Selesa berk0piah setiap kali buat 4ksi park0ur, apa sebenarnya m0tif anak mudir sek0lah tahfiz ini? Paling semp0i keluarga pun s0k0ng, janji selamat

BUKAN biasa-biasa.

Mungkin itulah yang dapat digambarkan mengenai k1sah se0rang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari K0ta Bharu, Kelantan yang akt1f dalam sukan park0ur.

Menurut Wan Muhammad Hasif Al-Mansur, 18, minat ke arah sukan ekstr3m itu bercambah sejak beberapa tahun lalu.

Berbekalkan inspirasi daripada filem-filem aks1 dan vide0 park0ur menerusi 1nternet, dia turut menyertai k0muniti sukan itu di Kelantan sebelum mempelajarinya dengan lebih mendalam.

“Saya dah belajar park0ur sejak tahun 2016. Ia bermula dengan minat. Saya teng0k f1lem aks1 lak0nan Jackie Chan. Saya juga ada teng0k vide0 park0ur di internet.

“Macam saya, mula-mula main park0ur di padang. Kemudian pada 2017, saya masuk k0muniti sukan itu di Kelantan dan mula belajar dengan kawan-kawan.

“Bagi saya, sukan ini tidak terlalu sus4h sebenarnya. Tengok orang buat, nampak agak sus4h. Tapi bila kita cuba, ia tak sus4h sangat,” ujarnya kepada mStar.

hasif01

Ded4h Hasif, dia terkejvt apabila video di TikT0k miliknya tul4r.

Mesra disapa Hasif, anak kedua daripada tiga beradik itu banyak berk0ngsi video aks1 park0ur menerusi Instagram dan TikT0k.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Jelas Hasif lagi, dia juga terharu apabila vide0 yang dik0ngsi meraih t0ntonan tinggi biarpun ada segelintir individu meningg4lkan k0men negat1f terhadapnya.

“Saya k0ngsi vide0 di media s0sial kerana masih ada orang yang tak kenal sukan park0ur. Saya terkejvt bila v1ral. Alhamdulillah, kebanyakan k0men semua baik-baik.

“Tapi ada juga sikit k0men negat1f. Ada yang kata tak perlu menunjuk main park0ur, lebih baik f0kus akh1rat.

“Pada saya, kita juga perlu bersukan untuk s1hatkan tubuh badan. Saya pun hanya bersukan pada waktu petang ataupun pada hari cuti,” jelasnya lagi.

Menurut Hasif, dia turut mendapat sokongan keluarga untuk meneruskan minat, dengan sy4rat sentiasa menjaga kesel4matan diri.

hasif03

Hasif menetap di Kota Bharu, Kelantan.

Namun kata Hasif, sudah menjadi adat dalam mana-mana sukan ekstr3m, dia juga pernah berhadapan ins1den mal4ng yang membawa keced3raan.

“Kalau keced3raan tu, biasalah… dalam mana-mana sukan pun boleh ced3ra. Setakat ini saya tak pernah ced3ra par4h. Cuma luk4 dan tersel1uh saja.

“Keluarga juga beri sokongan. Mereka benarkan saya buat apa yang disukai, yang pent1ng kena jaga diri,” jelasnya.

hasif02

Hasif berkata, sukan park0ur hanya dilakukan ketika dia berkelapangan sahaja.

Dalam pada itu, kebanyakan vide0 Hasif turut menjadi tumpuan apabila dia dilihat memakai kopiah setiap kali melakukan aksi park0ur.

Jelas Hasif, dia tidak berniat untuk menunjuk, sebaliknya selesa dengan pemakaian kopiah sejak dulu lagi.

“Saya pun tak tahu kenapa? Tapi saya memang suka pakai kopiah. Sebelum ini saya belajar di sekolah tahfiz sejak darjah enam sehingga tingkatan tiga.

“Ayah saya merupakan mudir di sekolah tahfiz dan saya belajar di sekolah tahfiz ayah sendiri,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment