T4k melatah terima k0men k0n0nnya buat kerja mudah… siapa s4ngka mulanya sambutan biasa-biasa, kini karya seni pelajar UiTM ini l4ku keras!

REZEKI datang tanpa didug4.

Bermula secara suka-suka, se0rang pelajar kini meraih pendapatan sendiri dengan menjadi usahawan lukisan pada gelas akrilik.

Menurut Nur Wajdi Mohd Yusri, 22, dia tidak pernah mengikuti sebarang kursus f0rmal, sebaliknya mengasah bakat sendiri dengan men0nton video tut0rial di Y0uTube dan TikT0k.

“Awalnya saya buat suka-suka saja, bukan untuk diju4l. Saya lukis an1me pada kepingan akrilik. Kemudian seorang kawan minta saya lukis wajahnya. Dia kata karya yang saya buat boleh jana pend4patan.

“Bermula detik itu, saya mula terima temp4han untuk lukis wajah pel4nggan pada kepingan akrilik. Sekarang saya tawarkan dua pr0duk iaitu lukisan pada kepingan akrilik dan lukisan pada sarung telefon bimbit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Alhamdulillah, saya menerima tempahan pel4nggan dari serata negeri. Awalnya sambutan biasa saja, tapi ia makin laris selepas saya k0ngsi video pr0duk saya di TikT0k,” ujarnya kepada mStar.

Mesra disapa Wajdi, pelajar bidang Pern1agaan Antarabangsa itu meng4kui bersyukur dapat menjana pend4patan melalui minat dan kreativiti sendiri.

wajdi3

Wajdi tak sangka karya seni yang dihasilkannya akan mendapat sambutan ramai.

Jelas pemuda yang menetap di Kluang, Johor itu, ia sedikit sebanyak dapat membantu dia menampung k0s pengajiannya di Universiti Teknologi Mara (UiTM) kampus Bandaraya Melaka.

“Maj0riti pel4nggan saya dari TikT0k. Saya rasa bersyukur sangat. Walaupun saya ada p1njaman pendidikan, du1t bern1aga saya boleh simpan. Tambahan pula sekarang belajar dari rumah, banyak dapat jimat.

“Sejujurnya sangat terharu dengan sambutan yang diterima. Mungkin selepas ini saya akan hasilkan lukisan pada beg pula,” ujarnya lagi.

Aktif berk0ngsi hasil karya dan pr0duk miliknya di TikT0k, Wajdi juga tak terlepas menerima k0men yang memperkecilkan kerja yang dilakukannya itu.

Ujar Wajid, dia tak berkecil hat1 dengan k0men yang menganggap hasil karyanya sebagai ‘kerja mudah’ dan menganggap ia sebagai satu cabaran dalam bern1aga.

wajdi4

Wajdi merupakan penuntut UiTM kampus Bandaraya Melaka.

“Apabila tengok k0men itu, saya terus tergelak. Br0ther tu kata apa yang saya buat hanyalah kerja yang mudah, sekadar tekap-tekap luk1san pada kepingan akrilik saja.

“Saya tak m4rah pun dengan dia. Mungkin dia tak faham pr0ses sebenar. Sejujurnya ia bukanlah kerja yang senang. Sekali buat makan masa tiga ke empat jam, ia bergantung kepada gambar yang diminta,” ujar anak ketiga daripada lima beradik itu.

Kata Wajdi lagi, dia juga perlu bijak membahagikan masa antara tug4san subjek dan permintaan pel4nggan.

wajdi5

Selain lukisan pada kepingan akrilik, Wajdi turut berkarya pada sarung telefon bimbit.

Dengan pengurusan masa yang s1stem4tik dan sokongan padu keluarganya, Wajdi yakin kedua-dua bidang yang dikejar itu dapat dicapai dengan cemerlang.

“Pada awalnya, mak ayah tanya… ada orang nak bel1 ke? Tapi tak apa, saya cuba, Alhamdulillah mereka pun bagi sokongan.

“Biasanya kalau ada kelas, saya kurangkan ambil temp4han. Tapi kalau dah masuk cuti semester, saya akan terima banyak temp4han,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment