Pencinta alam masih wujud! Adik ded4h kakaknya ‘s4kit mata’ teng0k samp4h dalam hutan, t4k akan balik selagi tapak perkhemahan t4k bersih

SIKAP prihatin seorang wanita terhadap alam sekitar mencur1 perhatian warganet di TikT0k.

Mana tidaknya, wanita berkenaan dilihat sanggup berjalan sambil mata melilau mencari samp4h untuk dikutip menggunakan penyepit kecil di tangannya.

Rakaman vide0 yang dimuat naik oleh adiknya itu menunjukkan dia sedang membersihkan tapak perkhemahan mereka.

Berk0ngsi kisah dengan mStar, Noor Syuhada Azriza Abdul Aziz, 26, berkata, kakaknya Norazila Abdul Aziz, 42, merupakan seorang pencinta alam.

Visual yang dik0ngsi olehnya itu dirakam sewaktu mereka berkhemah pada September lalu di Batang Kali, Hulu Selangor dan Semungkis, Hulu Langat, Selangor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kakak saya ni memang seorang yang pembersih dan sangat prihatin tentang alam sekitar. Dia paling p4ntang kalau orang bu4ng samp4h merata-rata.

“Sebelum nak pacak khemah, kakak akan pastikan kawasan itu bersih daripada segala samp4h sarap. Jadi dia akan kutip benda-benda seperti daun, kayu dan plastik bungkusan makanan yang berada di sekeliling kawasan tapak perkhemahan.

IMG_0469

Norazila (kanan) merupakan seorang yang amat mementingkan kebersihan dan prihatin tentang alam semulajadi.

“Kakak selalu mengingatkan kami semua supaya menjaga kebersihan sepanjang berada di kawasan perkhemahan. Bila tiba waktu nak balik, kakak akan r0und dan cr0ss check jika ada s4mpah yang tertinggal.

“Orang kata datang cara baik, pergi pun dengan cara yang baik.” katanya yang berasal dari Tanah Merah, Kelantan dan kini menetap di Bandar Saujana Putra, Selangor.

Video berdurasi 11 saat itu meraih hampir 20,000 tontonan di TikT0k dan ada juga yang memuji sikap Noorazila kerana masih prihatin terhadap kebersihan alam semulajadi.

Noor Syuhada atau lebih mesra disapa Syu berkata, mereka sekeluarga suka meluangkan masa bersama sambil menikm4ti kehijauan alam sejak dahulu lagi.

Dengan cara itu bagi mereka, sekurang-kurangnya ia dapat memberi ketenangan setelah lama menjalani hidup dalam kesibukan di bandar.

“Kami sekeluarga memang suka berkhemah dan berkelah sejak sebelum c0vld-19 lagi. Dalam sebulan tu ada la dua kali dan kadang-kadang tak bermalam pun, kami balik hari je.

“Sebab ia merupakan salah satu cara untuk menghilangkan str3s, lebih-lebih lagi dengan suasa hutan yang begitu tenang.

IMG_0360

Mereka sekeluarga gemar meluangkan masa berkelah dan berkhemah di dalam hutan.

“Dalam masa yang sama juga ia mampu merapatkan hubvngan kekeluargaan kerana setiap aktiviti dan momen indah itu dapat dik0ngsikan bersama-sama.

“Setiap kali berkhemah memang wajib buat BBQ. Kalau nak tukar selera kami buat shell 0ut pula,” katanya yang bekerja sebagai eksekutif pengurusan di sebuah syarikat di Seri Kembangan.

Menurut Syu, kakaknya itu mewarisi sikap arw4h ibu mereka, Kalthum Yaacob yang telah men1ngg4l dunia 12 tahun lalu.

Jelasnya lagi, Norazila mempunyai beberapa rutin kebers1han yang diamalkannya setiap hari.

“Kalau dekat rumah, setiap hari kakak akan m0p lantai dan lap dapur gas. Lebih-lebih lagi selepas memasak, sebab dia tal suka tempat itu berminyak.

“Kakak selalu pastikan sinki di dapur kosong, dia akan mencuci semua pinggan sebaik sahaja selesai makan.

“Disebabkan anak-anaknya masih lagi kecil, kakak selalu lap tempat pemegang peti ais dirumahnya untuk menghilangkan kesan lek1t daripada gula-gula,” tambahnya.

Menurut anak ketujuh daripada lapan beradik itu, dia berharap agar lebih ramai rakyat Malaysia mempunyai kesedaran seperti kakaknya.

Tambahnya lagi, tugas untuk memastikan kebersihan tempat awam adalah tanggungjawab kita bersama.

“Saya kecew4 juga sebenarnya bila tengok ramai yang tinggalkan s1sa samp4h selepas masuk hutan. Kita tak boleh nak harapkan pekerja pembersihan semata-mata untuk bersihkan samp4h sarap.

IMG_0470

Norazila (dua, kiri) juga mementingkan kebersihan di rumahnya.

“Lagipun tempat ni bukannya kita seorang je yang guna, orang lain pun berh4k untuk menikm4ti kemudahan awam yang telah disediakan.

“Tak salah pun kalau kita mengambil inisiatif untuk buang s4mpah sendiri. Saya harap selepas ini semua ada kesedaran untuk menjaga alam sekitar sebab kalau bukan kita, siapa lagi?,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment