Gar42 tak keje g0men, mertua p4ksa suami cerraikan aku. Sekali dia trkejvt xdpt nak tunt0t harta sbb kereta dan rumah semua atas nama aku

Kepada emak mertuaku H.

Ini c0retan hatiku selepas anak lelakimu menj4tuhkan tal4knya dan sempena hari penghab1san Idd4hku.

Emak,

Emak memang emak yang cukup sayangkan anak dan tidak boleh melihat kesus4han anak walaupun sekelum1t pun. Memang saya bukan menantu pilihan, berdasarkan saya tidak bekerja tetap dan emak tidak tahu yang bek4s menantumu ini adalah lulusan m4ster di UK.

Ya, saya tidak mengheb0hkan kepada sesiapa kerana bagi saya sij1l ini tidak perlu diheb4hkan dan menjadi ukuran sebagai calon menantu. Bila kali pertama kita bertentang mata, ayat pertama emak adalah apakah pekerjaanku. Saya hanya menyatakan saya bekerja sendiri disamping menjadi guru tusyen part time.

Belum habis mukadimah, emak terus menar1k muka dihadapan saya. Ya, anak emak itu bekerja ker4jaan, sebagai pemb4ntu perub4tan.

Dengan mudahnya emak luncurkan ayat “paling tidakpun carilah jurur4wat” didepanku pada pertemuan pertama kita.

Emak, emak tahu tak selepas itu saya membawa diri jauh dari anak emak. Bukan kerana r4juk, tetapi saya tidak ingin perkahwinan yang mendapat restu terp4ksa dari emak mertua. Kerana anak emak itu masih mencari saya, menag1h cinta sehingga masuk h0sp1tal akibat depr3ess1, sya membuat solat istikarah dan dialah yang saya nampak sebagai jod0h saya.

Oleh itu saya menerima dia dengan harapan yang satu hari nanti emak akan menerima saya. Emak, memang dia anak emak, tetapi hanya pasangan hidup yang lebih mengetahui dari hujung rambut hingga hujung kaki sang suami.

Emak mengatakan yang anak emak ini bekerja kuat dan mempers0alkan saya kenapa tidak minta kerja g0men. Tapi emak tidak tahu, pusat tusyen yang saya katakan saya bekerja part time guru itu adalah milik saya.

Rumah yang anak emak duduk itu rumah saya, kereta yang anak emak bawa emak pergi jalan-jalan itu adalah kereta saya. Ya, sya hal4ng dia untuk berterus terang kerana m4ruah suami saya perlu jaga. Lagipun pasti emak rasa janggal sekiranya emak bertandang ke rumah menantu, bukan rumah anak emak sendiri.

Saya sayangkan emak, dan saya sayangkan suami waktu itu. Setiap kali emak datang, ada sahaja tidak kena. Emak tengk1ng saya bila saya ingin ren0vate rumah kononnya tidak bersyukur rumah yang suami sediakan.

Emak bu4ng masakan saya kerana kononnya masakan saya ini menambah penyak1t anak emak. Duhai emak, kerana mulut saya ini ringan kononnya ingin menjaga emak dek kerana sak1t, saya menjadi h4mba dirumah sendiri.

Selama 5 bulan kami berkahwin emak sudah heb0h mengatakan saya ini m4dul. Habis semua ipar duai mengata saya dan bila saya engg4n balik kampung, emak h4mburkan kata kes4t kepada saya. Tahukah emak disaat itulah saya baru kegvgguran kerana terlalu str3ss dengan sikap family mertua.

Ya s1lap saya kerana saya banyak pend4m. Saya banyak menjaga hati semua orang, m4ruah suami sehingga diri sy terg4dai dan depr3si. Setiap bulan emak dapat du1t belanja RM700 dari suami, emak ku sayang, emak tahu tak berapa gaj1 sebagai pemb4ntu perub4tan setiap bulan?

Bila suami belikan em4s sebagai hadiah, emak mer4juk balik kampung sampai engg4n bercakap dengan anak emak. Habis saya dimak1 oleh ipar duai mengatakan saya menantu derh4ka walaupun ipar2 itu tkde sorang pun yang ingin menjaga emak.

Emak, 8 bulan usia perkahwinan kami saya mem0hon fas4kh. Ya, kerana saya tidak sampai hat1 melihat air m4ta anak emak hari2 apabila emak engg4n bercakap dengannya. Saya tidak berdend4m mahupun berg4duh dengan suami.

Tapi saya engg4n melihat suami tersep1t diantara isteri dan seorang ibu yang melahirkannya.

Apabila k3s cera1 berjalan, emak datang ke m4hk4mah dan p4ksa anak emak untuk dapatkan h4k rumah itu. Barulah terb0ngkar semuanya yang segala harta benda termasuk kereta adalah m1lik saya yang mutlak.

Tiada harta sepencar1an kerana semuanya saya bel1 sebelum kahwin. Emak tersayang, saya kembalikan anakmu semula dan kahwinkanlah dia dengan menantu pilihan emak.

Walaupun dia masih sayangkan saya, tapi saya selalu mengatakan.. isteri boleh dicari, tapi emak hanyalah seorg didunia ini.Biarlah saya beredar kerana saya jugak ada hat1 yang ingin dijaga.

Buat R, 8 bulan menjadi isterimu adalah kenangan terindah sepanjang hidupku. Ketahuilah yang bekas isterimu ini redha diatas segalanya. Bahagialah dirimu dengan kunci syurgamu dan doaku takkan pernah terpvtus hingga akhir hayatku

Buat semua pembaca, jadilah memoriku ini sebagai pengajaran. Sekiranya bakal mertua sudah tidak berkenan, janganlah teruskan hubvngan kerana amat jarang bagi seorang ibu mertua dapat menerima menantu bukan pilihan apabila sudah berkahwin kelak.

Buat ibu2 mertua, hargailah menantumu. Kerana hanya mereka yang mengetahui mengenai kekurangan dan kelebihan anakmu. Harta dan pangkat bukan beerti menantumu itu akan menjaga dan menyayangimu hingga akhir usia. Sekian nukilanku.

– Laila (Bukan nama sebenar)

Antara k0men warganet :

Insyirah : Jadi menantu zaman ni rasa tak sesuai berwatak Cinderella atau bawang merah.

Terlalu merendah diri hingga dip1jak orang. Awal perkahwinan dan seterusnya bila cerita bab harta perlu jelas.Ini hak saya..rumah saya..kereta saya.

Bila family suami bertanya cerita sajalah. Kenapa perlu jaga air muka suami jika itu benarnya hak kita.

Jika hnya pend4m dan biarkan diri diperl3keh memang mengundang mas4lah. Sopan santun, merendah diri ada batasnya dik.

Orang jika baik layanannya pada kita,baik jugalah layanan kita tetapi jika sebaliknya berlaku sentiasalah berhati2 dan berw4spada.

Kelen Stafeld : Memang wujud cerita mcm ni depan mata. Teringat ada jiran perempuan tua g1la ni dia tak tahu menantu dia tu ada rumah and kereta walaupun suri rumah, paksa anak cera1 tak sampai setahun kahwin.

Bila tahu anak lelaki takde apa2 lepas cera1 dia yg g1la tal4k k4cau bekas menantu. Alhamdulillah bekas menantu dah jumpa suami dan mentua yg baik.

Anak lelaki perempuan tua g1la tu sampai skrg tak kahwin2 lg sbb semua dah tahu per4ngai t0ks1k diorg sekeluarga.

Aku panggil perempuan tua g1la sbb semua menantu perempuan dia str3ss kena kac4u dgn perang4i gile dia.

Anak 6 org 3 org lelaki bercera1 hidup lg 3 org anak perempuan tak kahwin2. Kes1an anak2 perempuan dia takde sape berani masuk meminang sbb mulut pu3ka dia.

Amalina Hani : Alhamdulillah. I hope you know your value. Kadang2 mmg perlu untuk tak berterus terang tapi kadang2 teramat perlu untuk habaq terang2.

Sebab manusia tak sedaq diri ni BERL4MBAK wujud. Btw moga mendapat jodoh sekufv yang memberi bahagia sampai jannah. Aamiin

Btw sy pernah juga jmpa emak yg jenis memilih tapi sebab sy bukan anak senegeri. I walked away. Sebab t4kut k3s gini la.

Kenal kita pun belum dah macam2 dok tak suka. Pel1k. Tapi alhamdulillah la walked away

Sumber : iiumc.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment