Lebih 10 kali st0p sebab ‘p4ncit’, maka terjadilah drama tarik tangan! Akauntan baru 2 kali hiking p4srah diser3t abang prihatin

AKTIVITI hiking atau mendaki bukit bukan sahaja menguj1 ketahanan ment4l dan fizikal seseorang, malah turut menguj1 kesabaran rakan atau orang sekeliling.

Begitulah yang dialami seorang gadis yang melakukan aktiviti outdoor itu bersama abangnya.

Menerusi perk0ngsian video di aplikasi TikT0k yang menjadi tul4r, si abang dilihat menarik tangannya sambil mendaki cenur4m dengan pantas.

“Abang aku sebenarnya dah t4k kuasa nak tunggu aku yang asyik berhenti sebab t4k larat. Jadi dia s3ret je aku,” tulisnya secara berseloroh.

Berk0ngsi pengalaman, Siti Sarah Shahira Sheikh Mohd Suhaimi berkata, dia melakukan aktiviti mendaki di Bukit Besi, Alam Damai di Cheras, Kuala Lumpur, Sabtu lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Gadis berusia 26 tahun itu memberitahu, dia menyertai aktiviti tersebut bersama abangnya, kakak ipar, adik perempuan dan anak saudara perempuannya.

“Dah lama tak keluar sebab P KP (Per1ntah Kawalan Pergerakan), ini baru nak cuba-cuba h0bi baru. Kami ter1kut kakak ipar yang dari sebelum kahwin memang kak1 hiking.

“Pertama kali dua minggu lepas h1king di Bukit Gasing, Petaling Jaya. Dua kali hiking bersama abang,” katanya kepada mStar.

hiking tarik tangan 3

Sarah baru berjinak-jinak dengan aktiviti hiking.

Sarah berkata, tindakan abangnya yang berusia 30 tahun, Sheikh Mohamad Syazwan seperti yang dapat dilihat dalam video itu disebabkan dirinya yang kerap berhenti sepanjang pendakian.

“Saya yang paling cepat ‘panc1t’ (pen4t), bukit tu pula banyak cerun dan ini baru kali kedua hiking. Itu yang lambat sikit. Lebih 10 kali juga saya berhent1, duduk dan minum air.

“Bila saya berhenti, lain-lain kena tunggu. Abang membeb3l sebab lambat sangat dan asyik berhenti. Bila ada orang lain sampai ke lokasi kami berhenti, kami bagi mereka jalan dulu.

“Video tu pendek je, sebenarnya lama juga abang tarik tangan saya dan jalan sama-sama. Antara lima ke 10 minit,” ujarnya yang berasal dari Shah Alam, Selangor.

hiking tarik tangan 4

Abang (kiri) dan isteri.

Menurut anak kelima daripada enam beradik itu, abangnya yang bertug4s sebagai jurutera tidaklah g4rang seperti yang disangka, sebaliknya mempunyai stamina yang kuat.

“Abang tak g4rang, cuma stamina dia kuat. Lelaki pula tu. Dia memang kaki g1m, selalu bersenam dan berjoging. Memang fit badan dia.

“Lagipun abang ada target masa yang perlu dia capai untuk sampai ke puncak. Sebab tu abang tak boleh tunggu lama-lama dan saya pula asyik nak berhent1 rehat,” kata Sarah yang bersyukur mereka melengkapkan m1si pendakian naik hingga turun selama kira-kira dua jam.

hiking tarik tangan 5

Hiking dijadikan akiviti bersama pada hujung minggu.

Sarah yang merupakan seorang akauntan berkata, meskipun telah berkahwin dan bergelar bapa kepada tiga cahaya mata, abangnya tetap menjadi pelindung kepada adik-adiknya.

“Abang saya seorang yang ambil berat terhadap adik-adik dan 0verpr0tect1ve. Kalau saya dan adik keluar malam, dia selalu pesan ‘Jangn balik lambat… kalau balik lambat nanti siap!

“Tapi dalam tegas, abang seorang kelakar. Suka bergurau dan meny4kat. Abang seorang family man. Dia akan dahulukan keluarga,” katanya.

Mengenai drama ‘tarik tangan’ ketika hiking, Sarah bagaimanapun tidak ser1k untuk melakukan aktiviti hiking bersama keluarganya, namun perlu kerap bersenam untuk membina stamina.

“Saya baru mula hiking memang mudah pen4t dan rasa sak1t di kaki. Tapi abang pula pen4t tangan. Dia kata makin sad0 kalau tarik tangan saya setiap kali hiking,” ujarnya secara berseloroh.

Sumber : mStar

Leave a Comment