Bendera putih, klim4ks perju4ngan Elyana- “Jujur saya t4k pernah nak minta-minta seperti ini. Saya seg4n dan m4lu”

ELYANA. Sep0t0ng nama yang sekian lama dikenali sebagai penyanyi dengan keun1kan karakter imej dan rentak nyanyiannya selama di puncak p0pulariti.

Satu sos0k tubuh yang begitu ceria dan tidak pernah lekang dengan ukiran senyuman lebih-lebih lagi ketika melayani keren4h peminat dan rakan media.

Sejak muncul dengan s1ngle pertama Niat pada 2001, perjalanan karier seninya cantik tersusun.

Tidak hanya menyanyi, Elyana turut pernah muncul dalam kaca televisyen menerusi drama fen0mena anak muda, Dunia Baru.

Bagaimanapun, radar hidup pemilik nama lengkap Erneelya Elyana Emrizal mula berubah 360 darjah selepas disahkan mengh1dap penyak1t k4ns3r l1mf0ma bermula tahun 2010.

Seluruh dunia Elyana seperti keh1langan 0b0r, semuanya gelap. Perlahan demi perlahan Elyana cuba menerima kenyataan bahawa penyak1t paling digervni tersebut kini ‘berm4har4jalela’ dalam badannya dan bangk1t meneruskan kehidupan.

Tujuh tahun merahs1akan st4tus diri sebagai peju4ng k4nser, Elyana akhirnya membuat pended4han mengejvtkan ketika siaran langsung program realiti, Gegar Vaganza musim keempat pada 2017.

SOKONGAN suami, Khairul Anuar Husin dan kehadiran anak-anak tersayang menjadi pendorong semangat untuk Elyana berju4ng meneruskan kehidupan.

Menjadikan lebih dr4m4tik, pended4han tersebut dibuatnya selepas namanya diumumkan ters1ngk1r pada konsert minggu kelima program realiti tersebut.

Ded4h Elyana lagi ketika itu, kali terakhir dia melakukan raw4tan kem0ter4pi ialah pada 2016, setahun sebelum segala-galanya dib0ngk4rkan kepada umum.

Sepuluh tahun mender1ta dan berju4ng melaw4n k4ns3r sejak berusia 23 tahun, Elyana pernah mended4hkan k4ns3rnya semakin mengg4nas apabila mereb4k ke beberapa bahagian lain seperti rah1m, hati dan p4ngkal p4ha sehingga berat badannya turun mencecah 41 kilogram.

“Jujur saya kuat hingga detik ini disebabkan anak-anak dan keluarga. Kata-kata p0sit1f rakan-rakan, peminat dan orang ramai turut saya gengg4m erat sampai sekarang,” katanya.

Ujar pelantun lagu Diriku Tapak Sulaiman itu, dia juga hampir putvs asa meneruskan segala raw4tan kem0terap1 dan radi0terap1 sebagai saranan d0kt0r.

Selain meng4kui raw4tan tersebut menyak1tkan dan memerlukan semangat yang kuat, perkara tersebut turut ‘menghadiahkannya’ kesan sampingan lain yang tidak semua orang mampu hadapi.

Ujar Elyana, itu belum dikira perihal k0s yang perlu dib4yar. Sudah berpuluh malahan ratusan ribuan ringgit dileburkan demi mer4wat kes1hatannya.

Selasa lalu, kelihatannya Elyana agak terkesan apabila melu4hkan keb1mbangan dan ker1sauannya mengenai k0s r4w4tan sesi kedua yang menel4n bel4nja RM250,000 dan dijal4ninya bermula kelmarin.

ELYANA kini menjalani kem0terap1 bagi mer4w4t k4nser yang dih1dapinya

Bvntu memikirkan s0al kew4ngan, ibu kepada dua cahaya mata ini akhirnya menyer4h dan terp4ksa mengangkat ‘bendera putih’ atas perju4ngan dan der1ta yang dit4nggungnya selama lebih sedekad itu.

“Jujur saya tak pernah nak minta-minta seperti ini. Saya seg4n dan m4lu. Tapi sejak akhir-akhir ini ramai mesej dan mahu menghulur b4ntuan menampung k0s perub4tan yang mencecah ratusan ribu ringgit itu.

“Saya terima dan hargai jasa baik anda semua. Jujur saya terharu dan langsung tidak pernah terfikir sampai ke tahap ini,” lu4hnya menutup bicara sambil meminta semua mendoakan agar uj1an berat yang dialaminya kini diangkat semula supaya dia dapat menjalani kehidupan n0rmal seperti dahulu.

Sumber : Kosmo Digital

Leave a Comment