Berzikir perkara paling mudah dengan g4njaran besar… Bakal ahli syurrga akan menyes4l kurang ingat Allah saat am4lan dibentangkan

BERZIKIR adalah satu amal4n yang sangat mudah dan apabila seseorang mel4fazkannya dengan beberapa perkataan, Allah SWT akan memberi g4njaran yang amat besar.

Atas sebab itu, Rasulullah SAW menjelaskan, bahawa bakal ahli syurrga akan berasa kes4l apabila am4lan mereka dibentangkan dan mereka mendapati bahawa ada ketika yang mana mereka tidak berzikir mengingati Allah SWT.

Pensyarah Kanan di Fakulti Pengaj1an Quran Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Dr. Ahmad Sanusi Azmi berkata, ini selaras dengan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tiada yang menyebabkan (bakal) ahli syurrga itu menyes4l melainkan apabila dibentangkan kepadanya saat kehidupan mereka (di dunia dahulu),

sedangkan mereka t1dak mengingati Allah (berzikir kepadaNya) -Hadis R1wayat al-Tabrani dan al-Bayhaqi,” katanya menerusi aplikasi Telegram.

Berzikir mengingati Allah SWT merupakan satu am4lan mudah yang membawa g4njaran p4hala yang amat besar.

Ahmad Sanusi berkata, Al-Imam al-Munawi turut menjelaskan bahawa hadis itu mengingatkan bahawa setiap saat yang dilalui oleh manusia di dunia, sekiranya tidak digunakan untuk perkara baik, maka ia akan menjadi penyes4lan buat seseorang di akh1rat kelak.

“Atas sebab itu beliau menegaskan, bahawa orang yang paling beruntung di dunia ini ialah orang yang mengingati Allah dalam setiap keadaan sekalipun dalam urusan dunia.

“Kata al-Munawi: Dan orang yang paling k0nsisten mengingati Allah, adalah orang yang paling beruntung, malah orang yang paling tinggi darjatnya dan paling mulia kedudukannya,” katanya.

Lebih d4hsyat lagi, katanya, al-Imam Ibn al-Qayyim menempel4k kumpulan manusia yang berat lidahnya untuk berzikir menyebut dan mengingati Allah SWT.

Malah, beliau berkata, al-Imam juga menyifatkan sifat itu sebagai hvkuman yang Allah SWT tentukan ke atas mereka.

“Kata Ibn al-Qayyim: Seberat-berat hukvman yang dikenakan di dunia adalah Allah menghent1kan lisan kamu dari mengingatinya,” katanya.

Justeru, seluruh umat Islam hendaklah ambil peluang untuk berzikir memuj1 kebesaran Allah setiap masa. Barang sesiapa yang tidak melupakan Allah, Allah juga tidak akan melupakannya.

Selain berzikir, jangan lepaskan peluang untuk mendapat syaf4at di hari akh1rat kelak dengan memperbanyakkan berselawat ke atas nabi Muhammad SAW.

Sumber : mStar

Leave a Comment