Kereta berpusing 4 kali selepas hil4ng kawalan, pemandunya masih ‘semangat’ nak 00TD, ph0t0sh00t di lebuhraya – “Macam lawa pula h1ghway ni”

CUACA hujan lebat menjadi sal4h satu punca utama berlakunya kem4langan di jalan raya.

Itulah yang terjadi kepada seorang gadis yang hilang kawalan sebelum terb4bas ketika memandu sebuah kereta jenis Perodua Myvi.

Rakaman video yang dimuat naik oleh gadis berkenaan memaparkan keadaan kereta itu selepas berlakunya kemal4ngan di kilometer 234.9 Lebuhraya Pantai Barat.

Berk0ngsi cerita kepada mStar, Nur Hanani Hazlan, 18, berkata kem4langan berlaku sewaktu dia memandu kereta milik teman lelakinya, Muhd Faiz Hakimi Mohd Fadzil, 20.

Gad1s itu ditemani empat rakannya yang ingin berjumpa dengan kawan mereka yang berada di Beruas, Perak pada 28 September lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa tu saya memandu dengan empat orang kawan dari Setiawan ke Beruas… hujan lebat sangat dan saya pula memang sejenis yang tak boleh bawa kereta waktu hujan.

“Saya t4k perasan ada lopak air, kemudian kereta hilang kaw4lan dan berpus1ng sampai terl4nggar divider. Alhamdulillah kawan-kawan semua tak ada apa-apa, cuma seorang sahaja yang terluk4 pada

bahagian bibir.

116748341_428122958091225_8249624768562899785_n

Nani (gambar kiri) memandu kereta milik teman lelak1nya untuk bertemu rakannya di Beruas.

“Kereta pula ada beberapa ker0sakan pada rim tayar dan cermin tingkap bahagian penumpang belakang belah kiri itu pec4h,” katanya yang menetap bersama keluarganya di Station 18, Ipoh, Perak.

Mesra disapa Nani, dia berkata, perkara pertama yang terlintas di fikirannya selepas 1ns1den itu adalah keadaan salah seorang rakannya yang sedang ham1l tujuh bulan.

Mereka kemudiannya dibantu oleh seorang lelaki Ind1a yang menelefon 4mbul4ns untuk membawa rakannya yang terced3ra ke H0spital Seri Manjung di Perak..

“Masa tu memang semua orang pan1k sebab r1saukan salah seorang kawan kami yang sedang meng4ndung dan kereta masa tu berada di tengah-tengah h1ghway.

“Nasib baik ada seorang abang Ind1a ni datang tolong tengokkan dan telefon 4mbul4ns, saya pula alihkan kereta ke tepi jalan. Sementara menunggu tu p0l1s pun sampai.

IMG_0424reg

Seorang lelaki berbangsa Ind1a (kiri) memb4ntu mereka dengan menelefon 4mbul4ns.

“Tak lama kemudian Faiz pun sampai, nasib baik dia tak m4rah pun bila dapat tahu yang keretanya kem4langan. Cuma risau je la kalau ada apa-apa yang terjadi pada kami.

“Lepas p0l1s dah beredar barulah 4mbul4ns sampai, kawan saya yang meng4ndung dan luk4 di bahagian bibir tu dibawa ke h0spital untuk buat pemer1ksaan dan raw4tan lanjut,” katanya yang bekerja sebagai 0perator kilang di sebuah syarikat yang terletak di Gunung Rapat.

Bagaimanapun, apa yang membuatkan videonya meraih hampir 500,000 tontonan di TikT0k ialah, Nani masih lagi terfikir untuk mengambil gambar outfit of the day (OOTD) selepas berdepan 1ns1den menger1kan itu.

Gadis yang berasal dari Ipoh, Perak itu meng4kui meminta rakannya Nur Irdina Faizal, 18, untuk mengambil gambar sementara menunggu trak tund4 kereta sampai ke lokasi kejadian.

“Faiz yang tolong uruskan kereta untuk t0wing sebab kereta dia ada mend4ftar 1nsur4ns.

“Jadi kami yang lain ni tunggu je la, tiba-tiba saya terfikir macam lawa pula kalau bergambar dekat highway ni.

“Lagipun kami sebenarnya memang ke Beruas sebab nak jumpa kawan dan rancang sesi ambil gambar, tapi tak dapatlah bila dah jadi macam ni. Saya pun minta Irdina tolong ambil gambar 00TD di tepi highway,” katanya sambil menambah, Faiz juga turut membantu mengambil beberapa keping gambar mereka.

Menurut anak keempat daripada lima beradik itu, dia akan lebih berhati-hati selepas ini jika mahu memandu ketika cuaca hujan.

Nani juga menasihatkan pemandu lain supaya tidak mengambil risik0 seperti apa yang dilakukan olehnya.

“Lepas 4cc1dent nak kata ser1k tu tak la, tapi kalau nak masuk highway saya akan suruh orang lain je yang bawa kereta bila cuaca hujan.

IMG_0425

Nani (baju hitam) mengajak rakannya untuk mengambil gambar di tepi lebuh raya sementara menunggu trak tunda kereta.

“Pesanan saya untuk pemandu yang lain kalau ada rabun atau silau, tak boleh bawa kereta waktu hujan tu lupakan je la niat nak teruskan pemanduan.

“Lebih baik kita bagi je orang yang lebih exp3rt untuk bawa kereta waktu hujan lebat sebab benda macam ni memang tak dapat dijangka,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment