuliakan orang tua tu kunci rezeki yang besar, pasti suami takkan mengaba1kan keluarga isteri juga.

Ada empat mak ayah kan lg untung sebenarnya. Ada empat d0a AT LEAST yang sentiasa foll0w kita. Untuk hati hati yang terluka sebab k0nfl1k keluarga, saya d0akan semoga Allah sembvhkan hati2 yang terluk4. Moga Allah gantikan dengan 0rang yang lebih memahami dan menyayangi.

Reaksi reaksi win warganet.

Perk0ngsian Nana mendapat reaksi pelbagai dari pembaca. Lihat apa kata mereka.

Saiful Abd Razak – Alhamdulillah, asyik baca cerita yang tak el0k, dapat baca cerita yang macam ni rasa macam faith in humanity rest0red.

Syakila Othman – I am having a sister. Alhamdulillah dia ni jenis tk l0kek. Wlaupun kadang2 dia ada mas4lah, dia xpernah kedekvt.

Sebab tu mak selalu cakap, kakak tu rezeki mur4h jee sebab dia xpernh berkire dengan mak. Dari sini dah nampak which one we sh0uld f0llow, walau selalu s4lah faham dengan mak. Tp mak tetap puj1 kau kak.

Ain Zuriati – Memang bagus cerita nie, kadang kadang pikir macam rek4an pula. Tapi tak mustahil benda nie betul betul di alam realiti. Tapi memang realiti. Cuma jarang3 akan dapat family yang macam nie.

Sebab apa, sebab manusia itu walau rambut sama hitam hati warna lain lain. Contohnya, mak mertua pak mertua ok, ipar duai biras belum tentu lagi ok. Moga kita semua dipermudahkan urusan olehNya.

Azah Ahmad – Abang sulung saya pun macam ni. Ketika hanya dia sahaja yang berkahwin dalam keluarga kami, setiap kali bel1 baju raya, dia akan bagi kami pilih dulu, yang lebih baru kakak ipar punya.

Tapi selalunya mak akan pilih siap2 untuk men4ntu dia, kalau biarkan kami, c0nfirmlah kami yang pilih dan baki untuk kakak ipar! Tapi sehingga kini kakak ipar sulung mahupun yang kedua kami anggap macam keluarga sendiri.

Gaj1 pertama saya, semua ipar2 dan abang kakak dapat baju kurung dan baju kemeja.Kini saya pun dah berkawen, ada keluarga mentua.

Alhamdulillah, mereka menerima sya seadanya. Yang penting ikhlas dan h0rmat kepada yang lebih tua. Sumber – nana via IIUMC.

Tangan yang memberi itu lebih baik dari yang menerima. Buat baik dibalas baik. Terl4mpau banyak pengajaran yang dapat dari kisah di atas.

K0ngsikan, semoga bermanfaat buat kita semua.

Sumber :  Seleksi Media

Leave a Comment