1 Syawal, taIak tiga di dpn pintu. Gara2 mulvt mertua, brl0bang dahi anak lalu aku nekad capai p4rang

Baca perlahan-lahan dan ambillah Peng4jaran apa yg pernah berlaku kepada saya ini. Jadikan ini sebagai panduan.

Barisan di hadapan terlalu panjang dan waktu berlalu amat perlahan sekali.

Aku terp4ksa beratur menunggu giliran di pasar untuk membel1 barang dapur. Secara kebetulan bek4s suamiku Am (bukan nama sebenar) juga turut ada disitu.

“Kalau sayang masih bersama abang mesti sayang tak perlu bersus4h pay4h macam ni kan…?”

Kata Am setelah hampir lima minit memb1su. Aku hanya menghadiah kan secebis senyuman kepadanya.Sebenarnya aku lebih rela bersus4h pay4h seperti ini asalkan aku tidak menjadi ‘orang lu4r’ dalam keluarganya di mana terp4ksa berpura2 menjadi but4 serta tul1 hanya untuk menjaga hati dan silaturahim sedangkan hati sendiri dibiarkan m4ti.

“Saya tak pernah rasa sus4h pun. Awak yang sus4h kan diri sendiri dengan menghukvm, mengharap dan menunggu saya lagi. Carilah pengganti saya, jangan mengharap pada saya. Tapi pastikan orang itu menantu pilihan ibu awak dan juga penyabar orangnya…”

Sind1rku perlahan. Memang itu yang sering aku ucapkan pada Am sekiranya dia mula membuka cerita lama dan meminta aku kembali kepadanya.

Tiada niat untuk meny1ndir cuma aku ingin pastikan Am sentiasa ingat apa punca percerra1an ini. Bukan sudah tidak sayang tetapi selagi hati ini masih berasa sak1t, selagi itulah Am kena tunggu sehingga ia benar2 sembvh. Jika sudah tidak sabar, pergi saja aku tidak pernah menghalang.

“Allah. Awak ungk1t lagi benda dah lepas. Mak abang dah insaf sayang. Berkali2 mak datang nak jumpa awak untuk minta maaf, tapi awak lar1. Tak nak jumpa mak. Kenapa ker4s sangat hati awak ni sayang. Awak dah tak sayang kan abang lagi ke?”

Perkataan sayang yang sering keluar daripada bibirnya sedikit pun tidak berjaya melembutkan hatiku yang semakin membatu.

“Sudah lama saya maafkan awak sekeluarga… Bagi lah saya masa… Awak fikir saya ni r0bot… Tak tahu rasa sak1t hati…? Tak ada perasaan…?”

Aku benc1 bila Am persoalkan tentang perasaan aku.

“Tapi awak sendiri yang melangkah kaki, bukan saya yang p4ksa…”

Sama…! Semuanya tetap sama. Aku juga yang dipers4lahkan di atas segala yang terjadi. Tiga tahun aku bagi Am masa untuk berfikir apa kes1lapan dia dan selama tiga tahun itu juga dia hanya ulang cerita yang sama. Aku mu4k…!

“Keadaan awak ketika itu yang buat saya melangkah. Awak yang paksa saya buat macam tu. Awak lupa akan siapa yang bantu awak semasa awak sus4h. Bila awak dah beharta, awak fikir saya tak berani melangkah keluar daripada pintu tu”.

“Tambahan lagi masa tu saya tak bekerja, tak ada sumber pend4patan, sebab itu awak letak kan t4lak di muka pintu. Awak s1lap. Saya masih ada keluarga yang sayang kan saya, masih ada m4ruah yang selama ini saya jaga…!”

Walaupun bernada perlahan tapi bunyinya agak ker4s.

Empat belas tahun aku bersamanya. Daripada Am bekerja sebagai kul1 hinggalah dia ada perniagaan sendiri.

Aku bukan nak ungk1t tetapi sesekali aku harus membangkit agar Am tidak terus lupa siapa orang yang sentiasa ada disisinya pada waktu sus4h atau senang. Siapa orang yang sentiasa menemani dia makan mee segera pada hujung2 bulan sementara menunggu gaj1 tiba.

Siapa tempat dia berpap4h untuk bangun kembali di saat dia tersvngkur reb4h tiada siapa yang pedul1.

“Abang ingat sayang, sebab itu abang tetap bagi awak bel4nja walaupun sudah hampir tiga tahun kita berp1sah…”

Aku 4kui, walaupun hampir tiga tahun kami berp1sah, Am tetap menjalankan t4nggungjawabnya sebagai seorang ayah yang baik. Nafkah tidak pernah cul4s malah du1t bel4nja untuk aku juga disertakan sekali tanpa kurang walaupun satu sen.

Tetap sama seperti aku masih lagi isterinya dahulu walaupun tempoh 1dah sudah lama t4mat. Hubvngannya dengan anak2 juga semakin erat. Aku juga 4kui, memang aku masih sayang kan dia.

Alangkah tempat j4tuh lagi dikenang inikan pula orang yang pernah berkongsi selimut dan bantal bersamaku. Anak2 juga ada meminta agar aku terima ayahnya kembali dan hidup bersama seperti dahulu.

Namun aku tidak berdaya, jika aku memilih untuk bersamanya semula bermakna aku juga harus menerima ibunya bersama. Aku tidak sanggup…! Semenjak PK P ini, Am semakin galak memvjuk aku supaya terimanya kembali.

Mungkin dia sunyi berkurung sendirian di rumah tanpa isteri dan anak2 sedangkan sebelum ini ruang kerinduannya pada anak2 diisi dengan kesibukan mencari rezeki serta hobinya bersama kawan2. Rasakan lah…!

Dahulu semasa masih bersama, aku dan anak2 sering diab4ikan. Waktu terluang banyak dihabiskan dengan kawan2 dan juga hobi. Sekarang bila dah tiada, baru nak mencari. Mungkin sudah terlambat.

“Untung saya gile hiking tau daripada gile perempu4n..!”

Ayat yang sering keluar daripada mulutnya pada setiap kali aku menegur tentang sikapnya yang tidak berlaku adil dalam membahagi masa antara hobi dan keluarga. Sekarang, tiga tahun tanpa isteri dan anak-anak. Enj0i lah sepuas-puasnya.

Pergi lah mendaki bukit atau gunung sepuas hati walau ke langit tujuh pun tidak ada yang akan menghalang lagi. Aku fikir Am akan bahagia, sebaliknya dia senggs4ra.

Am kata, kemana sahaja dia pergi wajahku dan anak2 sentiasa bermain di mata. Terasa berd0sa kerana telah menyeks4 jiwa dan raga seorang insan yang pernah menjadi imam solat ku, tetapi apakan daya terlajak perahu boleh diundur telajak kata2 padah lah jawabnya.

“Bersyukurlah kerana awk masih boleh pandang saya dan anak2. Jika diambilnya terus dan simpan ke l1ang l4had pasti awak akan lagi menyes4l.”

Adakalanya mulut aku ni agak j4hat. Kadang2 sampai menang1s dia aku kerjakan hanya dengan kata2 sahaja. Bertahun2 aku simpan dan telan setiap kata2 b1mbang derh4ka, tetapi alang2 sudah terputvs ikatan perkahwinan semuanya aku lepaskan ibarat pevuru tabur tanpa limit biar Am tahu selama ini aku diam bukan bererti apa dia buat semuanya betul.

“Kenapa dahulu sayang diam jer. Kenapa tidak mervngut macam ni.? Sekurang-kurang nya kita boleh berbincang in sha Allah tak akan terjadi percerra1an antara kita…”

Kononnya nak letak kan kes4lahan dan punca perp1sahan di bahu aku lagi.

“Awak nak dengar ke? Boleh ke awak terima kalau saya ajak berbincang? Bukankah awak lah ketua keluarga dan keputusannya semua ditangan awak!”

Terdiam dia, mungkin terasa dengan kata2 aku itu. Biarlah Am terasa asalkan dia sedar dan berusaha untuk berubah. Jika bukan untuk aku, sekurang2nya bakal jodohnya nanti tidak senasib dengan aku.

“Syawal dah nak tiba. Sayang tak nak beraya ke rumah mak abang ke? Tengok mak. Mak sak1t tervk sekarang ni sayang. Teringin jumpa awak..”

Perlahan dia ubah cerita.

“PK P, Ker4jaan tak bagi menziarah. Tengok lah nanti macamana. Awak bawa lah anak2 seperti tahun2 yang lepas. Saya ke sana pun nak buat apa. Saya bukan d0ktor…”

Jawabku agak k4sar.

“Awak masih kenangkan peristiwa itu ke sayang?”

Soalnya perlahan.

“Sampai m4ti saya akan ingat…!”

Kataku terus berlalu keluar dripada barisan. Biarlah hari ini iftar dengan sambal sardin sahaja daripada melayan orang yang g1la t4lak.

Sebenarnya bukan tentang hobi atau teman-temannya yang membuatkan aku nekad untuk bercerra1.

Ianya hanya lah sebahagian daripada ‘rencah’ duk4 kehidupan rumah tangga aku kerana sebahagian yang lain itulah r4cun sebenar yang mereb4k dengan pantas sekali membunoh perasaan h0rmat seorang isteri terhadap suami. Setibanya dirumah, kelihatan anak bongsuku sedang lena tidur.

Aku duduk di hujung kepalanya. Jelas kelihatan kesan lekvk p4rut lama di dahinya.

Peristiwa 3 tahun lepas terus terbayang di mindaku ibarat drama jam 7 petang yang sedang membuka tirai. Semuanya bermula pada 1 Syawal tiga tahun yang lepas. Pagi itu, takbir raya bergema di seluruh kampung.

Memandang kan kami sekampung dan adik beradiknya pulang serentak jadi kami mengambil keputusan untuk berpagi raya di rumahnya. Ketika aku sedang menyapu di halaman, aku dengar suara ibu Am bising2 memar4hi anakku yang sulung kerana hanya duduk di bilik sahaja tanpa membuat kerja.

“Amb0i. Siap nak ber ‘ekon-ekon’ (air cond). Rumah kau tak ada ‘ekon’ ke?”

Lantang suara dia m4rahkan budak umur 12 tahun itu.

“Tu Aina boleh jer duduk dalam bilik. Kakak pen4t lah opah. Tadi cuci pinggan dengan mak long”

Anak ku yang belum mengerti apa2 itu menjawab. Mungkin baginya si opah hanya bergurau.

“Aina lain. Sudah2 jangan nak sem4k bilik aku ni.. Pergi tolong mak kau kat luar sana nanti orang datang nak beraya. Satu benda belum hidang” Waktu tu aku tertanya2, apa bezanya Aina dengan si kakak. Kedua2nya cucu dia. Dari jauh aku lihat kakak duduk dibangku batu tepi kolam ikan. Aku nampak dia menang1s.

“Kenapa..?”

Soalku pura2 tidak tahu.

“Opah m4rah kakak duduk dalam bilik. Kakak pen4t cuci pinggan mangkuk. Dia orang makan bukan tahu cuci sendiri. Aina, Daniel, Adam boleh jer duduk dalam bilik tu. Opah tak suruh pun keluar. Jom ma balik rumah nenek”

Anakku mervngut dalam tang1san. Kakak jarang menang1s. Hatinya ker4s sama seperti aku.

“Yang kakak pergi masuk bilik opah buat apa. Mama dah pesan kan, jangan masuk bilik orang. Hilang barang2 orang nanti. Dia akan tud0h kita sebab kita ni orang sus4h.”Itulah pegangan aku. Jangan sesekali masuk ke dalam bilik orang kecuali diarahkan. B1mbang jika ada kehilangan atau ker0sakan pasti kita akan ditud0h sebagai pelaku nya.

Syukur lah sed1h kakak tak lama. Dia hilang mencari kawan. Begitulah budak senang pad4mkan kem4rahan dihati kerana dia belum mengerti apa2. Selang beberapa minit pula, datang si bungsu yang aku panggil adik, minta kebenaran untuk mengikut mak ngah nya menghantar juadah ke rumah jiran2.

Aku izinkan kerana si abang iaitu anak lelaki ku yg kedua ikut sekali. Sekembalinya adik, dia terus masuk ke bilik tetamu lalu tertidur.

Sedang aku sibuk membel4h lemang di dapur, aku terdengar suara opahnya menjerr1t memanggil nama Am. Am yang sedang berbual dengan adik beradiknya melulu ke bilik.

“Ni haaa du1t Mak h1lang. Adam kata anak kau si adik yang ambil”

Berder4u d4rah aku bila terdengar kata2 ibunya itu.

“Mak ni biar betul, salah letak kot. Dah cari?”

Tanya Am kembali.

“Iyer… Mak letak dalam sampul raya nak bagi pada cucu2 mak. Dah tak ada, kalau bukan anak kau yang ambil siapa lagi. Anak kau jer yang deg1l. Cucu mak yang lain2 elok jer. Entah ikut keturrunan siapa lah deg1l sangat. Ni pandai mencur1…”

Aku tersent4k bila disebut ttg keturrunan. Adik adalah anak aku bersama anaknya. Jika keturunan dia baik2 bermakna keturrunan akulah yang j4hat. Am terus masuk ke bilik tamu dan mengh3ret si anak yang sedang tidur lena. Terp1nga p1nga adik bila dikejvtkan dengan cara yang k4sar.

“Kau ambil du1t opah?”

Tanya Am pada adik.

“Mana ada. Adik keluar tadi baru balik…”

Jawab anakku yang baru berusia 10 tahun itu.

“Haaa keluar baru balik. Pergi mana? Berj0li dengan du1t aku lah tu. Tu lah aku dah cakap cari b1ni yang elok2. Ada kerja, ni tidak cari yang duduk rumah. Pem4las. Ajar anak mencur1. Ni lah bet1na pilihan kau!!”

Jer1t ibunya kuat-kuat. Mungkin sudah lama ibu Am ingin melu4hkan kata-kata itu hanya tunggu waktu yang sesuai sahaja. Allah m4lunya aku masa tu. Ipar duai semuanya memandang kearahku.

Tiba-tiba… Paaaaangggggg. Hinggap lima jari dimuka adik. Am memukol adik tanpa usul per1ksa. Semua terdiam memb1su.

“Adik tak ambil papa!”

Adik mula menang1s.

“Kau pergi mana tadi? Bel1 apa? Mana bal4nce du1t tuh”

Tengk1ng Am sambil mencengk4m dagu adik sekuat hati. Aku k4ku melihat tidak mampu untuk pert4hankan adik kerana sudah adat kami suami isteri jika salah seorang sedang mengajar anak, jangan sesekali masuk campur.

“Tak adaaa”

Jawab adik pendek dalam sendv.

“Apa…? Tak ada?”

Paaaangggg sekali lagi adik di t4mpar kali ini dua kali bertubi2 hingga pec4h bibir adik. Tubuh kecil itu melambung kebucu meja dan kepala adik terh4ntuk lalu berd4rah. Adik bangun berlari mendapatkan aku.

Aku pel0k adik erat2. Aku capai tuala tekap di luk4 adik menghalang d4rah keluar. Aku dah tak sanggup lgi lalu berlari mencapai p4r4ng yang digunakan utk membel4h lemang tadi. Am tidak jadi melangkah ke arahku apabila melihat aku memegang p4r4ng.

“Adam. Maksu nak tanya, jawab betul2. Tuhan tak suka orang berb0h0ng..”

Kataku berani walaupun waktu itu aku g1gil hampir separuh badan.

“Betul Adam nampak adik mencur1?”

Soalku lembut tapi tegas.

“Adam tak nampak. Tapi semalam Adam dengar adik nak t0p up kred1t telefon tapi tak ada du1t. Adam tak cakap pun pada opah adik yang ambil. Adam cuma cakap, cuba tanya adik kalau dia yang ambil”

Jawab Adam yang sebaya dengan anakku yang kedua itu. Nampak sangat memang si opah sengaja menud0h adik yang mencurr1.

“Kau letak p4r4ng tu sekarang!!”

Am bersuara kuat.

“Tak. Selagi kau tak menj4uhi anak aku!!”

Jer1t aku separuh gile dan Am mula melangkah ke belakang.

“Kau tengok b1ni kau. Dah gile agaknya nak t1kam anak orang dengan p4rang. Apalah mal4ng kau ni dapat b1ni keturrunan j4hat macam ni”

Beb3l ibunya lagi. Aku segera camp4k p4rang itu apabila kew4rasan mula kembali ke benak fikiran aku. Abang iparku sudah memel0k suamiku supaya bersabar manakala isterinya mendapatkan adik dan memb4lut luk4nya walaupun d4rah masih mengal1r.

“Kalau nak ungk1t banyak aku nak ungk1t lah. Tapi keturunan aku ajar jangan mengungk1t tak elok Aku berhenti kerja sebab apa? Sebab kau yang suruh”.

“Tolong jaga mak kau sak1t. Kau lupa atau buat2 lupa. Kau kata nak berniaga, semua barang kemas aku kau ga4ai buat m0dal. Itu pun kau lupa juga ke?

Sekarang ini yang aku dapat. Aku kena h1na dengan mak kau, kau boleh diam jer kan” Sabar aku dah hilang. Apa nak jadi, jadi lah hari itu. Sepatutnya satu Syawal masing-masing saling maaf bermaafan.

Tapi tidak pada hari itu. Masing2 hanya menjadi pen0nton b1su. Dalam kek4lutan itu tiba2 kakak iparku yang dipanggil mak muncul bersama anak lelaki ku yang kedua.

“Apa ni mak. Sampai lu4r sana dengar. M4lu la mak. Ni du1t mak ada ngah ambil simpankn. Mak letak merata2 nanti hilang. Allah anak Mak Ngah. Kau ni kenapa bvsu…?”

“Anak2 kau, si abang dengan adik dari pagi ikut ngah keluar. Busu kau dah hilang akal ke pvkul anak sampai berlub4ng dahi.”

Am terduduk mer4ut muka sambil ber1st1gfar panjang. Ibunya pula terus masuk ke bilik bukannya meminta maaf sebaliknya terus kunci kan diri di dalam bilik.

Adik beradik Am yang lain pula mula mengemas untuk pulang, mungkin berkec1l hati dengan suasana di pagi Syawal itu.

“Puas lah hati kau kan. Anak2 aku semua nak ber4mbus. Busvk hati betul kau kan”

Jer1tnya lagi di dalam bilik. Aku segera mendukung adik untuk bawa ke h0spital. Mal4s nak layan per4ngai tuanya yang semakin menyak1tkan hati.

“Nak kemana?”

Soal Am kembali lembut.

“Nak balik rumah mak saya. Sini bukan rumah saya. Bukan keluarga saya. Keturunan saya t1dak layak duduk rumah ni”

Aku menjawab.

“Kau nak panjang cerita apa lagi ni. Benda dah selesai kan. Nak heb0h2 apa lagi…?”

Am mula meninggikan suara kembali.

“Sudah busu. Along kata sudah, sudah lah. Jangan kau berg4duh laki 1ini pulak” Abangnya yang sulung bersuara sambil memasukkan beg ke dalam kereta.

“Mak awak bukan nak minta maaf. Terus masuk dalam bilik macam tak ada apa yang belaku. Lagi nak s4lahkan saya penyebab abang dan kakak awak nak balik” Aku bersuara.

“Kau fikir kau siapa nak suruh mak aku minta minta maaf bagai. Dia orang tua. Patutnya kau yang minta maaf dari dia.

Kalau kau tak kec0h tadi, berpar4ng macam orang hilang akal, mengungk1t benda yang lepas tak jadi macam ni” Tengk1ng dia padaku. Dari situ baru aku sedar. Aku bukan sesiapa pun dalam keluarga itu.

“Habis tu nak biar lah kau bvnuh anak aku pada d0sa yang dia tidak buat?”Soalku pendek sehingga Am terdiam. Aku capai kunci kereta. Aku suruh kakak dan abang masuk kan beg ke dalam bonet kereta. Aku nekad memang aku akan terus keluar daripada rumah itu.

“Baik… R…… Binti R….. Selangkah kau keluar daripada pintu rumah mak aku ni. J4tuh t4lak tiga ke atas kau…” Dia mulai keluarkan kuasa vet0 seorang suami. Manakala aku, seorang Isteri yang tidak berdaya ketika itu dengan tanpa r4gu2 terus melangkah keluar tanpa menoleh ke belakang lagi.

Aku tidak tahu apa terjadi selepas itu, aku terus memandu ke h0spital untuk dapatkan raw4tan ke atas adik. Petang itu, ada Am datang untuk melihat keadaan adik dan meminta maaf daripada kedua orang tuaku di atas ketel4njuran dia mel4fazkan t4lak ke atasku.

Dua hari selepas itu, kami ke m4hk4mah dan di atas asbab2 tertentu tal4k hanya j4tuh kepada talak satu. Am mengajak aku untuk rujvk kembali namun aku menolak kerana aku mula t4war hati terhadapnya.

Begitu mudah Am laf4z kan tal4k tiga ke atasku. Walaupun tal4k hanya j4tuh kepada satu namun aku benar2 kecew4. Semenjak daripada itu, Am berusaha memujvk aku supaya kembali ke pangkuannya seperti dahulu.

Tahun berganti tahun. Walaupun kami sudah bercerra1, Am meminta aku terus menginap di rumah yang dibeli dengan nama kami berdua.Am memilih utk berp1ndah dan menyewa di kawasan berhampiran dengan alasan memudahkan dia memantau kegiatan anak2.

Am tidak sanggup menjuaI rumah itu kerana banyak kenangan suka dan duk4 kami disitu. Awal tahun lepas, ibu Am di sahkan meng1dap b4rah p4yud4ra tahap 4. Semenjak daripada itu jugalah ibunya mula menyebut2 nama aku dan anak2.

Aku tidak mengendahkannya kerana bagiku dia berubah bukan seikhlas hati. Jika dia masih sihat pastinya dia masih s0mb0ng dengan keturunan nya yang kononnya baik itu.

Tidak puas dengan itu, ibunya datang kerumah ibu bapaku dikampung untuk meminta maaf namun kubiarkan saja ia mengalir bagaikan cur4han air di daun keladi. Aku yakin pasti para pembaca akan mengatakan aku kej4m dan s0mb0ng.

Sebenarnya kalian tidak berada di tempat aku dan tidak merasakan apa yang telah aku lalui. Menjadi menantu yang bukan pilihan perasaan nya amat sak1t sekali. Serba serbi ada sahaja yang tidak kena. Sanggup membeza-bezakan cucu sendiri.

Cucu yang lain diberi bilik yang selesa ada penghawa dingin manakala cucu yang ini hanya diberi selimut nipis sebagai alas tidur di ruang tamu. Sebenarnya penghawa dingin bukanlah menjadi ukurannya di sini kerana di rumah sendiri pun telah dipasang penghawa dingin. Cuma cara dan layanan pilih kasih itu yang membuatkan aku terasa.

Apabila cucu yang lain datang menziarahi, disajikan dengan juadah yang istimewa sebaliknya giliran cucu yang ini pulang menziarahi disajikan dengan apa yang ada sedangkan si opah tahu cucu mana yg sentiasa r1ngan tul4ng memicit dan mengur0t di setiap anggota badan tuanya yang sentiasa sak1t.

Anak menantu mana yang sering menghulurkan belanja bulanan kepadanya. Mal4ngnya aku bukan lah menantu pilihan. Maka setiap apa yang aku buat dipandang h1na. Kini dia sedang ten4t dan mer4yu untuk bertemu dengan ku. Entahlah. Aku bvntu. Kebennc1an aku pada wanita tua itu masih menebal.

Lagi pula pada musim P KP ni mana mungkin aku boleh merent4s negeri utk pulang ke kampung. Ibu kata, wanita tua itu tidak henti2 memanggil nama ku pada tiap kali ibu pergi menziarahi nya. Tengoklah nanti. Jika ada keaja1ban Tuhan. PK P ini tamat sebelum Syawal.

In sha Allah jika panjang umurku, aku akan pergi menziarahinya sebelum aj4lnya sampai. Jika kemaafan yang dia harapkan, memang sudah lama aku memaafkannya.

Kemaafan mmg mudah diungkapkan sesungguhnya keikhlasan itulah yang suk4r untuk kita cari. Doakan aku temui dengan keihlasanku.

Reaksi Reaksi win warganet.

Hidayah Maznan – Ya Allah. Terb4kar hati aku baca cite ni. Tamp4r2 anak tanpa usul per1ksa.

Tak pay4h la pergi jumpa mak dia. Cukuplah setakat ni saja pende1itaan korang anak beranak. Jangan di tambah lagi. D0nt turning back. Teruskan hidup. U deserve better.

Cik Puan Min – Memaafkan mungkin mudah, tapi nak melupakan, biar masa yang menentukan.

Masakan dah dilayan sebegitu rupa oleh orang yang kita horm4ti pulak tu dapat dilupakan dalam sekelip mata. Moga terus berbahagia c0nfessor

Iza Idah – Oh tidak puan. Tak de sapa rasa puan s0mb0ng. Itu balasan pada orang tua tu, puan maafkan dia, tapi tak perlu lah pergi jumpa dia.

Tak de sapa yang kata kalau nk maafkan orang mesti berjumpa, cukup puan niat di hati saja. Kalau puan rasa selesa bersendiri, tak perlu la nk rujvk semula. Doa la yang baik2 dan mintak la Allah lindungi puan dan anak2 selalu.

Nor Hidayati – Memaafkan mungkin, melupakan luka yang sedalam itu memang tidak mudah.

Kita baru baca cerita hari dia bercerra1 je dah memb4ra hati belum lagi kita tau apa yang dia h4dap bertahun lamanya sebelum bercerra1 tu.

Sumber – Puan CPA (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber :  Seleksi Media

Leave a Comment