Ibu berkeras n4k guna mesin basuh sampai luny4i, anak terp4ksa standby playar… layankan aje jeritan jiran setaman – “N4k pulas kena ada gaya”

“IBU kata guna sampai luny4i.”

Itulah kata-kata seorang wanita setiap kali anak perempuannya menyuarakan hasrat untuk menuk4r mesin basuh mereka yang telah uzvr.

Sebuah rakaman video tul4r memaparkan bagaimana anaknya terp4ksa menggunakan playar untuk memutar bahagian tetapan cucian kain pada mesin itu.

Bercakap kepada mStar, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Amalina, 26, berkata, vide0 tersebut dirakam hanya sebagai perk0ngsian di Instagramnya sendiri.

Tetapi ia menjadi tul4r sehingga meraih hampir 540,000 tontonan selepas dimuat naik ke TikT0k.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Video tu rand0m je untuk Instagram saya, sekadar nak share dengan kawan-kawan. Sebab saya rasa macam dah uzvr sangat mesin basuh ni.

“Sampailah ada yang kata, kalau masuk TikT0k c0nfirm v1ral hang ni. Memang masinlah mulut dia, tak sangka k0men tentang video mesin basuh tu semuanya kelakar.

IMG_0312

Amalina tidak menyangka videonya itu mendapat perhatian ramai di TikT0k

“Sebelum ni ada terfikir nak tukar mesin basuh baru, tetapi masa tu masih Per1ntah Kawalan Pergerakan (P KP) lagi. Kedai elektrik pun t4k buka, itu yang ikhtiar je cara macam ni,” katanya yang menetap bertiga bersama ibu dan adiknya di Ipoh, Perak.

Amalina yang juga berasal dari Ipoh itu memberitahu bahawa sudah hampir tujuh tahun mereka menggunakan mesin basuh tersebut.

Bagaimanapun dia terp4ksa menggunakan playar untuk menetapkan tetapan cucian pada mesin apabila bahagian pemutarnya pat4h pada Mei lalu.

“Mesin basuh ni dah lama juga sebenarnya, lebih kurang tujuh tahun macam tu. Tak r0sak, masih boleh pusing macam biasa.

“Bahagian pulas timer tu pun masih berfungsi, cuma terp4ksa pakai playar sebab fungsi spin masih baik. Motor mesin semuanya elok lagi, b0dy je repvt sebab kami letak dekat luar rumah.

IMG_0309

Walaupun mesin basuh mereka agak uzvr, tetapi ia masih lagi berfungsi seperti biasa.

“Benda tu r0sak sewaktu saya nak cuci baju macam biasa, tiba-tiba tempat pulas tu tak boleh pusing. Saya cuba juga pusing-pusing sampai p4tah, bvntulah juga masa tu.

“Lepas tu ternampak pula playar, saya pun cuba pusing dan berjaya pulas. Tapi kena ada gayalah baru mesin basuh tu berjalan,” katanya yang bekerja di kedai pakaian di sebuah pusat bel1 belah di Ipoh.

Anak sulung daripada dua beradik ini berkata, disebabkan 1ns1den’ itu, terp4ksalah dia mengambil al1h tugas membasuh baju sepanjang tempoh PK P kerana ibunya tidak tahu bagaimana cara menggunakannya dengan playar.

Tetapi setelah dibenarkan untuk kembali bekerja, mahu atau tidak ibunya terp4ksa juga belajar cara menggunakannya setiap kali mahu menetapkan tetapan cucian kain pada mesin tersebut.

“Bila dah mula masuk kerja, barulah saya aj4r ibu sebab kalau tak biasa memang sus4h nak bagi benda tu pusing.

“Kami memang biarkan je mesin tu begitu, tak ada panggil orang untuk betulkan pun. Pakai je selagi boleh pusing, kita ‘lenj4n’.

“Pernah sekali saya basuh baju waktu malam, tiba tiba sp1nner tu terbuka sebab kain t4k balance. Bila baju masuk dalam spinner tu t4k balance, satu taman boleh dengar.

“Jiran sebelah pun jer1t haaa mesin tu dah jer1t tu! Sejak peristiwa tu memang saya tak tinggal mesin bila nak spin kain,” katanya.

Selepas videonya tul4r, ada juga yang menganggap Amalina ‘berk1ra’ untuk membeli mesin basuh baharu buat ibunya.

Menjelaskan perkara itu, katanya, dia sebenarnya berhasrat untuk menghadiahkan sebuah mesih basuh yang lengkap dengan pengering untuk ibu tersayang jika dikurniakan rezeki lebih.

“Setiap basuhan kain bersih macam biasa, semuanya tip top. Ibu saya paling suka semi auto sebab katanya lagi bersih lagi dari auto.

IMG_0308

Amalina (kanan) mahu menghadiahkan ibunya sebuah mesin basuh yang dilengkapi dengan pengering baju.

“Tapi saya memang ada niat nak tukar mesin basuh ibu ni walaupun dia cakap nak guna sampai habis ny4wa mesin tu.

“Doakan rezeki saya murah untuk tukar mesin basuh yang ada sekali dryer macam di dobi tu. Alang-alang nak tukar kan, kita bagi gemp4k terus kat ibu,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment