Tiada satu hr pun ibu xmen4ngis, kami balik keje je mesti nampak mat4 ibu semb4b walaupun dia senyum

Jangan Sak1ti Bidadari Syurrgaku

Assalamualaikum semua. Nama saya MY, umur 26 tahun. Apa yang saya nak cerita ni bukanlah tentang diri saya tetapi tentang ibu saya… bidadari syurrga saya.

Beberapa tahun lepas, ibu dapat tahu baba bern1kah satu lagi dan masa ibu tahu tu baba dah ada anak dengan wanita tu. Hati ibu h4ncur sangat. Kalau pinggan pec4h masih boleh dikutip tapi hati ibu boleh dikatakan dah jadi serpihan halus.

Takde satu hari pun ibu tak menang1s, kami balik kerja mesti nampak m4ta ibu semb4b walaupun dia senyum. Ibu cuba sorok sak1t dia dengan buat cerita lawak, ketawa tapi kami anak yang dah lama duduk dengan ibu tetap boleh nampak.

Ibu tak bahagia.

Hari yang kami semua dapat tahu perbuatan baba. Antara kami 4 beradik, kak long orang yang mengam0k paling tervk.

Segala m4kian keluar dan dipuk0lnya baba sekuat hati. Rasanya kalau ibu tak h4lang mungkin baba boleh m4ti. Saya anak kedua cuba menjadi neutral demi 2 orang adik kecil. Saya simpan perasaan m4rah dan kecew4 saya sedalam yang mungkin.

Sepanjang sesi “c0nfr0ntation” saya hanya mendiamkan diri. Saya main dengan adik2.

Namun satu hari tu, saya gag4l kawal perasaan saya. Saya berdiri depan baba dan saya tanya baba.

“Apa kurangnya ibu?”.

“Takda yang kurang”.

“B0h0ng! Lelaki takkan berp0l1gami secara sembunyi melainkan dia rasa isteri dia ada yang kurang”.

“Ibu tiada yang kurang”.

“Baba nak anak lagi ke? Ibu tak jaga makan minum baba? Ibu tak jaga rumah tangga? Ibu tak jaga m4ruah?. Mesti ada yang kurang!!! Kalau tak baba takkan buat ibu macam ni!

“Baba taknak buat m4ks1at”.

“M4ks1at? Kalau baba tak dapat kawal n4fsu, Allah hadiahkan baba ibu…apa yang perempuan tu ada, ibu ada. Kenapa baba tak mendatangi ibu?”

Baba diam sahaja…

“Rasulullah S.A.W bernikah banyak pun sebab nak sel4matkan k4um wanita, nak naikkan darjat wanita bukan sebab n4fsu! Baba ingat kakak tak tahu, perempuan tu muda dan masih anak d4ra. Baba ingat baba boleh b*d*hkan kami semua”.

“Baba minta maaf”.

“Baba, you have to accept the fact yang kami mungkin akan layan baba berbeza selepas ni. Ibu adalah berlian yang baba dah lepaskan. Kakak boleh senaraikan satu satu peng0rbanan ibu.

1. Masa awal2 kahwin dengan baba, ibu makan ta4ugeh hari-hari. Ibu tidur beralaskan toto nipis.

2. Ibu hantar kami ke sekolah jalan kaki hari-hari tanpa mengelvh.

3. Kakak pernah terj4tuh masa pergi sekolah. Dah1 kakak terk0yak besar! Ibu call baba, langsung baba tak jawab. Ibu mer4yu mintak tolong orang bawak kakak pergi kl1nik.

4. Baba pernah tak bagi kak l0ng du1t belanja. Ibu keluarkan duit A SB dia.

5. Baba acc1dent motor, ibu berjaga malam teman baba.

6. Ibu cerita dekat kakak yang baba mintak ibu ikat sebab taknak ada anak lagi. Baba janji takkan cari orang lain. Sekarang apa yang baba buat?. Baba mungk1r janji. Inilah dia baba.. bidadari yang baba sak1ti dan s1akan”.

Baba hanya tundvk manakala saya g4gal mengawal tang1san. Untuk pertama kali saya menang1s semahunya. Setiap kali hati saya sak1t mesti terbit dalam fikiran. Kalau saya rasa sak1t macam ni, ibu macam mana.

Walaupun benda tu dah berlaku lama, kesan dia pada ibu sehingga kini. Ibu lagak macam okay walhal dia tak okay. Pernah saya cakap dekat baba, kalau baba dah tak mampu bahagiakan ibu… lepaskan bidadari syurrga kakak. Jangan sak1tkan dia lagi. Baba diam.

Bidadari saya ni seorang yang kuat tak pernah sekali dia minta baba lep4skan dia dan yang paling saya resp3k tentang ibu. Tervk macam mana pun perbuatan baba, tetap dia pesan kepada kami.

“Baba adalah baba. H0rmat dia, tak boleh nak tunjuk sayang tak apa…h0rmat dia sebagai baba kak long, kakak dan adik2. Faham?”.

Hebatkan ibu?.

Moga Allah kurniakan ibu syurrga. Moga Allah permudahkan semua urusan ibu di dunia dan diakh1rat. Kakak sayang ibu sangat2. Kakak janji akan terus berada disisi ibu selamanya.

Reaksi reaksi win warganet.

Wan Vibu – Sebagai anak berd0sa besar tengk1ng, puk0l orang tua kita. Bab yg tu perlu minta maaf.

P0l1gami tak salah, yg salah bila ia tidak adil. Sis, dik, abg, tuan n puan, jangan sebab p0l1gami babah, buat ibu masuk ner4ka.

Ingat tu. Cuba p0sit1f side, mungkin ini jalan yg Allah bagi untuk jadi asbab si ibu masuk syurrga. Sy ingatkan utk diri sy juga.

Norhuda Kamal – Sed1hnya la hai… walaupun ibu awak keh1langan sebahagian kasih sayang suami yg telahpun berpaling tad4h kepada pucuk muda,

ibu awak bertuah sangat2 kerana berdiri di hadapan, belakang, kiri dan kanannya anak2 yg sangat menyayanginya.

Teruslah bahagiakan ibu awak kerana kasih sayang anak2 pengu4t semangat seorg ibu yg telah keh1langan cinta drpd suaminya.

Hemo Hemi – P0l1gami tak salah . Tp si pelaku yg g4gal yg buat p0l1gami nampak bvruk . Nak mengemudi sebuah kapal pn g4gal apatah lagi dua ? Semoga Allah kurniakan syurrga buat ibu c0nfess0r .

Ara Bella – Org kuat mcm bidadari syurga awk kakngah, mmg Allah bg uj1an kaw2 sbb tmpt bidadari syurrga ni nnt, tmpt yg ult1mate the best.

Didoakan bidadari syurrga awk, dikurniakan keredhaan dan kesabaran yg tnggi. Begitu juga utk kalian adik beradik. Bertahanlah. Syurrga itu m4hal. Utk org2 hebat sprt kalian.

Noor Zalina Habidi – Dear, tu jodoh yg Allah dah tetap kan. Awak adik beradik dan ibu awak tetap kena h0rmat baba awak sbg ayah dan suami. Anak2 Terima itu hak1kat perkahwinan mereka. Tug4s awak kena bahagia kan hati ibu tu..

Pujvk ibu… Allah sebenarnya dah ringankan tug4s ibu awak utk jaga baba awak.. Allah dah beri masa utk Ibu awak f0kus pd amal. Ibadah dan diri dia sendiri. Syukur.. Nanti bahagia tu datang sendiri.

Cik Puan Kembara – Maafkan saya andai apa yang saya tulis ni agak kej4m.

Saya pernah berpendapat.. pakcik2 tua yang teringin nak berb1n1 muda ni tapi dalam masa yang sama taknak lepaskan yang pertama.

Sebab diorang sendiri berkemungkinan ‘sedar’ diri.. nanti esok dah terbaring, s4kit, makan minum menjej3h air l1ur.. ‘yang muda’ mula bagi alasan xnak jaga,

paling tervk minta lepas atas alasan mereka masih muda dan perjalanan hidup masih jauh.. maka balik la ke rumah ‘yang pertama’.

Lieyaa Lie – Peng0rbanan yang dis1akan.. Kesetiaan Yang Dikh1anati..Bila n4fsu mengu4sai.. Rel4 K0rbankan perasaan isteri dan kebahagiaan ank2 demi kebahagiaan sendiri.

Di hujung usia sepatutnya mencari Allah, bkn menjunjung dunia… Sed1hnya hidup bila masih lagi mengejar n4fsu.. Currang itu pilihan, jangan salahkan takdir.

Puan Manggis Comel – memang sak1t nak terima hak1kat… tapi kan, esok2 bapak tt tu dah tua sak1t tak larat.

biar b1ni muda dgn anak baru dia pula take turn jaga… biar b1ni muda pula rasa sus4h senang nak besarkan anak dgn laki tua.. korang tak yah pen1ng2.. jaga ibu bagus2.

Mokhzani Mohamad – sbb tu pada aku p0l1gam1 pada hari ni hanya r0sakkan hubvngan keluarga yang dah sedia ada.

Amelia Zainuddin – Biarkan baba kau b0doh. Sebab umur mcm dia sepatutnya happy2 dengan anak b1ni, tunggu je anak2 nikah n timang cucu.

Bukan sem4kkan kep4la ngan keren4h b1ni muda n b4by kec1k. Dh penc3n nanti masih men4nggung anak sekolah. Tu namanya sus4h yg seng4ja dijemput.

– MY (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber : Seleksi Media

Leave a Comment