“Pagi nampak mcm Maghrib” – Wanita ini hil4ng deria penglihatan 24 hari selepas tunang, minta bakal suami cari cal0n isteri lain

SEMUANYA bermula apabila dia mula dem4m selama beberapa hari, namun tiada siapa menyangka bahawa sak1tnya itu petanda dia sedang berdepan dengan penyak1t yang lebih ser1us.

Sedikit demi sedikit dia mulai keh1langan deria penglihatannya dan semua ini berlaku 24 hari selepas dia bertunang dengan jejaka pilihan hati.

Berk0ngsi pengalaman h1tam yang menimpa dirinya empat tahun lepas, Sara Zuliana Abd Mutalib, 30, berkata, setelah dem4mnya kebah, dia mula rasa sak1t di bahagian da1i serta di dalam rongga mata terutama sekali apabila menvnduk atau menggerakkan matanya.

Jelasnya, dokt0r pada mulanya menyangkakan dia mengalami m1grain.

“Dokt0r tak pasti saya dapat j4ngk1tan dari mana sebab saya ada pergi ke pulau, kolam renang dan air terjun dalam tempoh sebulan sebelum dem4m.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Jadi d0ktor svspect kemungkinan besar saya dapat kum4n dari salah satu tempat tersebut, bukan sebab c0ntact lens, saya jarang guna c0ntact lens,” katanya kepada mStar.

Pada mulanya dokt0r menjangkakan dia terkena j4ngk1tan kum4n.

Katanya, apabila sak1t itu masih tidak reda, dia mendapatkan nasihat daripada d0ktor mata.

“D0ktor cakap power mata saya makin naik jadi saya perlu pakai cermin mata dan nampak macam nak jadi ketumb1t.

“Beberapa hari lepas tu saya mula nampak macam hari mendung atau gelap macam keadaan waktu Maghrib walaupun masa tu pagi.

“Mata saya kemudiannya makin tak nampak sampai satu tahap belah k1ri langsung tak nampak, macam ada dinding warna kelabu, dokt0r letak pen depan mata pun tak nampak, fungsi mata kanan pula 70 peratus h1lang,” ceritanya, yang kini menetap di Kelantan.

Tidak ada perkataan yang sesuai boleh menggambarkan perasaan Sara pada ketika itu terutama sekali apabila mengenangkan kedua ibu bapanya.

“Mak cakap ingat h4ng (kamu) nak pimpin mak masa tua, lepas tu dia terus j4tuh terduduk sambil menang1s.

“Tengok muka arw4h abah memang sed1h sangat dan risau, saya memang rasa sed1h sangat-sangat

“Masa dekat h0spital abang saya cakap takpa, kalau tak boleh nampak satu mata tu, satu mata lagi kan ada, hang tetap cantik,” katanya, yang merupakan anak kedua dari lima beradik.

Sara dimasukkan ke h0spital selama beberapa hari.

Jelasnya, d0ktor pada mulanya menyangka bahawa dia mungkin meng1dap ketumbvhan di otak.

“Masa awal masuk w4d sebelum jumpa d0ktor pakar dan dapat result CT Sc4n, dokt0r syak saya ada ketvmbuhan di otak, masa tu saya mula fikir macam-macam.

“Bila saya jumpa seorang d0ktor pakar ni dia cakap awak patut bersyukur sebab dapat nikmat melihat selama 27 tahun, ada yang baru tiga empat tahun Allah dah tar1k nikmat depa (mereka).

“Masa tu saya mula reda sebab Allah tak akan uj1 hamba dia yang tak mampu, kalau saya menang1s pun kalau Allah kata jadi akan tetap jadi,” katanya.

Keputusan CT Scan dan pemer1ksaan lanjut yang dijalankan beberapa hari kemudian mengesahkan bahawa Sara sebenarnya meng1dap 0ptic Neur1tis iaitu rad4ng pada sar4f 0ptiknya.

Jelasnya, dengan b4ntuan sepupunya dia mula membaca mengenai 0ptic Neur1tis dan maklumat yang diperolehi membuatkan dia mula rasa yakin bahawa dia akan sembvh seperti sedia kala.

“Masa mula-mula hilang deria penglihatan memang d0wn sebab kita nampak semua sempurna lepas tu sekelip mata benda 50 meter pun kita tak nampak, beras depan mata pun saya tersep4k.

“Saya jalan sambil meraba-raba tiang, sepupu saya Nabila yang berusia 27 tahun bantu pimpin tangan sepanjang saya tak nampak, dia suap makan, bagi mandi, jaga dekat h0spital, bila adik cuti dia sambung, sampai taip WhatsApp pun mereka yang tolong.

“Masa tu saya mula terfikir macam mana kalau saya memang tak boleh sembvh? Betul ke aku akan jadi but4? Betul ke esok aku tak dapat pimpin tangan mak? Tapi lepas G00gle tentang penyak1t 0ptic Neur1t1s ni saya yakin saya akan sembvh,” katanya.

Sara (kiri) sebelum sakit dan (kanan) selepas selesai menjalani r4watan.

Hikmah di sebalik apa yang berlaku ini membuatkan Sara lebih menghargai nikmat kesempurnaan yang dikurniakan Allah kepada dirinya.

Menurut Sara dia terpaksa mengambil lebih kurang 12 pek sunt1kan ster01d yang mengakibatkan berat badannya naik mend4dak.

Branula yang dipasang untuk membolehkan raw4tan diberikan kepada Sara.

“Sehari dua atau tiga pek ster01d saya kena ambik, nurse dan d0ktor ada cakap yang berat saya akan naik mend4dak dan muka akan jadi bulat dan memang betul, sehari saya naik satu kilogram.

“Dari 45 berat saya terus 50 kilogram, tangan saya pun mula bengkak sebab d0kt0r pasang br4nula (tapak untuk terima ub4t jenis 1) tapi selalu kena tukar tempat sebab br4nula yang dipasang dah tak boleh guna.

“Tangan saya dua-dua belah bengk4k, saya ingat lagi masa tu tinggal dua pek je, saya tak sanggup tukar br4nula sebab dah berapa kali tukar saya mer4yu dekat nurse jangan tukar tapi last-last kena 1nfect1on jadi kena tukar juga,” katanya.

Sara pada mulanya meminta tunangnya mencari cal0n isteri lain yang lebih layak.

Sementara itu Sara yang baru sahaja bertunang pada masa itu berkata apa yang menimpa dirinya membuatkan dia berasa tidak layak untuk berkahwin dengan tunangnya, justeru dia mencadangkan kepada tunangnya itu untuk mencari cal0n isteri lain yang lebih sempurna.

“Saya dah tujuh tahun putvs cinta dengan dia tapi kami kenal balik, lepas empat bulan terus tunang, 24 hari lepas tunang saya kena 0ptic Neur1tis ni jadi saya rasa macam saya tak layak untuk dia, takkan dia nak kahwin dengan orang yang dah tak nampak?

“Saya fikir takkan dia nak jaga saya sampai tua kalau betul saya tak boleh sembvh masa tu, saya pun tak nak sus4hkan dia jadi lebih baik dia cari orang lain yang sempurna.

“Tapi dia tak nak, saya nampak eff0rt dia sehari selepas masuk h0spital dia datang dari Kelantan dengan mak ayah dia selama seminggu untuk tengok saya masa tu dia cakap kalau saya sembvh kami terus kahwin bulan depan walaupun dia t4kut nak minta izin dengan arw4h ayah untuk cepatkan tarikh,” katanya, yang kini mempunyai seorang cahaya mata.

Sumber : mStar

Leave a Comment