Sed1h bila 11 biji telur mak g0reng, ayah mkn 3, selebihnya kami k0ngsi 8 bradik. T4k adil aku rasa. Tp bila dh dwasa, bru aku faham knapa ayah mkn byk

Cerita aku di sini dengan harapan aku dapat berkongsi pengajaran yang aku dapat dalam sifat aku yang tidak mengenang bud1 orang tua terutamanya kpd ayah aku. Aku dibesarkan sehingga berumur 9 tahun di kampung atuk belah ibu aku, Ayah cuma akan datang melawat sebulan sekali.

Ibu bapa aku tidak bercerra1, mereka cuma membuat keputusan untuk tinggal beras1ngan untuk menjaga orang tua masing masing. Setiap kali ayah datang melawat, memang seronok.

Du1t bel4nja sekolah ayah bagi RM1, perghh, rasa macam orang kaya sangat dah sebab kebiasaannya ibu cuma bagi 20sen sahaja. Ayah bagi seringgit tu macam gile dibuatnya bila masa rehat. Bel1 semua, bel1 macam macam. Nasi lemak 30 sen, air 10 sen, jajan ‘r0k0k’ 60 sen. Bahagia sangat.

Sampailah pada satu tahap, ayah ajak ibu balik kampung, tinggal dengan ayah. Masa tu semuanya berubah. Duduk sana terus tak ada kawan. Adik aku pula selalu kena bul1 di sekolah sampai boleh pulak tak nak datang sekolah 2 minggu.

Ayah dah tak bawa kami jalan jalan, sibuk men0reh getah sahaja. Kadang kadang sampai ayah terlupa ambil aku di sekolah. Yang ada transp0rt dan les3n cuma ayah. Jadi nak tak nak, memang tunggu jelah.

Kadang kadang tak tahan sangat, aku jalan kaki, itu pun bila balik kena m4rah tervk sebab ayah cari dari sekolah sampai ke rumah jiran. T4kut kena cul1k ke apa. Selepas setahun dua berp1ndah, kami ada kr1sis kew4ngan yang sangat tervk.

Yelah, ayah sekadar men0reh getah, getah pula makin hari makin j4tuh h4rganya. Ibu terus buat keputusan untuk ambil up4h jah1t baju.

Lepas sahaja ibu dapat kukuhkan kew4ngan sikit, ayah makin jarang bel1 barang dapur. Segala jenis bay4ran, buku sekolah, yur4n, barang dapur, baju raya, hampir semuanya ibu t4nggung. Ayah cuma beri bila ibu minta. Itupun tak mencukupi. Pandai pandailah ibu nak tambah.

Lauk utama kami adalah telur. Ayah suka bel1 telur sepapan terus, b4jet untuk sebulan. Kadang-kadang seminggu sahaja dah habis semuanya. Ayah m4rah ibu kalau ibu kata barang dapur dah habis. Adik beradik aku sudah 8 orang ketika itu. Bayangkan 10 orang makan, mana tak habisnya.

Ayam pula boleh kiralah berapa kali makan dalam setahun. Ayam biasa p0t0ng 12 kan? Tapi ibu p0t0ng sampai kepak, peh4 tu jadi 3. Kami hanya boleh makan seketul je, lebih untuk hari-hari esok. Walaupun kami berc4tu makan, ayah yang utama.

Kalau ibu goreng 11 biji telur, ayah makan 3, lebih tu pandai-pandailah kami k0ngsi. Mak beri layanan umpama ‘raja’ kepada ayah. Masuk ke alam universiti, ibu lah m4ngsa kami untuk minta du1t.

Walaupun ada antara kami yg tak mahu sambung belajar, ayah p4ksa juga. Kami berg4ntung sepenuhnya kepada PTP TN. Tak cukup baru minta pada ibu.

Disebabkan keadaan yang aku alami, aku ada sifat kedekvt yang mel4mpau, dan aku p4ntang dengan ket1dakad1lan. Sekarang aku sudah pun berkahwin, namun sesen pun du1t aku tak k0ngsi dengan suami, dan aku pesan pada suami jangan jadi macam ayah aku.

Aku tak nak perkara macam dulu berlaku. Aku tak nak aku jadi macam ibu. Bila aku ada du1t lebih, aku bawa ibu jalan merata. Ayah aku t4k ajak langsung. Dalam hati,

“Siapa suruh tak jaga anak dulu, sekarang anak dah tak rapat dengan kau. Tua ni tak ada siapa nak layan kau.” Memang perkara tersebut berlaku. Bila ayah duduk tenguk TV, semua lar1.

Ayah duduk di sebelah pun aku tak selesa. Seolah olah ayah macam orang lu4r. Kadang kadang suami ada menegur, katanya tak baik buat ayah macam tu.

Aku tak pedul1. Ada sekali, suami beritahu dia perasan ayah jalan s3nget sebelah. Kaki ayah sak1t. Aku terkedv, aku kas1han, umur sudah 60 sak1t kaki pula. Tapi aku tolak ke tepi.

“Ah, ibu lagi sus4h dulu. Ibu tak tidur malam jah1t baju, ibu masak, ibu jaga anak. Ayah pergi meneb4s, men0reh je pun.”

Setahun berkahwin, aku diuj1 dengan mas4lah kew4ngan secara tiba tiba. Suami tak mampu untuk men4nggung keluarga seorang diri. Aku brk0ngsi du1t g4ji aku namun aku mber0ntak.

“Du1t aku, aku punya hak. Awak yang patut t4nggung semua.”

Suami diam. Sikit pun tak m4rah. Begitulah sepanjang perkahwinan. Asalkan du1t aku diguna, aku m4rah.

“Tak adil! Itu du1t aku.”

Aku tak nak kejadian lalu berulang lagi.

Sehinggalah satu hari aku terbaca sesuatu yang mengubah persepsi aku.

“Rezeki suami datang dari berbagai bagai cara. Melalui dirinya, isterinya, anak, dan lain lain”. Aku terfikir, mungkin sebab suami layan aku dan anak dengan baik, maka rezeki suami itu selalu mencur4h cur4h. Rezeki datang bukan melalui suami, tetapi melalui aku.

Ya, aku sentiasa cukup du1t kerana suami dah b4yarkan segalanya. Bila suami minta tolong bay4rkan dahulu, du1t aku pasti masih ada bak1. Bukan habis terus. Kadang-kadang hujung bulan masih mampu beli KF-C lagi. Aku tersedar. Maka aku bukakan hati aku untuk suami dan ayah dan redhakan segalanya.

Akhirnya aku mendapat jawapan aku sendiri. Tentang ayah. Aku sedar, aku s1lap menilai. Umur aku menjangkau 30, baru aku sedar apa sebenarnya yang terjadi. Kejadian yang berlaku selama ini aku nilai mengikut apa yang aku nampak semata mata.

Ayah tak hulur du1t kerana waktu itu memang dia tidak berdu1t. Aku jadi but4 sebab ayah yang dahulu sentiasa bagi du1t belanja yang banyak. Walhal ayah simpan du1t untuk memberi du1t sebanyak itu.

Apa yang aku harapkan dari se0rang pen0reh getah? RM2000 sebulan kah gaj1nya? Sedangkan RM500 sahaja yang ayah mampu.

Ayah p4ksa kami belajar kerana ayah tak mahu kami jadi macam dia. Tak dapat sambung pelajaran kerana m1skin. Ayah tak mahu kami jadi seperti dia. Sal4hkah ayah mem4ksa kami untuk menjadi lebih baik? Ayah lebih tahu mana baik burok lebih dari kami.

Kenapa ayah makan dahulu dan lebihnya baru kami dapat? Pernah ke anda meneb4s 1 ekar tanah bersamaan dengan 43,560 kaki persegi seorang diri? Macam mana pula kalau men0reh 2 ekar tanah yang jauh sehingga bersebelahan dengan hutan tebal siap ada rsik0 jumpa har1mau. Pen4t g1la kot.

Kita yang duduk menghadap c0mputer je pon dah kuat mengelvh. Jauh ceruk mana pun ayah pergi ambil up4h men0reh. Macam manalah ibu tak bagi ayah makan banyak, pen4t tu. Dah jauh jauh men0reh, nak kena habiskan pula 2 ekar pokok getah, mestilah terlupa, terl4mbat ambil anak.

Jam tangan pulak tak ada. Nak call suruh jemput pun bukan lah ada line dekat hutan. Kenapa ayah m4rah bila barang dapur habis? Memang ayah tak faham kami makan macam mana sebab dia tak tengok masa kami berc4tu makan.

Dia sibuk kerja. Tapi dengan pen4t, tiba tiba balik rumah isteri bagitahu itu ini dah tak ada. Pen4tnya tak habis lagi, sudah ditambah. Macam mana nak cari du1t lebih? Mesti itu dalam fikiran ayah sentiasa. Mesti ayah risau setiap hari.

Dulu, aku menganggap ayah tidak ambil pedul1 hal kami sekeluarga. Kini aku tahu ayah ambil tahu hal kami dalam diam. Ayah tanya melalui ibu, tidak terus kepada kami. Kadang kadang bila kami perlukan du1t, kami minta dari ibu.

Rupanya du1t itu datang dari ayah. Walaupun tak banyak, tapi ayah masih memberi. Melihat pada fizikal ayah, nampak tegap tetapi rambutnya sudah banyak putih. Kulit mukanya kering dimakan panas matahari.

Tapak kak1nya merek4h, keras dan hitam.Baju, seluar, topi, motor, masih sama sperti 5 tahun lepas tidak bertukar. Ibu? Hampir sama seperti ayah, tapi bajunya setiap tahun bertukar. Apa ibu mahu kami berikan.

Ayah pula tiada apa, mungkin diam memend4m rasa melihat kami melayan ibu seperti ‘raja’. Sekarang anak ayah sudah berjaya. Semua masuk Universiti macam ayah inginkan. Namun layanan yang kami beri tidak setimpal dengan usahanya.

Kerana kami tidak nampak sus4h yang ayah hadapi. Semuanya kami nampak sus4h ibu, sebab ibu di depan mata ketika kami sus4h senang. Sehingga sekarang ayah masih bekerja walaupun kudratnya sudah kurang, walaupun kakinya terjengk0t sebelah.

Umur seperti ayah sudah sepatutnya pergi Haji dan Umrah, duduk berehat sahaja di rumah. Kini aku tekad berubah sebelum terlewat. Sebelum ayah pergi.

Sebelum penyes4lan yang tak sudah. Benar ibu banyak berk0rban demi kami, tapi ayah juga berk0rban mengikut cara dia yang aku tak dapat fahami dulu.

Sekarang aku ubah cara layanan aku. Aku sayang ayah seperti mana aku sayang ibu. SAMA RATA. Aku mahu adik-adik menyayangi ayah seperti aku. Wahai kawan, wahai saudara saudari seIslam ku, inilah aku, Anak Yang Tidak Kenang Budi.

Yang dapat bekerja di office ber airc0nd di atas kudrat ayah yang aku tak nampak.

Yang dapat berkahwin dengan suami yang baik dan memahami diatas keizinan ayah, brwal1kan ayah. Dapat merasa kesus4han sebelum kesenangan kerana ayah.

Jangan menilai membut4 tul1 seperti aku. Moga mendapat iktibar.

Sekarang aku lebih selesa dengan cara redha dan berk0ngsi. Baru baru ini aku membawa ayah dan ibu tidur di hotel. Tengok muka ayah, gembiranya dia dapat ke tempat baru dan berehat.

Mandi air panas, ke kolam renang, makan mewah di kedai makan, tidur di tilam empuk. Perkara yang ayah tak pernah fikir akan dapat. K0s aku keluarkan tak m4hal mana, tapi bahagia ayah aku akan ingat sampai bila bila.

Moga ini merupakan titik permulaan baru buat kami sekeluarga.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment