Dah b0leh balik kampung, melanc0ng… tapi jangan lupa S0P! – PM

SAAT yang ditunggu-tunggu r4kyat Malaysia akhirnya sudah tiba.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Ahad petang mengumumkan bahawa perjalanan rent4s negeri akan dibenarkan bermula Isnin.

“Alhamdulillah, menurut Kementerian Kes1hatan Malaysia (KKM), kadar v4ks1nasi lengkap p0pulasi dewasa telah mencapai 90 peratus.

“Oleh itu seperti yang dijanjikan tentang rent4s negeri berdasarkan vaks1nasi dua d0s, maka dengan ini saya mengumumkan bahawa rent4s negeri dibenarkan oleh p1hak ker4jaan.

“Kebenaran dan kebeb4san ini akan bermula pada esok (Isnin). Maka, esok beb4slah. Ini yang ditunggu-tunggu masyarakat,” ujarnya.

PM1

Perdana Menteri membuat pengumuman itu pada Ahad petang.

Sementara itu, ker4jaan juga turut bersetvju untuk membenarkan rakyat Malaysia melakukan perjalanan ke luar negara tanpa melalui #MyTravelPass Jab4tan Im1gresen Malaysia (JIM).

“Walau bagaimanapun, pengembara masih perlu menjalani kuar4ntin wajib sebaik pulang ke tanah air. Kebenaran ini juga akan mula berkuat ku4sa pada 11 Oktober 2021.

“Keputusan pem4nsuhan ini antaranya untuk menghvbungkan ahli keluarga dan pasangan yang terp1sah, rakyat Malaysia yang ke luar negara bagi tujuan bekerja dan mereka yang menjalankan urusan perniagaan. Bagaimanapun, kebenaran ini tertakluk kepada individu yang lengk4p div4ks1n,” ujar Ismail Sabri.

Dalam pada itu, Ismail Sabri turut mengingatkan orang ramai agar terus mematuhi Pr0sedur 0perasi St4ndard (S0P) walau dimana jua mereka berada.

Sumber : mStar

Semua T4k Sabar Nak Rent4s Negeri Tapi Sebelum Rent4s, Ini Pesanan KHAS Khairy Jamaluddin Untuk Semua

Kementerian Kes1hatan (KK M) menyarankan agar 0rang ramai melakukan uj1an sar1ngan c0vld-19 dengan lebih kerap apabila kebenaran rent4s negeri dibenarkan kelak.

Menterinya, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, langkah itu penting terutamanya mereka yang berada dalam persekitaran hubvngan dan m0biliti tinggi.

Nasihat itu diberikan ketika kadar vaks1nasi lengk4p p0pulasi dewasa negara hanya tinggal 1.6 peratus sebelum mencapai 90 peratus yang membolehkan lar4ngan rent4s negeri dim4nsuhkan.

Pada Rabu, jumlah vaks1nasi lengk4p p0pulas1 dewasa mencec4h 88.4 peratus atau 20,819,254 manakala 73.8 peratus atau 24,085,144 mendapat sekurang-kurangnya satu d0s vak1n.

“1.6 peratus sebelum sempadan negeri dibuka, ketika KK M melakukan uj1an sar1ngan untuk k3s s1mpt0m4tik, kami menas1hatkan orang yang berada dalam persekitaran hubvngan dan m0biliti tinggi untuk melakukan uj1an secara berkala.

Lakukan ujian saringan c0vld-19 berkala apabila rentas negeri dibenarkan - KJ

“Sekiranya anda ingin pulang ke kampung untuk berjumpa dengan ibu bapa, lakukan uj1an air l1ur RT K Ant1gen. Jaga keselam4tan mereka,” katanya dalam satu kenyataan, pada Rabu.

Mengulas lanjut, Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau berkata, ketika negara beralih ke fasa endem1k c0vld-19, tanggungjawab berg4ntung kebanyakannya kepada orang ramai.

“Ketika kita beralih ke fas4 endem1k, kita tidak boleh meng4tur sek4tan jalan raya untuk melihat sama ada anda telah divaks1nasi atau melakukan uj1an saringan.

“Kini ia banyak berg4ntung kepada tanggunjawab dan tingkah laku per1badi, saya percaya kita dapat menghadapi cabaran dalam pembukaan dengan selam4t,” jelasnya.

Sumber : ASTRO AWANI

Sumber : trendingkini.pw

Leave a Comment