Dulu pan4s bar4n, bermusvh adik beradik… siapa sangka jejaka berubah selepas ke kubvr, siap plan kejvtan buat 2 adik – “Seb4k pertama kali dipelvk”

RAKAMAN memaparkan seorang abang menghadiahkan dua buah telefon bimbit terpakai buat dua adiknya meraih sejut4 tontonan di aplikasi TikT0k.

Menurut Amerul Zakry Kamaruddin, 22, dia sama sekali tidak menyangka video itu akan meraih perhatian ramai sehingga dihujani ribuan k0men netizen yang tersentuh melihat kasih-sayang antara dia dan adik-adiknya.

Malah kata anak kedua daripada tujuh beradik itu, dia seb4k apabila dipelvk Nur Sufi Balqis, 14, dan Nur Nadia Maisara, 13, ketika kejvtan itu dibuat di kediaman mereka di Pontian, Johor pada Khamis lalu.

“Mereka berdua merupakan anak kelima dan keenam dalam keluarga saya. Sebenarnya mereka dah ada telefon yng dibel1 oleh ibu. Tapi kami ni bukan orang senang, ibu bel1 telefon biasa-biasa saja.

“Saya tengok mereka macam tak berapa selesa dengan telefon yang digunakan sekarang. Jadi saya nekad nak belikan telefon second hand yang lebih bagus untuk mereka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sejujurnya ketika mereka pelvk, saya rasa seb4k sangat. Ia merupakan kali pertama dalam hidup saya dipelvk oleh mereka berdua. Rasa bahagia yang tak boleh nak digambarkan dengan kata-kata,” ujarnya.

Mesra disapa Amerul, dia mended4hkan dua telefon itu dibeli menggunakan w4ng gaji ketika dia bekerja di sebuah kilang, baru-baru ini.

amerul3

Amerul sebelum ini pernah bekerja di sebuah kilang di Johor.

Kini, Amerul yang juga graduan bidang Pengurusan Maklumat dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Segamat telah mendapat pekerjaan baharu di sebuah gim sebagai kak1tangan dalam bidang pemasaran.

“Saya baru habis belajar pada bulan Julai. Sebelum ini saya kerja kilang. Saya belikan telefon untuk mereka menggunakan w4ng gaj1 saya. Tak nak fikir panjang, saya terus bel1.

“Alhamdulillah, bermula bulan ini saya dah bekerja di sebuah gim. Saya sejujurnya tak sangka video tu v1ral. Mungkin rezeki saya bagi kat adik-adik, Allah tukarkan dengan rezeki views di TikT0k.

“Kebetulan saya baru kerja dalam bidang m4rketing. Bolehlah saya p0st mengenai gim tempat saya bekerja di TikT0k, manalah tahu dapat tarik pelanggan,” ujarnya.

Disebalik video em0si penuh kasih-sayang itu, Amerul mended4hkan dia sebelum ini merupakan seorang yang p4nas b4ran.

Malah katanya, dia pernah naik tangan terhadap adik-adik sebelum mula berubah, beberapa tahun lalu.

amerul2

Paparan skrin video tul4r yang meraih sejut4 tontonan di TikT0k.

“Ketika remaja, umur 14 dan 15 tahun, saya seorang yang panas b4ran. Adik-beradik semua saya buat musvh. Masa tu dar4h panas, saya pernah pukvl mereka. Adik juga pernah kena t4mpar sebab k4cau saya tidur.

“Saya rasa sangat zal1m dan t4k berguna. Pada suatu hari, saya terniat nak ke kubvr arw4h adik saya. Arw4h men1ngg4l ketika baru lahir, saya pun tak sempat jumpa. Ketika di kubvr, saya lu4hkan isi hati sendirian.

“Sejak detik itu, hidup saya mula teratur, saya juga dapat tawaran universiti. Bila masuk kampus, saya mula rindu adik-adik yang lain. Sejak itu juga yang niat nak jadi abang yang terbaik,” imbas Amerul lagi.

amerul4

Amerul bersama sebahagian ahli keluarganya.

Pesan Amerul kepada individu di luar sana, hargailah adik-beradik dan ibu bapa selagi mereka masih ada.

Malah kata Amerul, dia percaya dengan konsep rezeki kurniaan Allah dan engg4n sesekali bersikap kedekvt dengan mereka.

“Dengan adik-beradik, usahlah kita berg4duh. Baran macam mana pun, suatu hari nanti apabila kita sus4h, mereka akan tolong.

“Ikatan tak akan pvtus. kalau ada yang nak ubah diri dan keluarga, lakukan sekarang, jangan tunggu-tunggu. Kalau bukan kita yang berubah, siapa lagi yang nak bantu?” ujarnya mengakhiri bicara.

Sumber : mStar

Leave a Comment