Pad4h buat kerja dalam gel4p, pintu bilik air terbuka… Pemuda rasa pel1k selepas penghantar makanan berwaj4h puc4t hadir ke rumah

SUDAH dua tahun Zairi tinggal bersendirian di rumah sewanya selepas dua sahabatnya berp1ndah keluar selepas masing-masing berkahwin.

Bukan tidak mahu mencari penyewa lain tetapi Zairi ingin belajar hidup seorang diri apatah lagi pekerjaannya sebagai penyunting vide0 beb4s memb0lehkan dia bekerja dari rumah.

Zairi mempunyai satu sikap pel1k sejak tinggal seorang diri – tidak suka membuka lampu pada waktu malam selain membiarkan pintu bilik dan bilik a1r terbuka.

Tanpa disedari, tab1at itu telah mengundang p4dah dan tr4uma kepadanya.

“Saya sudah terbiasa bekerja pada waktu malam kerana keadaan lebih tenang dan membuat kerja-kerja suntingan dalam gelap dan hanya berg4ntung kepada cahaya skrin komputer.

613840818

Rumah yang sur4m dan tidak berpenghuni memang disukai oleh j1n dan sya1t4n.

“Apabila rumah dalam keadaan gelap dan hanya cahaya daripada skrin komputer saya jadi lebih fokus,” katanya.

Wajah penghantar makan puc4t!

Seperti biasa, Zairi biasanya membuat pesanan makanan dari gerai berdekatan rumahnya. Masakan Makcik Ani bukan sahaja enak dan mur4h tetapi turut menyediakan kh1dmat penghantaran.

Biasanya Adam, anak Makcik Ani akan menghantar makanan ke rumahnya malah hubvngan mereka juga akrab seperti adik-beradik.

“Sejurus saya buka pintu ketika Adam sampai, saya minta dia masuk sementara mengambil w4ng tetapi dia t0lak dan wajahnya kelihatan puc4t, tidak mesra seperti selalu.

“Selepas menghulurkan w4ng, Adam terus berlalu pergi tanpa mengucapkan sepatah perkataan… lagaknya se0lah-0lah melihat benda pel1k,” ceritanya.

Keesokan harinya, seperti biasa Zairi memesan makanan kegemarannya, nasi goreng paprik di kedai Makcik Ani tetapi kali ini bukan Adam yang hantar tetapi pemb4ntu kedai mereka, Ali.

Ketika berbual-bual, Zairi memberitahu Ali bertanya soalan-soalan pel1k kepadanya seperti sama ada dia tidak t4kut tinggal seorang diri atau pernah dig4nggu m4khluk h4lus.

“Saya pel1k dengan pertanyaannya kerana bukan mereka tidak pernah datang ke rumah saya tetapi d4rah saya mula berder4u apabila Ali beritahu ketika Adam menghantar makanannya semalam dia melihat lemb4ga h1tam terb0ngk0k-b0ngk0k dibelakangnya sebelum masuk ke sebuah bilik.

“Adam ket4kutan sehingga tidak mahu menghantar makanan ke rumah saya dan meminta Ali datang,” katanya.

Bulu r0ma Zairi terus berdiri mengingatkan kembali apa dikatakan Ali. Kesemua lampu di ruang tamu, dapur dan bilik dibuka kerana dia mula berasa t1dak sedap hati.

Pintu bilik dihemp4s selepas pasang ayat al-Quran

Matanya mula memandang ke arah bilik yang dikatakan Ali dan Zairi mula menvtup kesemua pintu di dalam rumahnya kerana tiba-tiba berasakan ada sesuatu sedang memerhatikannya.

A spooky, transparent blurred ghost floating through a wooden door in a old building

Siapa tidak t4kut apabila melihat kel1bat di dalam rumah.

Sejak malam itu, pelbagai perkara pel1k berlaku kepadanya seperti terasa ada tangan menj4lar pada belakang tengkuknya selain bunyi pinggan mangkuk diselerakkan di dapur.

Kegus4ran itu diceritakan kepada rakannya dan memberi cadangan agar dia memasang ayat al-Quran selain sentiasa menutup pintu t4ndas kerana ia tempat j1n dan sya1t4n bertandang.

“Memandangkan sudah beberapa bulan saya tinggal seorang diri, katanya mungkin rumah saya sudah terdedah kepada j1n dan sya1tan yang ‘menumpang’ di bilik dan ruang tamu yang tidak digunakan.

“Selepas waktu Maghrib saya pulang ke rumah dan ketika masuk ke dalam rumah saya memberi salam dan saya dapat rasakan angin sep0i-sep0i bahasa seperti lalu pada wajah saya.

“Bulu r0ma terus berdiri. Berder4u d4rah saya. Saya terus tutup pintu dan membuka semua lampu di dalam rumah biar terang dan tidak terasa sur4m,” katanya.

Kelibat 2

Wajah penghantar makanan puc4t apabila ternampak kel1bat di dalam rumah Zairi yang gelap.

Mendengar saranan rakannya, Zairi membuka ayat al-Quran menerusi Y0uTube sebelum dan tanpa disedari dia tertidur di atas sofa.

Zairi terjaga disebabkan bunyi pintu terhemp4s dengan kuat dan ketika dia bangun untuk melihat apa sedang berlaku, pintu bilik kedua yang dijadikan pejabat itu sekali lagi dihemp4s.

“Badan saya dah rasa p4nas. Dah1 berpelvh dan rasa ses4k n4fas. Saya segera capai kunci kereta dan keluar sambil membiarkan ayat al-Quran dipasang,” ujarnya.

T1ada g4ngguan selepas jaga s0lat

Zairi menuju ke kedai Makcik Ani dan di situ dia terserempak dengan jirannya dan menceritakan kejadian yang berlaku di rumahnya.

Selepas mendengar semua kisahnya, rakan itu menyarankan agar dia mengubah cara hidupnya dan paling penting menjaga solat.

Menjaga Solat

Sejak kejadian itu Zairi menjaga solatnya.

“Dia beritahu rumah saya itu mungkin sudah jadi sarang j1n dan sya1t4n sebab selalu sur4m dan sunyi. Rumah yang penghuninya tidak solat akan jadi tempat m4khluk itu berkumpul dan menetap.

“Apa dikatakannya membuatkan saya tersent4k kerana sering meng4baikan solat kerana terlalu f0kus terhadap kerja pada waktu malam dan tidur menjelang pagi,” katanya.

Zairi memberitahu dia memberanikan diri pulang ke rumah dan mula menunaikan solat sunat dua rakaat di setiap bilik dan mula menjaga solat fardu.

“Alhamdulillah selepas beberapa hari keadaan menjadi tenang semula malah rumah saya rasa seperti ‘berny4wa’ dan tidak berasa sur4m dan sunyi seperti selalu.

“Saya terfikir adakalanya g4ngguan yang dialami itu bukan disebabkan orang lain tetapi sebenarnya akibat perbuatan sendiri yang lala1 terhadap tanggungjawab sebagai seorang Muslim,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment